Jumătate din salariul românilor nu se duce pe mâncare. Cheltuiala lunară care secătuieşte bugetul familiilor

Jumătate din salariul românilor se duce la bănci. În ultimii ani, românii care au contractat credite ipotecare s-au confruntat cu o povară financiară tot mai mare.
Filip Stan
26 feb. 2025, 10:54
Jumătate din salariul românilor nu se duce pe mâncare. Cheltuiala lunară care secătuieşte bugetul familiilor

Salariile românilor abia mia fac faţă cheltuielilor. Ratele bancare au crescut alarmant, iar pentru mulți dintre aceștia, plata creditelor devine un proces extrem de dificil. Din păcate, în multe cazuri, jumătate din salariul lor se duce la bănci pentru a acoperi rata lunară. Achiziționarea unei locuințe, chiar și cu plata în rate, se dovedește a fi un obiectiv greu de atins pentru o bună parte dintre cetățeni.

Ponderea ratelor în venitul lunar al românilor
Datele recente arată că românii care au credite ipotecare dau, în medie, mai mult de 40% din venitul lor lunar pentru a plăti ratele băncii. În contextul creșterii continue a dobânzilor, dar și al prețurilor mari pe piața imobiliară, un apartament “decent” de 90.000 de euro în București necesită un salariu mediu lunar pentru a fi achiziționat.

Astfel, rata medie a unui credit ipotecar pentru un apartament cu două camere ajunge să reprezinte 43% din salariul mediu național.

Mai exact, pentru un credit ipotecar pe 25 de ani, care acoperă costul unui apartament de 90.000 de euro, românii plătesc o rată lunară de 481 de euro, iar salariul mediu în România se situează la 1.100 de euro.

Această pondere este semnificativă și pune presiune asupra bugetului familiilor, mai ales în contextul unui cost de trai în continuă creștere.

Situația se agravează dacă facem o comparație între prețurile din 2022 și cele din 2024. În urmă cu doi ani, prețul unui apartament similar era cu 15.000 de euro mai mic, iar rata lunară pentru același credit ipotecar era de doar 331 de euro. Astfel, o diferență semnificativă de costuri s-a adunat în această perioadă, iar rata lunară a crescut considerabil.

Refinanțările și restructurările – soluții pentru mulți români
Un alt fenomen semnificativ este creșterea cererii pentru refinanțări și restructurări ale creditelor ipotecare. În 2024, Banca Națională a României a raportat acordarea a 9,2 miliarde de euro pentru credite ipotecare, în creștere cu 42% față de anul anterior. Totuși, această creștere nu se datorează numărului mare de locuințe noi achiziționate, ci în mare parte refinanțărilor și restructurărilor făcute de români pentru a reduce dobânzile și a ușura povara plăților.

Pensii 2025. 2.000 de euro în plus la pensie după câștigarea alegerilor. Partidul care promite venituri mai mari seniorilor

Deși numărul tranzacțiilor imobiliare a crescut ușor (cu doar 6,6% în 2024 față de 2023), multe dintre acestea nu reprezintă achiziții noi de locuințe, ci doar transferuri, refinanțări sau conversii de credite. Astfel, mulți români încearcă să-și optimizeze datoriile prin refinanțarea creditelor existente pentru a beneficia de dobânzi mai mici sau pentru a obține un termen mai lung de plată.

Cum se poate reduce povara unui credit ipotecar
Pentru a reduce povara financiară, specialiștii recomandă mai multe soluții care pot ajuta românii să gestioneze mai bine ratele ipotecare:

Refinanțările cu dobândă fixă – O variantă recomandată de experți este refinanțarea creditului ipotecar pentru a obține o dobândă fixă. Aceasta oferă o mai bună predictibilitate a plăților, protejându-i pe debitori de posibilele creșteri de dobândă din viitor.
Creșterea veniturilor – O altă soluție ar fi suplimentarea veniturilor, printr-un al doilea job sau o activitate adițională care să ajute la acoperirea ratelor. Creșterea veniturilor poate deveni o opțiune importantă în fața unei datorii mari.

Cât câştigă un angajat Carrefour, sunt zeci de posturi disponibile. Familiile lucrătorilor au şi reduceri în magazine

Renegocierea ratelor cu băncile – În anumite situații, românii pot discuta cu băncile pentru a renegocia condițiile împrumutului. Acest lucru poate include o reducere a ratei dobânzii sau o extindere a perioadei de rambursare, ceea ce ar putea reduce suma plătită lunar.

 

Coşul minim pentru o familie depăşeşte 10.000 de lei, dublu faţă de valoarea salariului mediu din România

În septembrie 2024, valoarea coșului minim de consum pentru o familie cu doi copii din România a ajuns la 10.450 lei. Suma e uriașă dat fiind că salariu mediu în România este de 5.100 de lei.

Dar, acest salariu se obține doar în marile orașe. Probabil în zona rurală el nu depășește suma de 3.000 de lei net. În România, beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată un număr de circa 843.668 de salariați, ceea ce reprezintă un procent de 15,5 % din numărul total de salariați activi. De majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la 4.050 de lei vor beneficia un număr de

Coşul minim: Viața cu 2.000 lei mai scumpă ca în 2022. Cât au scăzut de fapt salariile românilor

În urmă cu un an, Valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulţi şi doi copii este de 9.978 lei pe lună, raportat la luna septembrie 2023, în creştere cu 15,2% faţă de septembrie 2022.

Coşul minim 2024. Costul minim pentru o persoană singură a ajuns aproape 800 de euro pe lună

În 2022, coșul minim pentru consum era de 8.500 de lei. Astfel, coșul minim de consum pentru o familie cu 2 copii a crescut, în doar 2 ani de la 8.500 de lei la 10.500 de lei.

Ideea unui coș minim de consum pentru un trai decent presupune alcătuirea unui set de cheltuieli periodice necesare pentru îndeplinirea unor nevoi de bază pentru o familie cu o structură dată. Pe lângă nevoile imediat necesare supraviețuirii — adăpost, alimentație — coșul minim pentru un trai decent acoperă o serie cuprinzătoare de nevoi curente cum ar fi îmbrăcămintea, igiena personală, educația, îngrijirea sănătății, transportul, comunicațiile, recreerea, precum și eventualele cheltuieli neprevăzute (evenimente familiale, probleme de sănătate etc.).

Bonus de 55.000 de lei la pensie pentru aceşti pensionari. Cine primeşte bani pentru care nu a contribuit la stat

Cele mai semnificative creșteri s-au înregistrat la alimentație (+5,7%), îmbrăcăminte și încălțăminte (+6,1%), îngrijirea sănătății (+10%) și recreere (+8,7%). Singura categorie care a înregistrat o scădere a fost cea a cheltuielilor cu locuința (nu e vorba de chirii), cu o reducere de 1,5%.

Creșterea costurilor afectează și alte tipuri de gospodării: pentru familiile cu un copil, valoarea coșului este de 8.586 lei pe lună, pentru doi adulți fără copii, 6.435 lei, iar pentru un adult singur, 3.972 lei.

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Video. Denise Rifai l-a dat afarǎ în direct pe candidatul la președinție, din emisiune! “Sunteți obraznic, nu vă permit așa ceva!”
Capital.ro
Premieră pentru șoferi. Apare un nou permis de conducere. Ce se întâmplă cu permisul fizic
Playtech.ro
Imagini rare cu fiul Ioanei Băsescu. Talentul impresionant pe care îl are Radu, nepotul fostului preşedinte, la doar 10 ani
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Mariana Moculescu, în pragul evacuării. Fostul soţ, Horia Moculescu, a sfătuit-o să-şi găsească serviciu: „Nu pot da mai mult decât pot”
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Crește vârsta de pensionare pentru acești români. E ordin de la UE 
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cine este jandarmul de 34 de ani care s-a împușcat în cap la locul de muncă. Colegii săi sunt în stare de șoc
Cancan.ro
IREAL ce a putut să găsească Piedone la celebrul restaurant Carul cu flori din Craiova: 'Carul cu cancer e aici!' 😱
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă auto pentru românii cu mașini vechi. Guvernul dă ordin Primăriilor: Discutăm de 7-10 ani
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Ambasada SUA avertizează România. Trebuie să dăm bani pentru a avea pace
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alla Pugaciova a lansat cântece împotriva războiului dus de Rusia (AUDIO)