Pensia pentru limită de vârstă le oferă celor care au îndeplinit stagiul de cotizare necesar un beneficiu suplimentar, iar în anumite condiții, persoanele pot ieși la pensie cu 5 ani mai devreme. Această facilitate este disponibilă atât femeilor, cât și bărbaților, care pot beneficia de pensie la vârste mai mici, sub condiția îndeplinirii unui stagiu de cotizare complet.
Maria Andronache, directorul Casei de Pensii Județene Iași, a explicat cum funcționează această formă de pensionare anticipată: „Cine dorește să acceseze această formă de pensionare poate ieși cu 5 ani mai devreme. La bărbați se poate ieși de 60 de ani. Trebuie să realizeze 40 de ani efectiv lucrați”.
Conform reglementărilor, reducerea vârstei standard de pensionare cu 5 ani nu se cumulează cu alte reduceri prevăzute de lege, așa cum precizează Casa Națională de Pensii. Astfel, bărbații care și-au început activitatea la 20 de ani și doresc să se pensioneze anticipat la 60 de ani pot face acest lucru fără a fi penalizați, având în vedere că limita standard de pensionare la bărbați în sistemul public este de 65 de ani.
În ceea ce privește cumulul pensiei cu salariul, legea prevede că românii care realizează venituri din activități pentru care se datorează contribuții de asigurări sociale pot cumula aceste venituri cu pensia. Aceste activități pot include prestări de servicii în calitate de prestator casnic, conform Legii nr. 111/2022.
De asemenea, pensionarii de invaliditate pot cumula pensia cu alte venituri, indiferent de gradul de invaliditate, conform noii reglementări introduse de Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii.
Totuși, există anumite limitări pentru câteva categorii de pensionari. Conform noilor prevederi, soțul supraviețuitor beneficiar al unei pensii de urmaș nu poate cumula pensia cu salariul dacă realizează venituri lunare mai mari decât salariul minim brut pe țară garantat în plată, care va ajunge la 3.700 lei începând cu 1 iulie 2024.
De asemenea, pensionarii care beneficiază de pensie anticipată nu pot cumula pensia cu salariul în următoarele situații: dacă realizează venituri pe baza unui contract individual de muncă sau raport de serviciu în funcții elective sau în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești, pe durata mandatului, sau dacă sunt membri ai unei organizații a cooperației meșteșugărești, ale căror drepturi și obligații sunt echivalente cu cele ale funcționarilor publici.