Concret, prin ordinul 6.595/2024 este menționat că, la testul de competențe din aria limbă și comunicare, structura este formată doar din test la limba română. Este pentru prima dată în istoria acestei testări când are loc o astfel de schimbare la Evaluarea Națională de clasa a VI-a.
Legea 198/2023 a învățământului preuniversitar arată la art 99, alin 4 că, „(4) La finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a, elevii susțin evaluări naționale scrise, obligatorii, la limbă și comunicare, matematică și științe, în baza metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educației. Aceste evaluări includ și itemi pentru evaluarea nivelului de alfabetizare funcțională a elevilor. Proba de limbă și comunicare cuprinde, pentru elevii din clasele cu predare în limbile minorităților naționale, și limba maternă. Rezultatele acestor evaluări contribuie la monitorizarea calității învățării, cu rol reglator la nivel de sistem.
Potrivit Edupedu, ”legea nouă nu a schimbat EN VI, dar prin ordin de ministru Ligia Deca a modificat această evaluare, adăugând „Limba română” în dreptul testului de „Limbă și comunicare”.
„Nu știam, pentru că eu las metodologiile aprobate pentru derularea activităților oricum au fost aprobate, nu schimb metodologia în timpul jocului. Părerea mea va fi formată în luna mai”, a declarat ministrul Educației, Daniel David, despre eliminarea în premieră a Limbii moderne din Evaluarea la clasa a VI-a 2025.
Ordinul de ministru nr. 6.595/2024 prevede următoarele: „Art. 12. — (1) Testele elaborate pentru EN VI sunt structurate astfel:
a) primul test vizează evaluarea unor competențe din aria curriculară „Limbă și comunicare” — Limba română;
b) al doilea test vizează evaluarea unor competențe din aria curriculară „Limbă și comunicare” — Limba maternă;
c) al treilea test vizează evaluarea unor competențe din aria curriculară „Matematică și Științe ale naturii””.
Modificarea nu a fost comunicată cum trebuie de Ministerul Educației la momentul respectiv, ordinul fiind publicat la începutul anului școlar 2024-2025 într-o perioadă cu o avalanșă de ordine de ministru și metodologii pentru toate examenele și evenimentele din acest an școlar.
În toamnă (17 septembrie 2024), Ministerul Educației a explicat de ce a modificat durata timpului de lucru pentru unele teste și faptul că, în acest an, rezultatele vor fi exprimate cu note, nu cum erau până anul trecut.
Scoaterea limbii moderne din testarea de la EN VI a fost făcută după ce proiectul de ordin a fost în dezbatere publică, în varianta pusă în consultare în august 2024, Limba modernă fiind menționată clar:
„Art. 12 (1) Testele elaborate pentru EN VI sunt structurate astfel:
a) primul test vizează evaluarea unor competenţe din aria curriculară „Limbă şi comunicare” – Limba română și a unor competențe din aria curriculară ”Limbă și comunicare” – Limba modernă I;
b) al doilea test vizează evaluarea unor competențe din aria curriculară ”Limbă și comunicare” – Limba maternă;
c) al treilea test vizează evaluarea unor competenţe din aria curriculară „Matematică şi Ştiinţe ale naturii”.”
Evaluările de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a au fost organizate, pentru prima dată, la nivel național în anul 2014. Aceste testări au fost introduse prin Legea nr. 1/2011 cunoscută drept Legea Miclea-Funeriu și pilotate până în 2014, când au fost extinse la nivel național de ministrul de la acea vreme, Remus Pricopie.
Până în 2025, metodologia pentru EN VI prevedea doar că „primul test vizează evaluarea unor competenţe din aria curriculară „Limbă şi comunicare””, iar prin procedura de examinare și în caietul cadrului didactic era stabilită evaluarea transdisciplinară „Limba română – Limba engleză”. Această structură a fost folosită 10 ani, în perioada 2014-2024.
Citește și Dispare Evaluarea Națională pentru acești elevi. Cum se va face admiterea la liceu în 2025