Violenţe în Egipt, după îndepărtarea de la putere a primului preşedinte ales prin vot democratic, Mohamed Morsi. Cel puţin 30 de oameni au murit şi peste 200 au fost răniţi, în urma confruntărilor dintre susţinătorii şi opozanţii liderului islamist.
Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi în Cairo, în două manifestaţii separate: una în favoarea lui Mahomed Morsi, iar cealaltă, din Piaţa Tahrir, împotriva preşedintelui înlăturat de armată.
Violenţele au început încă din timpul zilei, după ce mai mulţi simpatizanţi ai fostului preşedinte au încercat să ajungă în clădirea armatei în care acesta s-ar afla.
Confruntările au avut loc pe un pod din Cairo, după ce susţinătorii preşedintelui islamist au încercat să pornească spre Piaţa Tahrir, unde se aflau opozanţii acestuia. Numeroase tancuri şi trupe militare au fost trimise pe străzi, în timp ce zonele în care se aflau manifestanţii erau survolate de elicopterele armatei.
Dacă Piaţa Tahrir a devenit simbolul primei revoluţii a Egiptului, prin care a fost îndepărtat Hosni Mubarak, acest loc o să devină simbolul pentru a doua parte a revoluţiei, în urma loviturii de stat militare, în care preşedintele Morsi a fost arestat. Această mulţime crede că acolo este ţinut ilegal preşedintele lor.
Pe acest fundal tensionat, preşedintele interimar Adly Mansur a hotărât dizolvarea Camerei superioare a Parlamentului, dominată de către islamişti, şi nominalizarea unui nou şef la serviciile de informaţii. Camera superioară îndeplinea integral puterea legislativă după ce Camera inferioară a fost dizolvată anul trecut.
În aceste ciondiţii, MAE român le recomandă cetăţenilor români să evite zonele în care au loc protestele.