Angajaţii care pierd 25% la leafă: „Măsură dură şi nedreaptă. Guvernul este pentru unii mumă, pentru alţii ciumă!”

Protest al silvicultorilor la Ministerul Mediului, faţă de diminuarea cu un sfert a salariilor. Sindicaliştii consideră „paradoxal şi umilitor” pentru silvicultori că în aceeaşi şedinţă de Guvern au fost aprobate o serie de măsuri favorabile altor categorii de salariaţi din România.
Filip Stan
24 feb. 2025, 12:27
Angajaţii care pierd 25% la leafă: „Măsură dură şi nedreaptă. Guvernul este pentru unii mumă, pentru alţii ciumă!

Silvicultorii protestează, miercuri, la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, faţă de recenta hotărâre a Guvernului de a diminua cu 25% salariile tuturor celor peste 20.000 de angajaţi din sistem, în condiţiile în care, „paradoxal şi umilitor pentru silvicultori”, Executivul a aprobat măsuri favorabile pentru alte categorii de salariaţi, cum ar fi poliţiştii şi militarii, dar şi pentru angajaţi din companiile de stat, anunţă Federaţia Sindicatelor Silva. Sursa citată menţionează că, în acelaşi timp, în toată ţara va fi grevă de avertisment.

„Fără niciun fel de consultare publică, în dispreţul total al legii, Guvernul a aprobat în şedinţa de săptămâna trecută diminuarea cu 25% a salariilor tuturor silvicultorilor din România. Peste 20.000 de silvicultori vor duce acasă cu 25% mai puţini bani. Guvernul a elaborat Ordonanţa de Urgenţă nr. 4/2025 fără nicio explicaţie. În această situaţie se află tot personalul silvic care îşi desfăşoară activitatea la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, la Garda Forestieră Naţională, la ocoalele silvice de regim, la Romsilva şi la Institutul Naţional pentru Cercetare şi Dezvoltare în Silvicultură”, se arată într-un comunicat de presă al Federaţiei Sindicatelor Silva.

Cornul abundenţei pentru bugetari: Ajutor de încălzire de 670 de lei, tichete de masă, primă de ziua angajatului, primă de ziua femeii, de ziua copilului, a minerului, a energeticianului, de Crăciun, de Paște, Sfânta Varvara, dar și decontarea biletelor de concediu

Sindicaliştii consideră „paradoxal şi umilitor” pentru silvicultori că în aceeaşi şedinţă de Guvern au fost aprobate o serie de măsuri favorabile altor categorii de salariaţi din România.

„Astfel, poliţiştilor şi militarilor li se vor plăti zilele libere muncite. În companiile de stat, salariaţii îşi vor păstra creşterile salariale faţă de anul 2024, iar companiile cu pierderi chiar pot acorda prime. Numai silvicultorii sunt „pedepsiţi” fără a avea nicio vină”, se arată în comunicatul citat.

Potrivit aceleiaşi surse, creşterea cu 25% a salariului de bază era urmare a adoptării noului Cod silvic şi nu reprezintă o majorare propriu-zisă a salariilor, ci înlocuieşte sporul de risc de 25%, pe care, în luna decembrie a anului trecut, Parlamentul l-a eliminat din textul noului Cod silvic.

„Aparent inexplicabil, Guvernul a decis prin OUG (unde este oare urgenţa?) că veniturile silvicultorilor trebuie tăiate cu 25%. O măsură dură şi nedreaptă, dar care vine în urma unei intense campanii de denigrare a personalului silvic şi a Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, iniţiată în urmă cu o lună de ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor”, afirmă sindicaliştii din silvicultură.

În semn de protest faţă de diminuarea salariilor cu 25% prin OUG nr. 4/2025, faţă de eliminarea unor drepturi ale silvicultorilor din OUG 59/2000 – Statutul personalului silvic, şi „în semn de revoltă faţă de campania de presă iniţiată de ministrul Mediului, cu scopul discreditării Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva şi compromiterii publice a angajaţilor acesteia”, Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva susţine miercuri, 26 februarie 2025, între orele 10.00 – 13.00, un amplu miting la sediul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Se dau din nou sporurile de weekend care fuseseră eliminate prin Ordonanţa-trenuleţ! Ce bugetari aproape îşi dublează veniturile

Principalele revendicări ale Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură Silva sunt: abrogarea art. V din Ordonanţa Guvernului nr. 4/2025, prin care se reduc în acest an cu 25% salariile a peste 20.000 de silvicultori din România, menţinerea drepturilor aprobate de Parlamentul României prin Legea 234/2019, de modificare şi completare a Statutului personalului silvic şi retragerea de către ministrul mediului, apelor şi pădurilor a Proiectului de modificare a OUG 59/2000, stoparea de către ministrul Mediului, a acţiunilor de discreditare şi compromitere a personalului silvic aflat în slujba pădurilor şi a interesului naţional, campanie care a afectat grav autoritatea personalului silvic aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi alimentează dezbinarea socială, cu consecinţe imprevizibile, depolitizarea şi profesionalizarea structurilor silvice de administrare a pădurilor din România, consultarea de către Ministerul Mediului a sindicatelor, în calitate de parteneri sociali, la elaborarea actelor normative cu impact asupra activităţii Romsilva, asupra drepturilor şi obligaţiilor personalului silvic, precum şi la adoptarea oricărei decizii care poate afecta drepturile salariaţilor şi stabilitatea locurilor de muncă din cadrul structurilor de administrare a pădurilor statului şi exceptarea administrării pădurilor statului de la aplicarea guvernanţei corporative şi înlocuirea acestei forme de management care are ca principal obiectiv maximizarea profitului, obiectiv impropriu gestionării durabile a pădurilor, cu managementul forestier durabil, aşa cum se întâmplă în majoritatea statelor UE (conform Rezoluţiei H1/1993 a Conferinţei de la Helsinki privind protecţia pădurilor în Europa).

De asemenea, sindicaliştii cer intervenţia ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor la Guvernul României pentru plata compensaţiilor restante prevăzute de Codul silvic, aferente cheltuielilor susţinute de Romsilva pentru creşterea cailor de rasă, pentru administrarea ariilor naturale protejate şi pentru paza pădurilor private (sume restante ce depăşesc în prezent 150 milioane lei), pentru eliminarea procentelor de lemn fasonat din Codul silvic şi pentru modificarea urgentă a legislaţiei privind evaluarea de mediu a amenajamentelor silvice şi simplificarea actualelor „proceduri birocratice aberante, costisitoare şi mari consumatoare de timp”.

„Atragem atenţia pe această cale Parchetului General, Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, cât şi instituţiilor din sistemul de ordine publică, apărare şi siguranţă naţională asupra faptului că, nu demult, campanii similare de denigrare a personalului silvic, pornite în mod iresponsabil tot din sfera politică, au condus la atacuri violente asupra personalului silvic, fiind cunoscute cazurile celor şase pădurari omorâţi, apărând pădurea de infractori, precum şi a celor peste 750 de silvicultori care au căzut victime ale agresorilor în timpul serviciului, suferind vătămări corporale grave”, se mai arată în comunicatul citat.

Joi, 20 februarie, Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă nr. 4/2025, care modifică şi completează acte normative existente. Potrivit articolului V al acestei ordonanţe de Urgenţă, pe durata anului 2025, se suspendă aplicarea alineatului (4) al articolului 137 din Legea nr. 331/2024 privind Codul Silvic, prin care personalul silvic din cadrul Autorităţii, al Gărzii Forestiere Naţionale, al gărzilor forestiere, al ocoalelor silvice de regim, al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva şi al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură beneficiază de o majorare cu 25% a salariului de bază.

Guvernul justifică suspendarea acelei majorări salariale în 2025 prin necesitatea controlului cheltuielilor publice şi menţinerii echilibrului bugetar.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Colosul energetic care va apărea în România. Lucrările de construcție sunt în desfășurare: “Proiect de importanță națională”
Capital.ro
A murit marea doamnă a României. A fost o actriță adorată de toți românii: Un talent înnăscut
Playtech.ro
Temperatura la care trebuie să setezi centrala dimineața, când pleci de acasă. Greșeala care îți poate dubla factura la gaze
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
Andreea Bănică, momente de tensiune. A ajuns cu mâna în ghips
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Doliu pe scena teatrului din România! Actrița Maria Andreea Raicu s-a stins din viață
Cancan.ro
Gestul făcut de mama lui Andrei Perneș față de Sabrina Imbrea la biserică, în ziua înmormântării fiului ei. Ți se rupe sufletul! 😢
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. A fost amazoana filmului românesc. O frumusețe fără egal
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Miting de susținere a Ucrainei organizat la Boston în pragul celor trei ani de la începutul invaziei rusești
MediaFlux
ILIE BOLOJAN a DECIS! Convocare de URGENȚĂ!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Schimbare mare pentru pensionari. Toți cei care-și depun dosarul de pensionare în 2026 trebuie să știe