Ungaria: Foşti responsabili ai serviciilor secrete, condamnaţi la închisoare pentru spionaj

Un tribunal din Debrecen i-a condamnat vineri la câte doi ani şi zece luni închisoare pe Gyorgy Szilvasy, ex-ministru fără portofoliu responsabil cu serviciile secrete, şi Lajos Galambos, fost director al Biroului naţional de securitate, pentru activităţi de spionaj, relatează agenţia ungară de presă MTI, potrivit Agerpres.
Romania TV
05 iul. 2013, 19:57
Ungaria: Foşti responsabili ai serviciilor secrete, condamnaţi la închisoare pentru spionaj

În acelaşi timp, Sandor Laborc, şi el fost director al Biroului naţional de securitate, a fost condamnat la un an de închisoare pentru spionaj şi complicitate, în timp ce omul de afaceri Laszlo Puski, co-proprietarul unei companii de securitate având legături cu Rusia, a fost achitat de acuzaţiile de activităţi subversive. Deciziile nu sunt definitive, iar toţi cei acuzaţi au făcut apel.

Procesul s-a desfăşurat în secret, iar dosarele legate de caz au fost clasificate până în 2040 întrucât, potrivit procurorilor, ‘pe parcursul procesului au fost evocate secrete de stat’.

Gyorgy Szilvasy a declarat vineri pentru MTI că nu a făcut altceva decât să-şi servească ţara şi că a fost condamnat fără a se aduce nicio dovadă împotriva sa.

După cum menţionează MTI, în iulie 2011, portalul ungar de ştiri Index a indicat, citând surse confidenţiale, că acuzaţiile de spionaj împotriva lui Szilvasy, Galambos şi Laborc au pornit de la o serie de atacuri asupra sistemului informatic central al guvernului şi sistemelor unor agenţii guvernamentale, în perioadele în care cei trei se aflau la conducerea serviciilor secrete.

Galambos, care a condus Biroul naţional de securitate între 2004 şi 2007, a fost arestat pentru presupuse activităţi de spionaj la 28 iunie 2011, ulterior fiind pus în cauză şi Szilvasy. Succesorul lui Galambos, Laborc, a fost de asemenea arestat sub suspiciunea de complicitate.

Index a mai relatat că un individ cu glugă care fusese adus la acea vreme la procuratură împreună cu Szilvasy era un hacker implicat în aşa-zisul caz legat de firma UD Zrt. Respectivul caz datează din 2008, când a fost lansată o anchetă cu privire la activităţile acestei firme, al cărei personal era format în cea mai mare parte din foşti ofiţeri de poliţie şi securitate şi care era bănuită că a spionat politicieni.

Fostul premier Ferenc Gyurcsany, lider al Coaliţiei democratice, de stânga, şi-a exprimat solidaritatea cu Szilvasy, calificând drept o ‘absurditate a guvernului Orban’ faptul că, pentru prima dată din anii 50, un fost ministru este condamnat la închisoare.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Motivul pentru care nu trebuie să bei cafea sau ceai în avion. Te vei gândi de două ori înainte să mai faci asta
Capital.ro
Interzis pentru șoferii care fac ITP-ul. Primești pe loc două amenzi, una peste alta. Legea nu permite
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Uniformele, obligatorii în școli. Propunerea îi revoltă pe părinți: „Va ieși scandal”
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Fel de mâncare tradițional popular mortal. În fiecare an mor aproximativ 20.000 de oameni
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
wowbiz.ro
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a făcut fix în ziua tragediei
Cancan.ro
Florin Salam a întrecut orice limită! După ce şi-a pierdut nevasta şi copiii, s-a aflat şi ce i-a făcut lui Tzancă Uraganu
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Tu știai că e ilegal? Activitatea pe care mulți români o practică, dar nu știu că pot risca sancțiuni drastice
Capital.ro
Apare TAXA pe carbon. E un acord istoric. Cine o va plăti
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
stirilekanald.ro
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
substantial.ro
George Simion: „România trebuie să aibă o Armată profesionistă, altfel vom fi ocupați în 2 zile”
MediaFlux
LOVITURĂ pentru PENSIONARI! NU se dau BANI ÎN PLUS
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!