Acest proiect este un pas important în tranziția către surse de energie mai curate, generând, în același timp, aproximativ 40 de locuri de muncă pentru locuitorii din zonă. Proiectul va demara la începutul lunii martie și reprezintă o continuare a unui proiect început în 2019.
„Este o continuare a unui proiect început în 2019. Este un pas important pentru că oferă o continuitate, atât în plan economic cât și profesional, pentru cei din Valea Jiului”, a explicat Michael Melczer, reprezentant RenewAcad, potrivit Profit.ro.
Fabrica va produce componente esențiale pentru industria stocării energiei cu baterii și pentru sectorul fotovoltaic, susținând astfel tranziția către surse regenerabile de energie.
Melczer a subliniat că această investiție nu este doar o oportunitate economică pentru localitate, ci și un pas semnificativ în dezvoltarea sectorului energetic al Văii Jiului.
„Va fi o fabrică de componente pentru industria regenerabilelor care va genera peste 40 de locuri de muncă și va reprezenta doar un pas în dezvoltarea părții energetice a Văii Jiului. Practic, ceea ce spuneam la finele anului 2023, respectiv că la Petrila se va crea un hub de energie, asta se întâmplă aici”, a concluzionat Melczer.
Această fabrică face parte dintr-o serie de inițiative care vizează dezvoltarea infrastructurii de energie verde în România. RenewAcad, un proiect sprijinit de Wind Power Energy și OMV Petrom, a anunțat anterior înființarea unui centru de pregătire la Târgu Jiu, pentru a susține reconversia profesională a tehnicienilor din minerit. Acesta are scopul de a sprijini reconversia muncitorilor din sectorul cărbunelui către domeniul surselor regenerabile de energie. Proiectul include formarea a 100 de persoane pentru a deveni instalatori de sisteme fotovoltaice solare.
Citeşte şi: BNR, veste bună pentru economiile românilor după alegerile din Germania
„Tranziția către economia verde nu poate fi realizată fără specialiști care să stăpânească cele mai noi tehnologii în domeniu. Prin strategia noastră pentru anul 2030, vom investi aproximativ 3,7 miliarde de euro pentru a asigura energie mai curată, pentru o viață mai bună. Suntem în curs de a dezvolta o capacitate instalată de fotovoltaice de peste 1 GW, reprezentând peste 10% din capacitatea solară estimată a României. Prin colaborarea cu CE Oltenia, vom construi parcuri fotovoltaice cu o capacitate totală de aproximativ 450 MW. Contribuim astfel la reducerea emisiilor și la crearea unei noi industrii, mai sustenabile, în Oltenia,” a declarat Ionuț-Cristian Ciubotaru, Vice-President al OMV Petrom, evidențiind angajamentul companiei față de tranziția energetică.
Inițiativa RenewAcad continuă și în 2024, cu încă 100 de persoane care vor fi formate pentru a lucra în domeniul energiilor regenerabile.
„RenewAcad este un proiect pe termen lung, implementat în mai multe faze, prima dintre ele fiind cea prezentată azi, care reprezintă o punte înspre educarea și formarea profesională în domeniul surselor regenerabile de energie a unui număr de peste 100 de angajați ai CE Oltenia. Programe ca acesta ne dau siguranța că România este pregătită pentru tranziția către un viitor mai verde.”, a declarat Sebastian-Petre Enache, director al RESS – Renewable Energy School of Skills.
Până în prezent, RenewAcad a fost implicat în introducerea de noi Standarde Ocupaționale și în pregătirea a peste 10.000 de profesioniști pentru tranziția energetică. Proiectele de reconversie profesională și dezvoltarea capacităților de producție de energie regenerabilă sunt esențiale pentru îndeplinirea țintelor Uniunii Europene de decarbonare a sectorului energetic.
Potrivit Asociației Române pentru Energie Eoliană (RWEA) și Asociației Industriei Fotovoltaice din România (RPIA), România va avea nevoie de aproximativ 20.000 de locuri de muncă noi în sectorul operării de parcuri eoliene și fotovoltaice până la sfârșitul deceniului, pentru a susține tranziția către o economie verde.