După ce s-a făcut mare caz de „scrisoarea lui Zelenski adresată lui Trump”, oficialii ucraineni au venit cu explicații din care rezultă că nu a existat nicio scrisoare, scrie Agerpress.
Președintele american Donald Trump, vorbind despre scrisoarea omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski, în discursul său către Congres, a citit, de fapt, o postare de pe rețelele de socializare a președintelui ucrainean, a afirmat ambasadoarea Ucrainei în SUA, Oksana Markarova, citată de publicația Ukrainska Pravda.
Ulterior, secretarul de presă al lui Volodimir Zelenski, Serghei Nikiforov, a confirmat acest lucru, afirmând pentru publicația ucraineană Liga.net că președintele Ucrainei nu i-a trimis niciun fel de scrisoare lui Donald Trump, iar președintele american s-a referit în discursul său din Congres la o postare a lui Zelenski pe rețelele de socializare.
Între timp, la Kremlin, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov evaluează pozitiv disponibilitatea lui Vladimir Zelenski de a se reașeza la masa negocierilor. Doar că există o problemă, a declarat el, referindu-se la interdicția autoimpusă de Kiev de a purta discuții cu Moscova.
TASS scrie că în data de 4 octombrie 2022, Zelenski a adoptat o decizie a Consiliului Național de Securitate și Apărare, interzicând negocierile cu președintele rus Vladimir Putin, care este încă în vigoare.
„Problema este cine ar trebui să stea la masa negocierilor.”
„Până acum este în vigoare o interdicție legală, impusă de președintele ucrainean pentru negocierile cu partea rusă. De aceea, în general, o evaluăm pozitiv, dar în continuare există nuanțe care rămân neschimbate”, a subliniat Peskov, astăzi, într-un briefing de presă, citat de TASS.
Președintele american Donald Trump a invocat în fața Congresului American o presupusă scrisoare adresată lui personal din partea lui Volodimir Zelenski, în care acesta își exprima disponibilitatea pentru negocieri pentru o rezolvare pașnică a conflictului din Ucraina.
Citește și: Justin Trudeau îl acuză pe Trump de încercarea de a distruge economia Canadei pentru a o anexa
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a declarat reporterilor că, în timp ce Statele Unite au fost principalul sponsor al ajutorului militar pentru Ucraina sub administrația anterioară, nu poate fi exclus ca acum Europa să își crească livrările de armament.
Această declarație a fost făcută ieri, ca răspuns la o întrebare despre dacă Kremlinul mai crede că, fără ajutorul occidental pentru Kiev, lupta s-ar putea încheia într-o săptămână.
„Vedem că unele țări europene își exprimă angajamentul de a continua asistența extinsă.”
„Ele vor încerca, într-un fel, să compenseze reducerea furnizării de muniție și alte provizii. Totuși, cel mai mare volum de ajutor până acum a venit din Statele Unite și prin Statele Unite. Așadar, vom vedea”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Anterior, Reuters a citat un oficial al Casei Albe care a declarat că președintele american Donald Trump a ordonat suspendarea tuturor livrărilor de ajutor militar către Kiev. Bloomberg, citând surse, a raportat că pauza va rămâne în vigoare până când liderul american va decide că conducerea Ucrainei a demonstrat un angajament pentru o rezolvare pașnică a conflictului cu Rusia.
Un purtător de cuvânt al Pentagonului a confirmat pentru TASS că Forțele Armate ale SUA au suspendat livrările de ajutor militar către Ucraina.
Potrivit acestuia, aceasta include toate echipamentele militare americane care nu se află în Ucraina în prezent, cum ar fi armele aflate în tranzit prin avioane și nave, precum și cele care așteaptă livrarea în zonele de tranzit din Polonia.
Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko s-a oferit să găzduiască la Minsk discuţii de pace asupra Ucrainei, adresând o invitaţie în acest sens omologilor săi american, rus şi ucrainean, Donald Trump, Vladimir Putin, respectiv Volodimir Zelenski, informează miercuri AFP.
Belarus este un aliat important al Rusiei, iar teritoriul său a servit ca bază pentru ca trupele Moscovei să îşi lanseze ofensiva împotriva Ucrainei în februarie 2022.
Citește și: Vladimir Putin se oferă să arbitreze un acord privind arsenalul nuclear între SUA şi Iran