Documentul obligatoriu pentru mulţi români! Cine nu îl completează la timp va plăti taxa de două ori

Este vorba despre un document esențial pentru angajați și freelanceri care își desfășoară activitatea în mai multe state membre ale Uniunii Europene. Cine nu îl completează la timp va plăti taxă de două ori.
Filip Stan
25 feb. 2025, 12:14
Documentul obligatoriu pentru mulţi români! Cine nu îl completează la timp va plăti taxa de două ori

Documentul obligatoriu pentru mulți români! Formularul A1 este un act esenţial pentru lucrătorii transfrontalieri, protejându-i de dublă impunere și asigurându-le accesul la servicii sociale. Angajații și angajatorii trebuie să acorde o atenție deosebită acestui act. Un document esențial pentru lucrătorii transfrontalieri este Formularul A1, care certifică aplicarea legislației de securitate socială a unui singur stat. Lipsa acestui formular poate duce la probleme juridice, sancțiuni și pierderea beneficiilor sociale.

Trei declaraţii care trebuie depuse URGENT la ANAF. Amenzile sunt uriaşe pentru depăşirea termenului

Formularul A1 este emis de autoritățile competente din statul în care persoana este asigurată și certifică faptul că aceasta rămâne supusă reglementărilor de securitate socială ale acelui stat, chiar dacă lucrează în mai multe țări. Cei care nu completează și depun Formularul A1 riscă dubla impunere a contribuțiilor sociale, amenzi și penalități, acces restricționat la beneficiile sociale și probleme legale pentru angajatori.

Pentru a evita problemele legale și financiare, persoanele care lucrează în mai multe țări trebuie să obțină Formularul A1 înainte de a începe activitatea. Procesul de obținere implică:

  • Depunerea unei cereri la autoritatea competentă din țara de origine.
    Furnizarea documentelor justificative, cum ar fi contractele de muncă sau facturile pentru freelanceri.
    Analiza cererii și emiterea documentului, proces care poate dura câteva săptămâni.

O nouă lege îi vizează pe salariații și angajatorii din România, dar și din celelalte țări membre UE. Până în 2026, transparența salarială trebuie să devină obligatorie, adică angajații trebuie să știe de la început ce salariu vor primi, ce posibilități de promovare au sau ce salarii au ceilalți colegi care lucrează în același domeniu. Angajaţii vor avea dreptul să știe cum sunt plătiţi raportat la alți colegi.

Noua lege îi obligă pe angajatori să comunice candidaților, încă din etapa de anunț de angajare, nivelul salarial sau intervalul salarial al postului. Această transparență financiară va facilita negocierile salariale și va asigura o mai mare corectitudine în procesele de recrutare. O noutate este aceea că salariații vor avea dreptul de a primi informații despre nivelul propriului salariu și nivelurile salariale ale colegilor care lucrează pe poziții similare. Aceste informații vor fi furnizate la cerere, iar angajatorii vor trebui să răspundă într-un termen nu mai mare de 2 luni.

COD RUTIER 2025. Gestul banal din trafic pedepsit de poliţie. Şoferii plătesc 1.000 de lei amendă dacă dau flash-uri

Noua lege le va oferi salariaților români mai multe drepturi. Angajații vor avea dreptul să știe care este salariul, încă din faza de depunere a candidaturii, vor avea dreptul să afle care sunt criteriile de stabilire a salariilor, primelor și a altor beneficii și vor avea dreptul să ceară informații referitoare la propriul salariu, comparativ cu ceilalți angajați pe poziții similare. Potrivit unei directive europene, până în 2026 afişarea salariilor va fi obligatorie pentru toate companiile. Se dorește eliminarea așa-zisului salariu secret sau confidențial. Uniunea Europeană a stabilit că, până la jumătatea anului 2026, grilele salariale vor fi la vedere.

O altă lege îi vizează pe angajații care lucrează în mai multe țări membre UE. Formularul A1 este un document obligatoriu pentru lucrătorii transfrontalieri. Cei care nu completează și depun acest document riscă amenzi și penalități, dar și o dublă taxă la contribuțiile sociale.

Ce este formularul A1?

Formularul A1, numit si atestatul privind legislatia aplicabila este un document comunitar emis de autoritatea competenta a statului de origine al unui salariat detasat intr-un alt stat membru UE, care confirma faptul ca pentru salariatul in cauza este aplicabila legislatia de asigurari sociale a statului de origine, si, in consecinta, contributiile de asigurari sociale sunt retinute si achitate in statul de origine.

Formularul A1 se emite, mutatis mutandis, si pentru lucratori independenti care presteaza temporar servicii intr-un stat membru, precum si pentru persoanele care se incadreaza in situatiile de PLURIACTIVITATE.

Pe durata prestarii activitatii in strainatate, lucratorul sau reprezentantii acestuia trebuie sa fie oricand in masura sa prezinte autoritatilor din tara gazda Formularul A1.

Daca Formularul A1 nu va putea fi prezentat sau nu se va face dovada initierii demersurilor de obtinere a acestuia, autoritatile din tara gazda vor impune afilierea la sistemul de asigurari sociale al tarii gazda si plata contributiilor aferente in tara gazda.

Pe de alta parte, prezentarea Formularului A1 valabil, obliga autoritatile tarii gazda sa il recunoasca.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Ce înseamnă mieunatul pisicii. Cum să recunoști ce vrea, în funcție de felul în care miaună
Capital.ro
Turul 2 înapoi și reluarea alegerilor. Călin Georgescu a primit azi verdictul. Decizia ÎCCJ e definitivă
Playtech.ro
Ieşirea din indiviziune. Când se face pe cale amiabilă şi când se ajunge în instanţă
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Irina Loghin și Sofia Vicoveanca își păstrează tenul fără riduri cu ajutorul unui ingredient din bucătărie
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
ICCJ anulează decizia Curţii de apel Ploieşti privind anularea alegerilor
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Avertizări de Cod Galben în toată țara. Vremea se schimbă radical între 25 și 27 aprilie
Cancan.ro
Lovitura primită de Mirela Vaida: OUT din grilă! A plecat de la Acces Direct pentru o emisiune pe Antena 1, anunțată cu surle si trâmbițe, dar…
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Donald Trump îngroapă Ucraina. Decizie istorică la final de război: Le revine rușilor!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Răsturnare de situație! Ucraina cedează în fața Rusiei
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
E la mare modă: planta zen care te liniștește… până-ți crapă ficatul