Calendar ortodox 3 martie 2025. Cei trei sfinţi care nu s-au lepădat de credinţă deschid Postul Paştelui 2025

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 3 martie 2025, atunci când creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții Mucenici Eutropie, Cleonic și Vasilisc.
Filip Stan
02 mart. 2025, 18:44
Calendar ortodox 3 martie 2025. Cei trei sfinţi care nu s-au lepădat de credinţă deschid Postul Paştelui 2025

Calendar ortodox 3 martie 2025, începe Postul Paștelui. Creștinii sunt încurajați ca pe parcursul acestei zile să țină post, mâncând doar seara pâine și apă. În calendarul creștin ortodox este notat faptul că este zi aliturgică, astfel pe 3 martie 2025 nu se săvârșește Sfânta Liturghie, potrivit noutati-ortodoxe.ro. Pe parcursul următoarelor șase săptămâni, credincioșii trebuie să elimine din alimentația lor alimentele de origine animală, să nu cânte, să nu danseze și să nu păcătească cu gândul.

Ziua de 3 martie arfe o semnificație importantă pentru creștini. Acum sunt sărbătoriți trei sfinți care au refuzat o sumă mare de bani care le era oferită pentru a renunța la credință.

Elena Mateescu şi Florinela Georgescu, prognoza lunii martie: Vremea mohorâtă este ştearsă cu buretele, scăpăm şi de ploi, şi de frig

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 3 martie 2025, atunci când creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții Mucenici Eutropie, Cleonic și Vasilisc.

Românii au o serie de superstiții legate de această zi și nu fac sub nicio formă unele lucruri pentru că se consideră că le aduce ghinion.

Cei trei Sfinţi Mucenici au trăit în timpul împăraţilor Diocleţian şi Maximian (284-305). Erau ostaşi şi prieteni apropiaţi ai Sfântului Mucenic Teodor Tiron, pomenit la 17 februarie. După sfârşitul Sfântului Tiron, în cetatea Amasiei, Sfinţii Eutropie, Cleonic şi Vasilisc au rămas în temniţă pentru faptul că erau creştini şi îşi mărturiseau credinţa.

Vasilisc era şi nepot al Sfântului Teodor, iar Eutropie era frate cu Cleonic şi erau de neam din Capadocia.

Guvernatorul oraşului Amasea din Capadocia a cerut celor trei prizonieri să renunţe la credinţa creştină. Ei însă au mărturisit cu hotărâre pe Hristos şi au fost supuşi la chinuri grele.

Sfântul Eutropie a fost adus din închisoare în faţa guvernatorului atunci când acesta se afla la masă şi a fost rugat să jertfească zeilor spre învăţătura poporului. La acest îndemn Sfântul Eutropiu răspunse: „Necredinciosule, voieşti ca în turma lui Hristos să fiu povăţuitor al pierzării? Să nu fie una ca aceea, pentru că grăieşte Domnul meu:

De va sminti cineva pe unul din cei mici, care cred în Mine, mai bine este să-şi lege o piatră de moară de grumazi şi să se înece în adâncul mării. Şi iarăşi zice: Nu puteţi sluji lui Dumnezeu şi lui Mamona, căci ce împărtăşire este luminii cu întunericul? Sau ce legătură are Biserica lui Dumnezeu cu idolii?”.

A fost rugat atunci doar să spună înaintea poporului că s-a închinat zeilor, iar apoi să se roage Dumnezeului său precum voieşte şi pentru această mărturie mincinoasă ar fi primit mult aur şi argint şi haine scumpe. Sfântul mucenic s-a împotrivit spunând că scris este: „Ce folos este omului de ar dobândi lumea toată, iar sufletul îşi va pierde?”.

Îl îndemna demnitarul şi cei care erau împrejurul lui să se aşeze la masă, dar el nu voia.

„Şi iarăşi îi ziceau cei ce şedeau: ‘Şezi, Eutropie, împreună cu noi, de mănâncă şi bea şi ascultă pe voievod’. Sfântul a răspuns: „Să nu-mi fie mie, robul lui Hristos, să şed împreună cu necuraţii, pentru că grăieşte proorocul David: Fericit bărbatul, care n-a umblat în sfatul necredincioşilor şi pe scaunul pierzătorilor n-a şezut. Şi iarăşi: N-am şezut în adunarea deşertăciunii şi nu voi intra cu călcătorii de lege.

Calendar ortodox martie 2025. Este Lăsata Secului de Brânză, începe Postul Paştelui. Câte sărbători cu cruce roşie sunt în această lună

Şi iarăşi, alt prooroc vesteşte: Ieşiţi din mijlocul lor şi vă deosebiţi, grăieşte Domnul. Să nu vă atingeţi de necurăţia lor, că Eu vă voi primi pe voi. Şi Scriptura grăieşte iarăşi: ‘Cel ce umblă cu sfinţii, se va sfinţi, iar cel ce umblă cu necuraţii, este părtaş al lor'”.

 

Calendar ortodox 3 martie 2025. Structura Postului Paștelui

Postul Mare este împărțit în două perioade mari:

Postul propriu-zis (3 martie – 12 aprilie 2025) – cele 40 de zile care amintesc de postul ținut de Mântuitorul Iisus Hristos în pustie.

Săptămâna Patimilor (13 – 19 aprilie 2025) – ultima săptămână înainte de Înviere, dedicată rememorării suferințelor Mântuitorului.

În această perioadă, credincioșii sunt chemați la post aspru, rugăciune și fapte bune.

Regulile alimentare în Postul Paștelui

Postul Paștelui este considerat cel mai sever dintre posturile de peste an. Pe durata acestuia:

  • Se renunță complet la carne, ouă, lapte și alte produse de origine animală.
  • Se mănâncă fără ulei și fără vin în anumite zile, în special lunea, miercurea și vinerea.
  • Se permite consumul de pește doar de Buna Vestire (25 martie) și de Florii (13 aprilie).
  • Săptămâna Patimilor este cea mai strictă, iar unii credincioși aleg postul negru în Vinerea Mare, ziua Răstignirii Mântuitorului.

Postul, mai mult decât restricție alimentară

Postul nu se rezumă doar la renunțarea la anumite alimente, ci reprezintă și un timp de purificare sufletească. În această perioadă, se recomandă:

  1. Rugăciunea mai frecventă și participarea la slujbele religioase.
  2. Spovedania și împărtășania, ca forme de întărire a legăturii cu Dumnezeu.
  3. Îndepărtarea de gândurile negative, evitarea conflictelor și a judecății celorlalți.
  4. Săvârșirea faptelor bune și sprijinirea celor aflați în nevoie.

Calendar ortodox 3 martie 2025 Semnificația Postului Paștelui

Postul Mare este o perioadă de reflecție, de pocăință și pregătire sufletească pentru Învierea Domnului. Această călătorie spirituală ne oferă ocazia de a ne curăța sufletul și de a ne apropia mai profund de Dumnezeu.

În tradiția creștină, Postul Mare evocă cele 40 de zile petrecute de Iisus în pustie, precum și suferințele Sale dinaintea Răstignirii. Prin post și rugăciune, credincioșii refac simbolic acest drum al purificării, pregătindu-se pentru cea mai importantă sărbătoare a creștinismului: Paștele.

Tradiții și obiceiuri specifice Postului Paștelui

De-a lungul timpului, Postul Mare a devenit o perioadă bogată în tradiții și obiceiuri, fiecare având o semnificație aparte:

„Lăsatul secului” marchează trecerea spre post printr-o masă îmbelșugată, adunând întreaga familie, pentru un moment de comuniune.

Curățenia de primăvară, practicată în numeroase regiuni, simbolizează nu doar ordinea exterioară, ci și purificarea sufletească înaintea Paștelui.

Săptămâna Patimilor este un moment de profundă trăire spirituală, marcat prin slujbe speciale, precum Denia celor 12 Evanghelii și Prohodul Domnului.

Postul negru din Vinerea Mare este un act de profundă smerenie, mulți credincioși alegând să-l respecte și să treacă pe sub Sfântul Epitaf, în semn de evlavie.

Superstiții din Postul Paștelui – credințe păstrate de-a lungul generațiilor

Postul Paștelui nu este doar o perioadă de purificare trupească și sufletească, ci și un timp încărcat de tradiții și superstiții transmise din străbuni. De-a lungul secolelor, oamenii au creat și respectat numeroase credințe menite să le aducă sănătate, belșug și protecție divină.

Începutul postului – Semnele unui an bun sau plin de încercări

Se spune că cine începe postul trebuie să-l țină până la capăt, altfel riscă să atragă ghinionul asupra sa. În unele zone, oamenii evită să spele haine în prima zi de post, crezând că astfel își „murdăresc” sufletul în loc să-l curețe. Dacă în prima zi plouă, este semn că anul va fi roditor și plin de binecuvântări.

Ce și cum mănânci – Tradiții care influențează norocul

Prima zi de post este considerată crucială. Mulți cred că e bine să nu mănânci nimic până la apusul soarelui, pentru a avea parte de protecție divină. Alții spun că mierea și nucile consumate în această zi îți asigură un an dulce și lipsit de griji.

Zilele din post – Ce să faci și ce să eviți pentru a atrage norocul

În popor, se crede că tăierea unghiilor sau tunderea părului vinerea poate aduce boală sau slăbirea energiei vitale. De asemenea, zilele de sărbătoare din post sunt considerate sacre, iar munca fizică este văzută ca un afront adus divinității. În Joia Mare, aprinderea focului înainte de răsărit este considerată semn rău, despre care se spune că poate atrage nenorociri asupra casei.

Săptămâna Mare – Încercări, interdicții și semne divine

Pe măsură ce postul se apropie de final, superstițiile devin tot mai numeroase. Vinerea Mare este una dintre cele mai sacre zile, iar tradiția spune că cine se uită în oglindă în această zi riscă să vadă chipul diavolului. Lacrimile vărsate în Vinerea Mare sunt considerate semn rău, iar cei care plâng riscă să aibă parte de necazuri tot anul. În schimb, scăldatul în apă rece în această zi este privit ca un ritual de purificare, menit să aducă sănătate și vitalitate.

Această perioadă nu este, așadar, doar un timp al restricțiilor alimentare, ci și al tradițiilor adânc înrădăcinate, unde credințele populare se împletesc armonios cu spiritualitatea. Fie că alegi să le urmezi sau le privești ca pe elemente fascinante ale culturii populare, aceste obiceiuri contribuie la farmecul și misterul unei etape de reflecție și pregătire sufletească.

Prin urmare, Postul Paștelui reprezintă mai mult decât o simplă renunțare la anumite alimente; este o perioadă de introspecție, rugăciune și apropiere de Dumnezeu. În 2025, acesta începe pe 3 martie și se încheie pe 19 aprilie, fiind precedat de Săptămâna Albă – o etapă de tranziție către purificare și renunțare treptată.

Prin post, credincioșii se pregătesc nu doar trupește, ci și sufletește pentru marea sărbătoare a Învierii Domnului, un moment al speranței și al luminii în credința creștină.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Băutura care are rolul de a preveni apariția unui AVC. E una dintre cele mai consumate din lume și e recomandată de medicul Vlad Ciurea
Capital.ro
Taxă după deces. Se întocmește act la notar. Achiți la doi ani de la înmormântare
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Șoferii drogați nu mai scapă. Pedepse fără precedent
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Amendă pentru românii care folosesc numerar. Obligația legală când ai bani cash. Fiscul nu mai iartă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Taxa ”ascunsă” la plata cu cardul. La ce trebuie să fim atenți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai