Totodată, McDonald’s a mai precizat că, în cazul restaurantului din Mall Băneasa, o altă probă luată din același lor arată că gheața produsă de aparatul de gheață al restaurantului este conformă:
”Siguranța și calitatea produselor noastre sunt o prioritate la McDonald’s. Astfel, cu privire la analiza realizată în restaurantul nostru din Feeria Băneasa, dorim să precizăm că, în același timp cu prelevarea probei de către ANPC, la solicitarea companiei noastre, a fost prelevată o a doua probă din același lot de gheață, de către un laborator certificat de Ministerul Sănătății pentru monitorizarea calității apei potabile. Rezultatul acestei analize confirmă că gheața produsă în aparatul de gheață al restaurantului este conformă.
Toate echipamentele din restaurantele McDonald’s respectă cele mai înalte standarde de siguranță și igienă, fiind verificate constant prin protocoale riguroase, inclusiv filtrarea apei și igienizarea aparatului de gheață. Echipamentele noastre sunt specializate, certificate CE și supuse unor controale periodice pentru a asigura calitatea și siguranța fiecărui produs oferit clienților noștri.
Ca măsură suplimentară față de verificările recurente pe care le realizăm, vom solicita laboratorului certificat de Ministerul Sănătății pentru monitorizarea calității apei potabile să efectueze verificări suplimentare în toate restaurantele din țară. Astfel am decis să oprim temporar utilizarea aparatelor de gheață din restaurantele McDonald’s din țară, până la obținerea acestor rezultate, pentru a asigura clienții noștri că totul este conform”.
ANPC a oferit, în exclusivitate pentru Gândul, rezultatele analizelor de laborator de la probele prelevate de la Mc’Donalds Băneasa, în urma controlului desfășurat săptămâna trecută, la data de 18 februarie. Potrivit informațiilor, în gheața pentru băuturile răcoritoare s-a confirmat „prezența bacteriilor coliforme și a enterococilor intestinali (streptococi fecali)”, care pun în pericol sănătatea consumatorilor.
La momentul controlului, inspectorii ANPC au prelevat probe de la cuburile de gheață folosite pentru băuturile răcoritoare. Rezultate de laborator indică prezența sreptococilor fecali, mai exact a „enterococilor intestinali (valoare determinată 2,3 x 102 ufc/100ml)”, valoare ce depășește limita legală.
„Contaminarea cu bacterii precum enterococii intestinali și coliformii poate pune în pericol sănătatea consumatorilor, iar utilizarea gheții contaminate în băuturi răcoritoare poate avea consecințe grave.”, subliniază șeful ANPC, Cristian Popescu Piedone în raport.
„În urma procesului verbal de prelevare seria ANPC nr. 0022380/18.02.2025, la data de 18 februarie 2025, au fost prelevate probe de cuburi de gheață în vederea determinării analizelor microbiologice.
La data de 24 februarie 2025, Laboratorul ICA a emis Raportul de încercare nr. 11719502, prin care s-a detectat prezența enterococilor intestinali (valoare determinată 2,3 x 102 ufc/100ml), valoare ce depășește limita acceptată conform Ordonanței 7/2023, care impune o valoare de 0 ufc/100ml. De asemenea, valoarea determinată pentru bacteriile coliforme (considerate parametru indicator conform aceleași Ordonanțe) a fost de 2,7 x 102 ufc/100ml, în condițiile în care valoarea admisă este de 0 ufc/100ml.
Contaminarea cu bacterii precum enterococii intestinali și coliformii poate pune în pericol sănătatea consumatorilor, iar utilizarea gheții contaminate în băuturi răcoritoare poate avea consecințe grave. În acest context, operatorul economic Premier Restaurants SRL a fost sancționat conform articolului 7c, prima liniuță, cu o amendă de 30.000 lei și i-a fost dispusă măsura opririi temporare a utilizării aparatului de gheață până la remedierea deficiențelor constatate.
Piedone de la ANPC pune lacătul pe 15 restaurante și un hipermarket din Mall Băneasa
În plus, având în vedere raportul de încercări nr. 11719502/24.02.2025, care confirmă prezența bacteriilor coliforme și a enterococilor intestinali (streptococi fecali), există suspiciunea că aceste microorganisme ar putea fi prezente și la aparatele de producere a gheții din unitățile operatorului economic. Conform articolului 57 din Ordonanța Guvernului nr. 21/1992 cu modificările și completările ulterioare, s-a propus emiterea unui Ordin al Președintelui ANPC pentru oprirea temporară a utilizării aparatelor de gheață la nivel național, până la obținerea unor rapoarte de încercări ulterioare care să confirme că gheața utilizată este sigură pentru consumul uman.”, menționează raportul.
ANPC a descins în alte localuri fast-food din Mall Băneasa
„Ca urmare a acestui fapt, au fost prelevate noi eșantioane de gheață din unități de alimentație publică, respectiv:
• Amrest Food SRL – Burger King
• Art Burger SRL – Hesburger
• Amrest Coffee SRL – Starbucks
Scopul principal al prelevării acestor eșantioane este realizarea analizelor microbiologice pentru a verifica prezența microorganismelor periculoase, precum bacterii coliforme, enterococi și Escherichia coli. Eșantioanele au fost prelevate de către un reprezentant ICA.
ANPC va continua să monitorizeze situația și să ia măsurile necesare pentru protejarea sănătății publice.”, se arată în raportul ANPC.