Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat luni ‘rezistența’ ucraineană cu prilejul marcării a trei ani de la invazia rusă, în timp ce mai mulți lideri străini au venit la Kiev pentru a-și reafirma susținerea pentru Ucraina într-un moment în care noua poziționare a SUA schimbă datele conflictului.
‘Trei ani de rezistență. Trei ani de recunoștință. Trei ani de eroism absolut al ucrainenilor’, a postat Zelenski într-un mesaj pe rețelele sociale, mulțumindu-le ‘tuturor celor care apără și susțin Ucraina’.
Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European Antonio Costa, prim-ministrul canadian Justin Trudeau, premierul spaniol Petro Sanchez, precum și președinți și prim-miniștri din țările baltice și nordice au ajuns luni dimineață la Kiev, pentru un summit care va reuni, potrivit lui Zelenski, 13 lideri, plus încă 24 prin videoconferință.
‘În această luptă pentru supraviețuire, nu este în joc numai destinul Ucrainei. Este destinul Europei’, a declarat Ursula von der Leyen, într-un mesaj pe rețelele sociale.
La rândul său, Antonio Costa a anunțat un summit extraordinar pentru data de 6 martie, în contextul amenințării ruse și a schimbării de poziție a administrației americane.
Manifestații de susținere a Ucrainei au avut loc duminică la Paris, Praga și la Vilnius, în fața ambasadei Rusiei la Washington și în mai multe orașe americane. Alte manifestații sunt prevăzute să aibă loc luni, la Londra și la Sydney.
După ce s-a aliniat cu poziția rusă care consideră Ucraina responsabilă de declanșarea conflictului pe 24 februarie 2022 și a declanșat negocieri cu Moscova fără participare ucraineană sau europeană, președintele american Donald Trump insistă asupra dorinței sale de a recupera suma ajutorului furnizat de la începutul războiului, obținând acces la resursele minerale ucrainene.
Volodimir Zelenski a exclus însă semnarea unui acord pe care ‘zece generații de ucraineni’ vor trebui să-l plătească.
Trump l-a calificat de asemenea pe Zelenski drept ‘dictator fără alegeri’, iar președintele ucrainean a replicat, duminica aceasta, că nu se simte ‘ofensat’ de afirmație, pentru că este un ‘președinte ales legitim’.
Într-o inițiativă fără precedent de la declanșarea războiului, americanii au propus Adunării generale a ONU un proiect de rezoluție care nu menționează integritatea teritorială a Ucrainei, deși secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a lansat duminică un apel la ‘o pace justă’, care respectă această ‘integritate teritorială’.
Lideri din 13 ţări se întâlnesc luni la Kiev pentru a-şi reafirma sprijinul faţă de Ucraina la împlinirea a trei ani de la invazia rusă, într-un moment în care Statele Unite determină schimbarea cursului conflictului, relatează AFP.
„Nu mai avem nimic de pierdut”
Dacă preşedintele ucrainean acceptă să cedeze Rusiei regiunile pe care le ocupă în prezent, „băieţii care luptă acum pentru pământul nostru (…) nu-l vor asculta pe Zelenski şi vom continua să insistăm”, avertizează Oleksandre, comandantul unei unităţi de asalt din cadrul Brigăzii 93.
Mulţi oameni şi-au pierdut deja „casele, familiile, copiii” şi nu mai au „nimic de pierdut”, spune soldatul ucrainean.
Manifestaţii în sprijinul Ucrainei au avut loc duminică la Paris, Praga, Vilnius, în faţa ambasadei Rusiei la Washington şi în mai multe oraşe americane. Alte manifestaţii sunt prevăzute pentru luni, în special la Londra.
La rândul său, Rusia nu îşi ascunde satisfacţia de a-l vedea pe Donald Trump rupând izolarea lui Vladimir Putin dorită de Occident şi deschizând discuţii bilaterale.
„Dialogul are loc între doi preşedinţi cu adevărat remarcabili. Este promiţător. Este important ca nimic să nu stea în calea punerii în aplicare a voinţei lor politice”, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Moscova a anunţat că o nouă reuniune a diplomaţilor ruşi şi americani va avea loc la sfârşitul săptămânii, după întâlnirea miniştrilor de externe Serghei Lavrov şi Marco Rubio în Arabia Saudită la 18 februarie.