Proiectul privind legalizarea canabisului în România a fost respins de Comisia de Sănătate din Cameră

Președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, Alexandru Rogobete, a anunțat că a respins, cu majoritate de voturi, două proiecte legislative care vizau legalizarea cannabisului in România.
Filip Stan
25 feb. 2025, 10:30
Proiectul privind legalizarea canabisului în România a fost respins de Comisia de Sănătate din Cameră

Legalizarea canabisului în România a fost respinsă, proiectul nu va ajunge nici măcar în plenul Camerei Deputaţilor.

„Încrederea ne face bine, iar binele pacientului și al societății în ansamblul ei trebuie să primeze, nu populismul! 

De aceea, astăzi, în cadrul Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, cu majoritate de voturi, am respins două proiecte legislative care vizau legalizarea cannabisului în România!

În urmă cu nici două săptămâni subliniam că trebuie să facem o distincție clară și responsabilă între produsele farmaceutice care conțin molecule biologic active extrase din cannabis și planta în sine”, a anunțat Rogobete.

De asemenea, acesta consideră că utilizarea canabisului în scop medical este „doar un pretext demagogic”, însă susține „utilizarea produselor farmaceutice care conțin molecule biologic active din cannabis”.

„Astăzi, vreau să fiu cu atât mai clar: Nu recomand și nu încurajez consumul de cannabis și nu susțin administrarea acestuia pacienților în forma clasică (inhalare prin fumat)! Utilizarea plantei în scop medical, dar prin administrare în formă clasică, este doar un pretext demagogic.

La această concluzie am ajuns astăzi, în Comisia de Sănătate din Camera Deputaților, după dezbaterile și ascultarea tuturor argumentelor venite din partea specialiștilor. Țin să menționez că punctele de vedere ale experților invitați în cadrul dezbaterilor au reiterat, de asemenea, că aceasta este soluția corectă.

Susțin utilizarea produselor farmaceutice care conțin molecule biologic active din cannabis, atunci când acestea sunt avizate de specialiștii din domeniul medical, aprobate de instituțiile competente și administrate conform unor rigori stricte. Ce nu pot susține, în schimb, este legalizarea fumatului de cannabis, care ar crea precedente periculoase și ar putea genera efecte devastatoare asupra societății noastre”, a mai declarat acesta.

Cultură de cannabis descoperită de DIICOT la Termocentrala Rovinari. Plantele erau crescute în ghivece, chiar sub benzile de transport cărbune

Alexandru Rogobete încheie mesajul publicat pe rețelele sociale prin a transmite că protejarea sănătății trebuie să rămână absolută.

„Avem o responsabilitate morală și legală de a proteja populația, în special tinerii, de capcanele unui subiect care, odată legalizat, va fi imposibil de controlat.

Am luat decizia corectă. Nu ne putem permite să experimentăm cu viitorul copiilor noștri. Nu putem permite ca suferința pacienților să fie folosită ca pretext pentru a introduce o substanță periculoasă în circuitul legal.

Rămân ferm în convingerea că protejarea sănătății trebuie să fie prioritatea absolută, și că orice inițiativă legislativă trebuie să fie fundamentată pe dovezi solide medicale și pe responsabilitate, nu pe o agendă ascunsă”, a încheiar președintele comisiei.

Pe 12 februarie, Comisia de Sănătate din Camera Deputaților a dezbătut un proiect de lege din anul 2019 privind utilizarea canabisului în scop medical.

„Astăzi am avut o dezbatere esențială alături de colegii parlamentari din Comisia de Sănătate și Familie, împreună cu experți medicali, pe tema Proiectului de Lege privind regimul juridic al canabisului utilizat în scop medical”, a scris, într-o postare pe Facebook, deputatul Alexandru Rogobete.

„Vocea” legalizării canabisului medicinal: o tânără a cărei mamă a murit de cancer

Proiectul de lege a pornit de la Alexandra Cârstea, o tânără a cărei mamă, Victoria, a fost răpusă de cancer la începutul anului 2019. Alexandra este inițiatoarea unei petiții care a adunat zeci de mii de semnături. În urma petiției, a reușit să împingă apoi în Parlament proiectul de lege pentru legalizarea canabisului medicinal, pe care și-au pus semnătura, la acel moment, aproape 100 de parlamentari de la toate partidele.

În amintirea mamei ei, Alexandra a denumit proiectul de lege „Victoria”, după numele celei care i-a dat viață, și luptă pentru ca alți pacienți cu boli terminale să aibă acces la calmante pe bază de canabis.

Încă un stat din UE legalizează consumul de iarbă. Scandal național pe fondul „legii cannabisului”

Alexandra a devenit, în ultimii 5 ani, principala voce a demersurilor de legalizare a canabisului medicinal în România. Demersurile sale au început încă de când mama ei era în viață și avea nevoie de astfel de calmante. Și au continuat și după, din dorința Alexandrei ca alți pacienți oncologici sau cu alte boli terminale „să nu se mai lovească măcar de o parte dintre problemele” de care s-au lovit ea și mama ei.

Alexandra este dezamăgită de faptul că „autoritățile din România par că încă aleg să ignore dovezile stiințifice din ce în ce mai numeroase. Dar ce e mai trist, aleg să ignore strigătul de ajutor al unor bolnavi pentru care canabisul ar putea însemna ameliorarea simptomelor suferinței.”

Ea spune că din ce în ce mai multe țări recunosc și au aprobat tratamentul cu canabis medicinal:

Legalizarea canabisului, cum este în Germania

Medicamentele pe bază de canabis sunt prescrise la fel ca orice alt medicament. Consumul de canabis medicinal a fost dezincriminat în Germania încă din martie 2017, cu condiția ca el să fie justificat și avizat de un medic.

Canabisul se găsește sub formă de flori uscate sau extracte cu un conținut de THC de cel mult 3%.

Ca o mențiune specială, în anul 2000, opt pacienți germani au câștigat în instanță dreptul de a avea acces la tratament pe bază de canabis, iar în februarie 2024, a fost legalizată și utilizarea în scop recreațional a canabisului.

Legalizarea canabisului în Spania

Aici, doar un medic specialist poate prescrie canabis medicinal, iar tratamentul poate fi eliberat doar în farmaciile spitalelor, nu și în restul farmaciilor. Specialiștii din Spania iau în calcul să extindă, în viitor, și eliberarea în farmaciile obișnuite.

În Spania se vorbește despre efectele canabisului nu doar ca tratament pentru calmarea durerilor, ci și împotriva pierderii poftei de mâncare la pacienții oncologici, a stresului, anxietății sau insomniei.

DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Spynews
Rețetă de prăjitură cu cremă fină de iaurt și marmeladă. O vei găti și a doua oară
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, apariție răvășitoare doar în lenjerie! Imagini spectaculoase cu bruneta focoasă!
Fanatik.ro
Fabrica mare din România care se construiește lângă o fostă mină. Se fac investiții masive aici, iar o mulțime de locuri de muncă vor fi disponibile
Capital.ro
Decizie finală pentru Călin Georgescu. Hotărârea CCR este definitivă: Nu există nicio cale de atac!
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poate avea simultan un angajat. Limita maximă de ore pe care le poate lucra. Prevederile Codului Muncii 2025
DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Adevarul
Un potențial jaf de până la 300 milioane de euro se prefigurează în România. Chisăliță cere blocarea schemei din PNRR
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Deea Maxer, schimbări majore după divorț. Vrea să se mute din blocul în care locuiește și Dinu Maxer. Unde vrea să se stabilească
Spynews
Cum arată Prințesa de Aur la vârsta de 39 de ani. Abia o mai recunoști | FOTO
Evz.ro
O vedetă TV s-a făcut de râs în București. Momentul a fost filmat
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Data la care intră alocațiile elevilor în luna martie 2025: Banii sunt virați direct pe card
Cancan.ro
ZODIA care primește o sumă importantă de bani până pe 28 februarie 2025, potrivit astrologului Cristina Demetrescu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu. Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție privind turului doi al alegerilor prezidențiale
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Copii rămași orfani din cauza unui teribilist de 19 ani, fiul unui afacerist influent. "Banii fac legea în ziua de azi"
Atac cibernetic masiv: Hackerii nord-coreeni au furat 1,5 miliarde de dolari de la Bybit
MediaFlux
ANAF a intrat pe FIR! Românii cu MAȘINI SCUMPE, vizați direct
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un pod care a stat închis 33 de ani va fi redeschis pentru traficul feroviar