Prăjitura Babă Neagră, readusă la viață de o tânără însărcinată. Mariana Zabrian povestește că în perioada când era gravidă, i s-a făcut poftă de ceva dulce, dar sănătos. Cum nimic din ceea ce găsea în magazine nu o mulțumea, tânăra și-a adus aminte de vechi desert pe care obișnuia să-l pregătească bunica sa, celebra prăjtură moldovenească Baba Neagră.
Mariana Zabrian a găsit chiar rețeta bunicii sale, scrisă de mână, într-un caiet vechi de rețete. A făcut-o cu ajutorul mamei sale, iar gustul era exact ca cel pe care și-l amintea. De atunci, și-a dedicat timpul promovării acestui desert minunat.
Desertul Babă neagră este o combinație între prăjitură și budincă de caramel. Are o textură poroasă și o culoare închisă. Pentru a prepara acest desert ai nevoie de următoarele ingrediente: zahăr, lapte fermentat, ouă, făină, ulei, bicarbonat de sodiu și un strop de vodcă sau coniac.
Acest desert era nelipsit de la evenimentele importate de pe vremuri, în Republica Moldova.
”Nu exista sărbătoare fără babă neagră”, spune Mariana, potrivit g4food.
Pentru că și-a dorit ca acest desert să fie unul cât mai sănătos, tânăra a decis să folosească mai puțin zahăr ți ulei.
„Clienții mei apreciază că este o prăjitură pe care o pot savura fără remușcări”, mai spus Mariana.
Modul de preparare este unul laborios. Prăjitura se coase într-un cuptor tradițional cu lemne, încălzit timp de două ore și jumătate înainte de a introduce aluatul. Apoi, prăjitura trebuie să stea la copt timp de zece ore, fără ca ușa cuptorului să fie deschisă.
Chiar dacă este pregătită doar din ingrediente deschise la culoare, prăjitura devine aproape neagră în timpul coacerii.
„Secretul stă în interacțiunea ingredientelor în timp și caramelizarea zahărului”, dezvăluie Mariana.
Un alt element esențial este reacția dintre bicarbonatul de sodiu, zahăr și alcool, care creează bulele mici ce dau prăjiturii aspectul aerat.
„De fiecare dată când coc această prăjitură, mă gândesc la bunica mea. Mă conectează la strămoșii mei, la tradițiile noastre”, mai spune Mariana.