Președintele Trump a declarat vineri că ia în considerare sancțiuni și tarife suplimentare pentru Rusia, în încercarea de a aduce Moscova la masa negocierilor pentru a pune capăt războiului din Ucraina.
„Pe baza faptului că Rusia lovește Ucraina pe câmpul de luptă chiar acum, am în vedere cu tărie sancțiuni bancare pe scară largă, sancțiuni și tarife asupra Rusiei până la o încetare a focului și ACORDUL FINAL DE SOLUȚIONARE PE PACE ESTE REACHED”, a postat Donald Trump vineri pe Truth Social.
„Pentru Rusia și Ucraina, veniți la masă chiar acum, înainte să fie prea târziu”, a adăugat el. Amenințarea lui Trump cu sancțiuni împotriva Rusiei intervine cu câteva zile înainte ca membri ai administrației sale să se întâlnească cu oficiali ucraineni în Arabia Saudită pentru a discuta despre o cale către încheierea războiului. Aceiași oficiali ai administrației s-au întâlnit cu omologii lor ruși la Riad luna trecută.
În ultimele zile, forțele ruse de agresiune au intensificat atacurile și bombardamentele asupra Ucrainei. Miercuri, armata lui Putin a lansat o rachetă asupra orașului Krivoi Rog, lovind un hotel cu cinci etaje. În urma bombardamentului, a rezultat moartea a trei persoane și rănirea altor peste 30.
Ofensiva Rusiei în statul vecin a continuat și în noaptea de joi spre vineri. Forțele aeriene ucrainene au declarat că inamicii au tras cel puțin 58 de rachete și aproape 200 de drone care au afectat centralele energetice din întreaga țară, de la Harkov, în est, până la Ternopil, în vest.
Președintele a discutat despre conflict cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu președintele rus Vladimir Putin, deși a fost mult mai critic cu Zelenski, iar Statele Unite au suspendat în ultimele zile ajutorul militar și schimbul de informații cu Kievul.
Rusia a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei în februarie 2022, după ce a acumulat trupe la frontieră și a cerut interzicerea aderării Ucrainei la NATO. Invazia a avut loc la aproape un deceniu după ce Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina în 2014.
Administrația Biden a impus numeroase sancțiuni Moscovei în anii care au urmat declanșării războiului, afectând inclusiv sectorul energetic al Rusiei, sectorul său de apărare și diverse alte aspecte ale economiei ruse, pentru a încerca să paralizeze finanțarea pentru efortul de război.
Zelenski cere din nou un armistiţiu aerian şi maritim în urma unor bombardamente ruseşti masive. El cere o ”interzicere” a folosirii ”rachetelor, dronelor cu rază lungă de acţiune şi bombelor” aeriene
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski îşi reiterează vineri apelul la un armistiţiu aerian şi maritim în Ucraina, în urma unei noi nopţi de bombardamente ruseşti masive împotriva infrastructurilor energetice ale Ucrainei, relatează AFP.
”Primele etape în vederea stabilirii unei păci reale ar trebui să fie obligarea singurei surse a acestui război, adică a Rusiei, să pună caoăt unor asemenea atacuri”, scrie pe X Volodimir Zelenski.
Last night, the Russian army carried out another massive attack on our energy infrastructure. Various facilities were targeted in several regions – Odesa, Poltava, Chernihiv, and Ternopil. In total, the Russians used nearly 70 missiles, both cruise and ballistic, as well as… pic.twitter.com/bpj5XCPYSW
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) March 7, 2025
El cere o ”interzicere” a folosirii ”rachetelor, dronelor cu rază lungă de acţiune şi bombelor” aeriene.