Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a invitat, la Palatul Cotroceni, președinții partidelor și formațiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări în vederea pregătirii poziției țării noastre la reuniunea extraordinară a Consiliului European din 6 martie 2025, care va avea loc la Bruxelles, Regatul Belgiei, a anunțat Administrația Prezidențială.
Citește și: New York Post îi reaminteşte lui Trump că Putin a început războiul din Ucraina: „Acesta e un dictator”
Consultările vor avea loc miercuri, 26 februarie 2025, după următorul program:
Ora 09:00 – Partidul Social Democrat (PSD);
Ora 10:00 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR);
Ora 11:00 – Partidul Național Liberal (PNL);
Ora 12:00 – Uniunea Salvați România (USR);
Ora 13:00 – Partidul S.O.S. România;
Ora 14:00 – Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR);
Ora 15:00 – Partidul Oamenilor Tineri (POT);
Ora 16:00 – Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale.
Preşedintele Consiliului European Antonio Costa a convocat duminică un summit european special consacrat Ucrainei – la 6 martie -, relatează AFP.
”În consultările mele cu liderii europeni, am auzit o voinţă comună de a înfrunta aceste provocări la nivelul Uniunii Europene (UE)”, dă asigurări Antonio Costa, preşedintele instanţei din care fac parte liderii Celor 27.
Europenii încearcă să elaboreze un răspuns la negocierile Statelor Unite cu Rusia privind Ucraina, de la care au fost excluşi pentru moment.
Preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan, a declarat luni, în cadrul Summitului organizat de Preşedintele Ucrainei, că România a fost de la început alături de Ucraina, am susţinut-o şi o vom face şi în viitor în aceste momente de cumpănă, în care se discută despre eforturile de pace, trebuie să continuăm sprijinul pentru Ucraina, nu numai acum, ci şi în etapele care vor urma în procesul de pace şi cel de reconstrucţie.
Preşedintele a mai spus că este necesar ca Ucraina şi Uniunea Europeană să fie implicate în negocierile de pace iar România este pregătită să se coordoneze cu toţi partenerii – europeni, americani şi aliaţi – pentru a contribui la găsirea cât mai rapidă a căii către o pace justă şi durabilă.
”Se împlinesc astăzi trei ani de la lansarea invaziei Rusiei împotriva Ucrainei şi, în curând, se vor împlini 11 ani de când Ucraina îşi apără în mod curajos libertatea, independenţa şi teritoriul. Folosesc acest prilej pentru a sublinia respectul nostru pentru curajosul popor ucrainean, care luptă cu eroism şi sacrificii enorme împotriva agresiunii ruse. Gândurile mele se îndreaptă spre cei care au avut de suferit de pe urma războiului, spre cei care şi-au pierdut membri familiilor, spre cei răniţi, spre cei care nu mai au locuinţe şi spre cei refugiaţi”, a spus Bolojan în discurs.
El a arătat că securitatea Ucrainei este esenţială atât pentru România, cât şi pentru întregul continent european.
”În aceste momente de cumpănă, în care se discută despre eforturile de pace, trebuie să continuăm sprijinul pentru Ucraina, nu numai acum, ci şi în etapele care vor urma în procesul de pace şi cel de reconstrucţie. Va fi un drum complicat, dar România a fost de la început alături de Ucraina, am susţinut-o şi o vom face şi în viitor. Este în interesul nostru, al tuturor, să împărtăşim obiectivul, care este şi cel al Statelor Unite ale Americii, de a pune capăt acestui război, care durează de prea mult timp şi a distrus prea multe vieţi”, a subliniat preşedintele interimar.
”În acelaşi timp, este necesar ca Ucraina şi Uniunea Europeană să fie implicate în negocierile de pace. România este pregătită să se coordoneze cu toţi partenerii – europeni, americani şi aliaţi – pentru a contribui la găsirea cât mai rapidă a căii către o pace justă şi durabilă”, a mai spus preşedintele.
Ilie Bolojan a arătat că este evident că trebuie să creştem investiţiile în sectorul apărării pentru a ne consolida securitatea, să avem un plan şi o coordonare pentru apărare şi descurajare.
”Solidaritatea prietenilor Ucrainei rămâne esenţială, iar sprijinul nostru, al tuturor, contează acum, când este în joc soarta păcii. Succesul acestor eforturi va fi demonstrat numai atunci când Ucraina va redeveni stabilă, prosperă, şi beneficiară a unui aranjament cu garanţii solide de securitate”, a arătat preşedintele interimar.