Ilie Bolojan susţine ideea unui„ dialog consistent” între ţările europene şi SUA pentru încheierea războiului din Ucraina

Ilie Bolojan afirmă că la discuţiile cu liderii europeni care vor avea loc luni la Londra va merge cu mandatul primit în urma consultărilor pe care le-a avut cu partidele parlamentare 
Filip Stan
01 mart. 2025, 13:56
Ilie Bolojan susţine ideea unui„ dialog consistent” între ţările europene şi SUA pentru încheierea războiului din Ucraina

Preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan, susţine ideea unui„ dialog consistent” între ţările europene şi SUA pentru încheierea războiului din Ucraina, Bolojan invocând propunerea Giorgiei Meloni privind un summit între Uniunea Europeană şi SUA, propunere formulată la scurt timp după confruntarea aprinsă dintre Donald Trump şi Volodimir Zelenski la Casa Albă.

Ilie Bolojan afirmă că la discuţiile cu liderii europeni care vor avea loc luni la Londra va merge cu mandatul primit în urma consultărilor pe care le-a avut cu partidele parlamentare .

Războiul din Ucraina, ziua 1102. Trump ia în calcul oprirea totală a ajutorului militar pentru Ucraina după confruntarea de la Casa Albă

„În această perioadă au loc aceste consultări pentru a găsi nişte poziţii comune. În urma consultărilor cu partidele parlamentare din România, aşa cum am comunicat şi ieri, ne ducem cu un mandat la aceste discuţii şi cred că, în afară de o poziţionare a ţărilor europene care să fie de natură a fi implicate în aceste negocieri – pentru că securitatea Ucrainei este nu doar securitatea Republicii Moldova şi a Europei, este şi securitatea României- cred că propunerea premierului Italiei a unui dialog consistent între Europa şi aliaţii de peste ocean, Statele Unite ale Americii pentru a regla aceste chestiuni ar fi o condiţie foarte bună pentru a se ajunge la un consens”, a afirmat Ilie Bolojan.
Şefa guvernului italian Giorgia Meloni, considerată o apropiată a lui Donald Trump şi în care mulţi văd veriga ce ar putea asigura o comunicare a Europei cu Washingtonul, a cerut vineri seara convocarea „fără întârziere” a unui „summit” între Statele Unite, Europa şi aliaţii lor pe tema Ucrainei, la scurt timp după confruntarea aprinsă dintre Donald Trump şi Volodimir Zelenski la Casa Albă.

Bolojan: Tot ceea ce am făcut în aceşti ani în România – sunt acţiuni concrete, pentru că o Moldovă stabilă, puternică, o Moldovă care creează condiţii de prosperitate pentru oamenii de aici înseamnă

Preşedintele interimar Ilie Bolojan,a fost întrebat, sâmbătă, la Chişinău, ce face România să ştie că Republica Moldova este apărată în faţa ameninţării ruseşti. În răspunsul său, liderul de la Bucureşti a invocat susţinerea faţă de parcursul pro-european al republicii Moldova, sprijinul acordat în ceea ce priveşte asigurarea energiei, arătând că acestea sunt acţiuni concrete ale Româneii în sprijinul unei Moldove stabile şi puternice.

„Cred că poziţia noastră principială în toată această perioadă, de a susţine respectarea dreptului internaţional, de a susţine garanţiile de pace clare pentru Ucraina este o susţinere indirectă a protecţiei pentru Republica Moldova”, a afirmat Ilie Bolojan sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Chişinău, întrebat ce face România pentru a şti că Republica Moldova este apărată.

Preşedintele interimar al României a dat exemple de acţiuni concrete întreprinse de autorităţile de la Bucureşti în sprijinul Moldovei. „De asemenea, tot ceea ce am făcut în aceşti ani în România – susţinerea integrării europene, interconectarea din punct de vedere al marilor magistrale, de exemplu de gaz, pentru a asigura o rezervă Republicii Moldova în aşa fel încât oamenii să se poată încălzi în condiţii normale în situaţii în care s-ar uza de acest şantaj care este livrarea de gaz, parteneriatul pe care l-am avut în aceşti ani – sunt acţiuni concrete, pentru că o Moldovă stabilă, o Moldovă care creează condiţii de prosperitate pentru oamenii de aici înseamnă şi o Moldovă puternică”, a adăugat Bolojan.
Reacţii după discuţiile eşuate de la Washington. Maia Sandu: Nu trebuie să admitem o situaţie în care Rusia obţine o pauză, se reînarmează şi reia agresiunea/Bolojan: Fără pace durabilă orice încetare a focului poate fi doar o scurtă perioadă de linişte

Preşedinţii Republicii Moldova şi României au fost întrebaţi, în conferinţa de presă comună pe care au susţinut-o sâmbătă, la Chişinău, ce implicaţii au pentru cele două ţări discuţiile eşuate de vineri dintre preşedinţii Donald Trump şi Volodimir Zelenski.

„Nimeni nu-şi doreşte pacea mai mult decât Ucraina şi noi aici, în Republica Moldova, foarte mult ne dorim pace. Ne dorim o pace reală, sustenabilă, o pace justă. Nu trebuie să admitem o situaţie în care Rusia obţine o pauză în care se reînarmează şi după care îşi reia agresiunea şi continuă să provoace nenorocire în ţările în regiune”, a afirmat Maia Sandu.

Aceasta a reafirmat sprijinul Republicii Moldova faţă de Ucraina în demersul acestei ţări de a obţine „o pace durabilă şi justă”; amintind că Ucraina, prin lupta pe care o duce, asigură pacea în Republica Moldova.
„Atâta timp cât avem un război în vecinătate, riscurile sunt foarte mari pentru toţi, cred că ne-am învăţat lecţiile şi cred că trebuie să muncim cu toţii pentru această pace justă şi durabilă”, a adăugat Maia Sandu. Preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan, subliniază ideea nevoii pe pace, dar pe termen lung.

Trump și JD Vance l-au certat, criticat și jignit dur pe Zelenski în Biroul Oval: „Te joci cu Al Treilea Război Mondial”. Președintele Ucrainei a părăsit de urgență Casa Albă fără niciun acord semnat! Trump: „Zelenski nu e pregătit pentru pace!”

„Cred că pentru toţi găsirea unei soluţii pentru o pace în Ucraina este un lucru pe care cu toţii ni-l dorim şi dialogurile care au avut loc în această perioadă au fost un început. Cred că ieri, dacă dialogul s-ar fi terminat cu  semnare de acord ar fi fost un pas important pentru ca lucrurile să se ducă într-o direcţie de stabilitate şi este păcat că această dispută la care s-a ajuns a întârziat semnarea  unui acord. Eu sunt un optimist moderat şi cred că, în afară de discuţiile care nu pot fi liniare în astfel de probleme foarte complexe, de a ajunge într-o primă etapă la o încetare a focului şi apoi la un acord de pace care să fie în aşa fel gândit încât să asigure o pace stabilă în această regiune, nu pot fi deci închise foarte repede. Dar sper că înţelepciunea va prevala şi lucrurile se vor duce către ceea ce ne dorim cu toţii, către găsirea unei soluţii pentru pace. Altfel situaţia este foarte complicată în această regiune şi fără găsirea unor soluţii pentru o pace durabilă orice fel de încetare a focului care nu este o chestiune stabilă poate să fie doar o  scurtă perioadă de linişte şi dacă gândurile expansioniste ale Rusiei vor rămâne o constantă n anii următori înseamnă că ne putem gândi la reînceperea unui nou conflict şi Ucraina poate să fie doar prima victimă”, a afirmat Ilie Bolojan.

Maia Sandu: Republica Moldova şi România trec fiecare prin momente dificile. Am toată încrederea că vom continua să protejăm alegerile libere Asta e suveranitate – oamenii, poporul să decidă ce viaţă îşi doresc, nu Moscova

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu afirmă, în conferinţa de presă susţinută alături de preşedintele interimar Ilie Bolojan, că Republica Moldova şi România trec prin momente dificile, dar împreună vor fi mai puternice. Ea şi-a exprimat încrederea că ambele ţări vor continua să protejeze alegerile libere. „Asta e suveranitate: oamenii, poporul să decidă ce viaţă şi doresc, nu Moscova”, a spus ea.

„Republica Moldova şi România trec fiecare prin momente dificile. Vedem în jurul nostru tentative de destabilizare, atacuri hibride corupţie electorală. Ne confruntăm cu o propagandă agresivă, cu minciuni menite să ne divizeze şi să slăbească încrederea oamenilor în democraţie. Trebuie să spunem clar: minciuna nu devine adevăr doar pentru că este repetată la nesfârşit”, a afirmat Maia Sandu în conferinţa de presă susţinută alături de Ilie Bolojan.

Maia Sandu a afirmat, după întâlnirea de la Chişinău cu preşedintele interimar Ilie Bolojan, că în pofida faptului că românii şi moldovenii au fost despărţiţi inclusiv prin garduri de sârmă ghimpată, au rezistat şi si au demonstrat că „suveranitatea aparţine poporului, nu se dictează de la Moscova şi nu se cumpără cu bani murdari”.
Aceasta a făcut referire la libertatea de exprimare, spunând că aceasta „nu înseamnă dreptul de a manipula”.  Ea a subliniat că în astfel de încercări sunt împreună cele două state şi sub steagul Uniunii Europene, vor fi mai puternice.

„Am toată încrederea că vom continua să protejăm alegerile libere, să combatem corupţia electorală, în orice formă s-ar deghiza şi să apărăm dreptul cetăţenilor noştri de a decide singuri viitorul lor, pentru că asta e suveranitate: oamenii, poporul să decidă ce viaţă şi doresc, nu Moscova”, a adăugat Maia Sandu.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Băutura care are rolul de a preveni apariția unui AVC. E una dintre cele mai consumate din lume și e recomandată de medicul Vlad Ciurea
Capital.ro
TAXĂ pentru proprietarii de case sau apartamente. Se achită minim 230 de lei, plus document notarial
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Zodii bântuite de trecut. Nu pot trece peste durere
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă după deces. Se întocmește act la notar. Achiți la doi ani de la înmormântare
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Taxa ”ascunsă” la plata cu cardul. La ce trebuie să fim atenți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai