ANAF nu glumește: cine ignoră somațiile riscă închisoarea! Multe voci critice consideră ”aberantă” măsura

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a schimbat regulile relației cu contribuabilii. Potrivit unui ordin de anul acesta, românii care nu conformează la somațiile Fiscului riscă până la șase ani de închisoare! Multe voci critice susțin însă că măsura este ”aberantă” și are vulnerabilități, printre care și aceea că statul, prin pedeapsa cu închisoarea, ”riscă să piardă încrederea contribuabililor onești”.
Irina Dumitrescu
02 mart. 2025, 12:11
ANAF nu glumește: cine ignoră somațiile riscă închisoarea! Multe voci critice consideră ”aberantă” măsura

Dacă nu vrei cu frumosul, atunci întoarcem foaia – așa se poate rezuma decizia luată de ANAF anul acesta, conform căreia românii care nu răspund la somațiile Fiscului riscă până la șase ani de închisoare.

”Din practica controalelor a rezultat că, în nenumărate situații, contribuabilul nu dă curs solicitării inspectorilor antifraudă de a prezenta documente în vederea efectuării/continuării verificărilor, solicitare formulată prin intermediul formularului ‘Invitație’, cu consecința elaborării de acte de sesizare a organelor de urmărire penală în temeiul art. 4 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, cu modificările și completările ulterioare (Legea nr. 241/2005)”, se arată în referatul de aprobare a unui proiect de ordin al ANAF.

Cei care nu se vor conforma somațiilor riscă de la un an la șase ani de închisoare, pentru ”refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale și bunurile din patrimoniu, în scopul împiedicării verificărilor financiare, fiscale sau vamale, în termen de cel mult 15 zile de la somație”.

Până la acest ordin, contribuabilii primeau invitații, în cazul în care ANAF avea nevoie de clarificări. Urmare a noului ordin, Fiscul va putea trimite și somații, iar cine le ignoră riscă să o pățească.

Măsura luată de ANAF este criticată însă de numeroși contabili, experți fiscali și avocați.

Experții contabili spun că ordinul ANAF este ”o măsură aberantă”, care ”introduce o serie de sancțiuni disproporționate, inclusiv pedepse penale de până la șase ani de închisoare pentru simple întârzieri birocratice”, potrivit economedia.

Firma CC Tax Advisory SRL a inițiat chiar o petiție pentru abrogarea ordinului dat de ANAF.

”ANAF își arogă dreptul de a considera orice întârziere în furnizarea documentelor ca pe un act de evaziune, iar antreprenorii și contabilii sunt puși sub presiune continuă, fără să beneficieze de drepturi egale în fața instituțiilor statului”, se arată în petiția inițiată de firma CC Tax Advisory SRL.

Citește și Pensii 2025. Cât câştigă în plus la pensie românii care au și job part-time, pe lângă locul de muncă principal

La rândul ei, societatea de avocatură Buju Stanciu & Asociații este de părere, într-o analiză trimisă startupcafe, că somația fiscală, prin care contribuabilii riscă până la șase ani, vine cu o serie de vulnerabilități. Printre acestea – lipsa de reglementare a cererii de confirmare a primirii somației, imposibilitatea de contestare și impunerea unui termen de conformare mai puțin rezonabil

”În plus, prin pedeapsa cu închisoare până la șase ani, statul riscă să piardă încrederea contribuabililor onești, exact cei pe care vrea să-i convingă să plătească taxe”, susțin avocații.

”Ordinul 128/2025 are un scop legitim îmbunătățirea disciplinei fiscale. Statul are nevoie de mecanisme pentru a combate evaziunea fiscală, însă normele de punere în aplicare trebuie să fie foarte atent redactate. Prin normele de punere în aplicare ar trebui reglementate:

1.Legalitatea Ordinului – Dacă acesta rămâne în vigoare, trebuie să fie clar că nu creează un nou mecanism de răspundere penală, ci doar reglementează proceduri administrative.

2.Confirmarea clară a primirii somației – trebuie să existe o dovadă certă că documentul a ajuns direct la destinatarul relevant.
3.Un mecanism de contestare – contribuabilii trebuie să poată explica motivele întârzierii înainte de a fi trimiși în fața instanței.

4.Un termen mai rezonabil pentru conformare – 15 zile poate fi prea scurt pentru situații complexe. O extindere la un termen 30 de zile pare mai echitabilă.

”România are un deficit bugetar major și autoritățile încearcă să găsească soluții rapide pentru a aduce bani la buget. După introducerea de noi taxe și intensificarea controalelor, a apărut Ordinul 128/2025, o măsură punitivă, care pune presiune pe contribuabili, prin trimiterea acestora la închisoare până la 6 ani. În lupta cu evaziunea fiscală statul ar trebui să implementeze reguli clare, echilibrate și aplicabile, însă acest ordin are vulnerabilități. Prin amenințări cu închisoarea, riscă să piardă încrederea contribuabililor onești, exact cei pe care vrea să-i convingă să plătească taxe”, explică avocatul Victor Buju, partener cofondator Buju Stanciu & Asociații.

Citește și Zăpada aduce un profit de 500 milioane de euro. Cine sunt românii care dansează altfel de fericire prin nămeţi

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Băutura care are rolul de a preveni apariția unui AVC. E una dintre cele mai consumate din lume și e recomandată de medicul Vlad Ciurea
Capital.ro
Amendă pentru românii care folosesc numerar. Obligația legală când ai bani cash. Fiscul nu mai iartă
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
BCR, sfaturi financiare de Sărbători. Cum pot românii să economisească
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care românii s-au despărțit cu durere. A fost cel mai bun. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Taxa ”ascunsă” la plata cu cardul. La ce trebuie să fim atenți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai