În ce an ieși la pensie în România, în funcție de data nașterii. Cum se fac calculele pentru femei și bărbați

România are în prezent circa 4.965.000 de pensionari, potrivit Insitutului Național de Statistică. Vârsta de pensionare în cazul femeilor și bărbaților diferă și se stabilește în funcție de lună și anul nașterii. Pe lângă asta, seniorii trebuie să respecte două condiții: să aibă stagiul minim de cotizare de 35 de ani și să atingă vârsta de pensionare pentru a beneficia de pensie.
Alina Costache
02 mart. 2025, 13:13
În ce an ieși la pensie în România, în funcție de data nașterii. Cum se fac calculele pentru femei și bărbați

În ce an ieși la pensie în România, în funcție de data nașterii. Cum se fac calculele pentru femei și bărbați. Pensia pentru limită de vârstă se cuvine persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condiţiile privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare prevăzute de Legea nr. 263/2010. Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi si 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei vârste se realizează prin creşterea vârstelor standard de pensionare, conform eşalonarii prevăzute în anexa nr. 5 la lege.

Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestui stagiu se realizează prin creşterea stagiului minim de cotizare, conform eşalonarii prevăzute în anexa nr. 5 la lege.

Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestui stagiu se realizează prin creşterea stagiului complet de cotizare, conform eşalonarii prevăzute în anexa nr. 5 la lege.

Când mă pot pensiona

”Legea pensiei pentru limită de vârstă: Persoanele care au depăşit stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5 cu cel puţin 5 ani de stagiu de cotizare pot solicita pensie pentru limită de vârstă cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5”.

Totodată, legea din România le permite seniorilor să iasă la pensie anticipat. Ce înseamnă asta? Pensionarea anticipată parțială, cu penalizări aplicate în funcție de numărul de luni înainte de vârsta standard de pensionare. Pensionarea anticipată poate fi cerută de persoanele care au lucrat până în 5 ani peste vechimea completă de 5 de ani.

Citește și: Pensii 2025. Cât câştigă în plus la pensie românii care au și job part-time, pe lângă locul de muncă principal

 

În ce an ieși la pensie în România, în funcție de data nașterii. Acte necesare pentru înscrierea la pensia pentru limită de vârtă

  • cerere tip;
  • cerere pentru înscrierea la pensie pentru limită de vârstă
  • carnetul de muncă (original);
  • carnetul de asigurări sociale pentru agricultori (original);
  • alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă sau vechimea în serviciu realizată;
  • actele de stare civilă ale solicitantului: BI/CI, certificat de naştere şi de căsătorie (original);
  • livretul militar (original);
  • diploma de absolvire a învaţământului universitar (original) şi adeverinţa din care să rezulte durata normală, perioada studiilor şi faptul că acestea au fost urmate la zi;
  • adeverinţă privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă (original);
    adeverinţă privind condiţiile de muncă deosebite, speciale şi/sau alte condiţii (original);
  • procura specială, pentru mandatar (original);
  • adeverinţă care să ateste perioadele de activitate realizate după data de 1 ianuarie 2011 (original);

Citește și: PENSII 2025. Bani mai mulţi la pensie pentru aproape un milion de români. Pot fi retraşi anticipat

 

Depunerea dosarului pentru inscrierea la pensie

Pensia se acordă la cererea persoanei îndreptăţite sau a curatorului acesteia, depusă personal ori prin mandatar desemnat prin procură specială.

Cererea de pensionare, împreună cu actele prin care se dovedește îndeplinirea condițiilor prevăzute de Legea nr. 263/2010, se depune, începând cu data îndeplinirii acestor condiții, la Casa de Pensii în raza careia domiciliază persoana.

Pentru persoanele din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, cererea de pensionare, împreună cu actele prin care se dovedeşte îndeplinirea condiţiilor prevăzute de prezenta lege, se depune, începând cu data îndeplinirii acestor condiţii, la casa de pensii sectorială competentă, în funcţie de ultimul loc de muncă.

Cererea de pensionare, depusă in conditiile de mai sus, poate fi retrasă de persoana care a depus-o, până la emiterea deciziei de pensionare.

Dovedirea stagiului de cotizare, a timpului lucrat in grupe de munca, a sporurilor permanente

Dovedirea stagiilor de cotizare se face cu carnetul de muncă şi/sau cu adeverinţe eliberate, potrivit legii, de angajatorul la care a lucrat persoana respectivă sau, după caz, de instituţia care a preluat arhivele acestuia. Găsiţi modelul adeverinţei aici.

Adeverinţe pentru grupe de muncă – Adeverinţele prin care se atestă faptul că în anumite perioade, anterioare datei de 1 aprilie 2001, persoanele şi-au desfăşurat activitatea în locuri de muncă incadrate în grupele I şi/sau a II-a de muncă, se intocmesc potrivit modelului prevăzut aici, numai pe baza documentelor, verificabile, aflate in evidenţele angajatorilor sau ale deţinătorilor legali de arhive. Pentru a fi valorificată, adeverinţa se completează în mod obligatoriu la toate rubricile prevazute.

Angajatorii sau alţi deţinători legali de arhive sunt obligaţi să elibereze aceste adeverinţe, in termen de 30 de zile de la data solicitării, fără a percepe taxe sau comisioane.

Dovedirea sporurilor cu caracter permanent care se pot valorifica la stabilirea şi/sau recalcularea drepturilor de pensie sunt cele prevăzute aici. Adeverinţele prin care se dovedesc aceste sporuri vor cuprinde obligatoriu cel puţin următoarele elemente.

– denumirea angajatorului;

– datele de identificare a persoanei;

– perioada în care s-a desfăşurat activitatea, cu indicarea datei de începere şi de încetare a acesteia;

– funcţia, meseria sau specialitatea exercitată;

– denumirea sporurilor, procentului sau suma acordată;

– perioada în care a primit sporul şi temeiul în baza căruia s-a acordat.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Marian Golea anunță semnul bântuit de Steaua morţii. Cine are un an dificil, cumpănă mare în iunie, potrivit zodiacului chinezesc
Capital.ro
Anunț dureros despre Elena Udrea chiar în Vinerea Patimilor. Vestea cruntă confirmată de avocatul ei
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Traian Băsescu și alegerile din 2004. Mărturii după două decenii
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Durere în România în Vinerea Mare! A murit azi un artist uriaș al țării. A făcut nemuritoare emoția umană
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Câți militari a detașat România în misiuni sub egida NATO, UE și ONU. Anunțul făcut de Ministerul Apărării
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI