Trump vrea să reducă din sancţiunile impuse Rusiei, după ce a tăiat ajutorul pentru Ucraina

Casa Albă a solicitat Departamentului de Stat și Departamentului Trezoreriei să pregătească opțiuni pentru o posibilă relaxare a sancțiunilor impuse Rusiei, pentru a fi discutate cu oficialii ruși în zilele următoare. Totuși, nu este clar ce concesii ar putea cere Washingtonul Moscovei în schimb, conform Reuters.
Mircea Filipescu
04 mart. 2025, 08:35
Trump vrea să reducă din sancţiunile impuse Rusiei, după ce a tăiat ajutorul pentru Ucraina

Administrația americană analizează o strategie care ar putea duce la reducerea sancțiunilor impuse Rusiei, într-un efort al președintelui Donald Trump de a restabili relațiile diplomatice și de a contribui la oprirea conflictului din Ucraina. Surse apropiate situației au confirmat pentru Reuters că s-au inițiat demersuri pentru elaborarea unei liste de sancțiuni ce ar putea fi diminuate, ca parte a negocierilor cu Moscova.

Oficialii americani au fost instruiți să pregătească documente privind opțiunile de relaxare a sancțiunilor pentru anumite entități și persoane, inclusiv unii oligarhi ruși. Deși aceste documente sunt frecvent elaborate de experți în sancțiuni, cererea explicită a Casei Albe sugerează o determinare clară a administrației Trump de a obține un acord cu Rusia prin atenuarea restricțiilor economice.

Până în prezent, nu există detalii despre ce anume ar putea cere Washingtonul în schimbul acestor concesii. Rusia, fiind un actor major pe piața globală a petrolului, ar putea influența prețurile combustibililor, mai ales dacă Trump decide să impună sancțiuni mai dure Iranului, membru OPEC.

Relațiile dintre SUA și Rusia au fost tensionate, îndepărtându-se semnificativ în timpul administrației Joe Biden, care a sprijinit Ucraina cu ajutor militar și a impus sancțiuni severe Moscovei ca represalii pentru invazia din 2022. Spre deosebire de predecesorul său, Trump a promis un final rapid al conflictului, inițiind convorbiri cu Vladimir Putin începând cu 12 februarie, urmate de întâlniri diplomatice în Arabia Saudită și Turcia.

De la debutul conflictului din Ucraina, SUA au aplicat sancțiuni care vizează reducerea veniturilor Rusiei din exporturile de petrol și gaze, limitând astfel capacitatea sa de a finanța războiul. Printre aceste măsuri se numără plafonul de preț de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc și restricții asupra companiilor și navelor implicate în transportul de combustibil.

Citeşte şi: SUA suspendă ajutorul militar pentru Ucraina. CNN: Trump aşteaptă scuze de la Zelenski

În luna ianuarie, Trump a amenințat că va impune sancțiuni suplimentare dacă Putin refuză să negocieze încheierea conflictului. Cu toate acestea, administrația sa a început să ia în considerare relaxarea sancțiunilor, după cum a declarat secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, într-un interviu acordat Bloomberg Television pe 20 februarie. De asemenea, Trump a menționat pe 26 februarie posibilitatea unei reduceri progresive a restricțiilor economice impuse Moscovei.

Casa Albă a accelerat analiza privind reducerea sancțiunilor chiar înainte ca Trump să prelungească starea de urgență privind Ucraina, un cadru legal ce vizează activele și persoanele implicate în conflict. Aceste măsuri au fost inițial introduse încă din martie 2014, ca răspuns la anexarea Crimeei de către Rusia.

Rămâne neclar ce sancțiuni specifice ar putea fi ridicate în primă fază. Trump ar putea emite un ordin executiv pentru a iniția procesul, dar ridicarea unor măsuri mai ample ar necesita aprobarea Congresului, a explicat John Smith, fost director al Biroului de control al activelor străine din cadrul Departamentului Trezoreriei.

De la 2022, Rusia a reușit să se adapteze la sancțiuni prin creșterea cheltuielilor militare și extinderea producției industriale. Cu toate acestea, analiștii avertizează că economia rusă este vulnerabilă și ar putea beneficia semnificativ de pe urma unei relaxări a restricțiilor occidentale.

Moscova a transmis că este deschisă cooperării economice, evidențiind resursele sale considerabile de metale rare și interesul pentru parteneriate în acest sector. Vladimir Putin a menționat recent posibilitatea unor colaborări cu SUA în acest domeniu.

Orice acord economic cu Rusia ar implica, cel mai probabil, o reducere a sancțiunilor americane. Trump a explorat posibilitatea unui parteneriat economic în sectorul mineralelor din Ucraina, care dispune de resurse importante de litiu și alte minerale rare, în schimbul sprijinului financiar oferit Kievului. Cu toate acestea, până în prezent, nu s-a ajuns la un acord concret în urma discuțiilor dintre Trump și președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Citeşte şi: Donald Trump avertizează că va face un anunț „MARE” marţi şi îl atacă iar pe Zelenski: „America n-o să mai rabde multă vreme”

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Ce se întâmplă, de fapt, după hotărârea Curţii de Apel Ploieşti. Este decizia care aruncă alegerile în aer. ”Nu prea se mai pot organiza”
Capital.ro
Cea mai mare actriță pe care România a pierdut-o. Toți românii o păstrează în amintire: Ne pleacă oameni dragi..
Playtech.ro
Distanţa dintre perete şi frigider. Aşa va consuma mai puţin curent
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Rusia amenință Europa cu folosirea armelor nucleare dacă se confruntă cu acțiuni considerate neprietenoase
wowbiz.ro
Fiul adoptiv al Luminiței Anghel, în stare de șoc! Ce a aflat David Pușcaș despre mama lui naturală și ce mesaj i-a transmis?: „Îmi este frică, nu poți să faci chestia asta singur. Vreau să...”
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
România și Bulgaria, rupte de UE. Ce pune la cale Ungaria
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Doliu în lumea fotbalului! A murit chiar în camera de hotel, înainte de un meci important
Cancan.ro
Orașele din România în care sunt anunțate ninsori pe 1 Mai, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Proprietarii de case și terenuri trebuie să declare tot la Primărie. E lege. Amendă 1.500 de lei dacă nu faci asta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Dezvăluiri: Judecătorul care a suspendat anularea alegerilor, presat să urgenteze decizia. Cum a răspuns magistratul ploieștean
MediaFlux
Rusia, gata să încheie un acord pentru a pune capăt războiului. Declarația șoc a șefului diplomației ruse Serghei Lavrov
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
E la mare modă: planta zen care te liniștește… până-ți crapă ficatul