Tanczos Barna a declarat că noua taxă auto va fi aplicată cel mai devreme pe 1 ianuarie 2026, subliniind că autoritățile analizează în continuare propunerile primite din partea industriei auto. Una dintre propunerile discutate este ca șoferii cu mașini vechi și poluante să fie nevoiți să plătească taxe de până la 2.000 de lei, o sumă mult mai mare decât taxa actuală de aproximativ 100 de lei.
„Am văzut și din domeniul privat au venit câteva analize cu propuneri de modificare a sistemului de impozitare, de taxare a mijloacelor de transport pe plan local, adică la nivelul unităților administrativ teritoriale. Discuția trebuie purtată, trebuie purtată cu Ministerul Transporturilor, cu autoritățile locale și asociațiile reprezentative ale UAT-urilor, Ministerul Finanțelor, astfel încât în 2025 să putem pune la punct un pachet legislativ nou, de decarbonizare, de reducere a poluării pe tot ce înseamnă mobilitate în România”, a spus Tanczos Barna la Digi24.
Nouă taxă auto va afecta aproximativ 8 milioane de autovehicule din România. Potrivit lui Marcel Boloș, ministrul Investiţiilor și Proiectelor Europene, măsura face parte din planurile de implementare ale PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență), fiind o componentă importantă în strategia de reducere a poluării: „Cererea de plată 4 include și o taxă pe poluare care nu face parte din reforma fiscală, dar ar urma să aibă un impact major, prin amploarea la care poate ajunge. Milioane de autoturisme ar putea fi vizate de o taxă similară cu fosta taxă auto din trecut”.
Autorităţile aşteaptă ca acest sistem de taxare să favorizeze în continuare transportul mai puțin poluant, având în vedere că, pe lângă taxele mai mari pentru mașinile poluante, vor exista stimulente pentru autovehiculele mai prietenoase cu mediul.
„Acest lucru poate să semne la anumite categorii de autoturisme, impozite, taxe locale mai mari, pentru că majoritatea acestor taxe se duc în bugetul autorităților locale”, a mai precizat Tanczos Barna, care a adăugat că „mașinile mai puțin poluante vor fi și ele taxate, dar mult mai puțin” și că „pot însemna impozite, taxe mai mici la anumite mijloace de transport care sunt mai puțin poluante și trebuie creat un echilibru astfel încât să fie motivant să circulăm cu mijloace de transport mai puțin poluante”.