Preşedinta Agenţiei americane de securitate a transporturilor (NTSB), Deborah Hersman, a mai precizat în cadrul unei conferinţe de presă că pilotul a solicitat autorizaţia de a nu ateriza şi a lua din nou altitudine, cu aproape o secundă înainte de impact. De asemenea aceasta a menţionat că avionul se afla şi la o altitudine inferioară celei normale la aterizare, dar a precizat că „mai este mult până la încheierea anchetei”.
Doctorii au tratat o gamă largă de leziuni în urma prăbuşirii de sâmbătă, inclusiv „foarte multe leziuni abdominale, foarte multe fracturi de coloană, unele dintre ele incluzând paralizie şi traumatisme craniene”, a declarat Margaret Knudson, chirurg şef în cadrul spitalului general din San Francisco. Doctorii au tratat de asemenea „pacienţi care aveau leziuni grave ce sugerau că au fost târâţi”, a mai declarat acesta, citată de postul de televiziune CNN News.
Pilotul avea puţină experienţă pe aeronavele Boeing 777
Lee Kang-Kuk, în vârstă de 46 de ani, are peste 9.000 de ore de zbor, dar nu a navigat decât 43 de ore pe acest model de aeronavă, una dintre cele mai mari din lume.
„Este exact că Lee era în formare pe Boeing 777”, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a Asiana.
Pilotul era sub supervizarea unui formator experimentat, care era copilot, a adăugat ea.
Asiana a recunoscut că avionul, cumpărat în martie 2006, a fost supus unor reparaţii în iunie din cauza unor scurgeri de ulei la un motor.
Dar preşedintele său general, Yoon Young-Doo, a respins ipoteza unei defecţiuni tehnice, precizând că nu a existat „nicio problemă mecanică” în momentul accidentului.
Primele analize semnalează că avionul zbura la o altitudine prea joasă şi cu o viteză prea mică în momentul apropierii de golful San Francisco.
Piloţii au încercat să accelereze, dar era deja prea târziu, iar coada avionului a lovit violent pista.
Semne de întrebare au apărut duminică şi privind circumstanţele în care a murit una dintre cele două adolescente. Potrivit San Francisco Chronicle, pompierii ar fi informat institutul medico-legal că una dintre victime ar fi putut fi lovită de un vehicul al echipelor de salvare în timp ce zăcea pe pistă.
Autopsiile celor două adolescente erau în curs de desfăşurare, iar rezultatele ar putea fi cunoscute luni, potrivit site-ului de Internet al cotidianului.
„Dacă ne bazăm pe rănile suferite, este posibil ca unul dintre vehiculele noastre să fi agravat rănile (anterioare), sau un alt vehicul”, a recunoscut Joanne Hayes-White, şefa pompierilor din San Francisco. „Este ceva ce s-ar fi putut întâmpla în haos”, a adăugat ea.
Nouăsprezece persoane erau încă spitalizate duminică la San Francisco General Hospital. „Dintre cele 19, şase sunt în stare critică, între care un copil”, a precizat Rachel Kagan, purtătoarea de cuvânt a spitalului.
„Rănile cele mai grave sunt traumatisme craniene şi răni abdominale grave, cu hemoragie”, a precizat Margaret Knudson, responsabilă de serviciul de chirurgie al spitalului. „Există mai multe pesoane cu fracturi grave la coloana vertebrală, dintre care unele vor antrena o paralizie”, a adăugat ea.
Printre pasageri, majoritatea asiatici, figurează şi canadieni, americani, indieni, precum şi un cetăţean francez.
Cele două adolescente decedate în accident făceau parte dintr-un grup de 35 de elevi chinezi care ar fi trebuit să petreacă trei săptămâni la West Valley Christian School, la nord de Los Angeles. Şcoala a anunţat pe site-ul său de Internet că va organiza joi o ceremonie în memoria lor.