Șeful bancherilor din România, Florin Dănescu, director executiv al Asociației Române a Băncilor, s-a declarat total împotriva inițiativei de limitare a cheltuielilor românilor cu jocurile de noroc la 10% din salariu. Acesta consideră că inițiativa implică costuri suplimentare pentru sistemul bancar, care, și așa, nu este profitabil.
„Băncile sunt obligate printr-o inițiativă legislativă să monitorizăm și să nu permitem plăți la păcănele mai mari de 10% din salariu. Deci, un Big Brother online. Ăsta e răspunsul la grijile pe care le avem astăzi? Încă un cost suplimentar pentru o industrie care nu se află deloc, așa cum se spune, în topul profitabilității”, a spus Florin Dănescu joi, la conferința „Anul Financiar 2025” organizată de Finmedia.
Șeful bancherilor din România arată că problemele țării noastre sunt altele și că sunt mult mai mari. Acesta consideră că în țara noastră se discută prea mult de chestiuni mărunte, pe când ar trebui să ne îngrijoreze problemele mult mai mari.
„Am trecut din perspectiva nivelului de democrație în zona hibrid. Agențiile de rating au schimbat perspectiva României de la „stabil” la „negativ”. Nu e o deteriorare a ratingului, dar e un semnal că trebuie să ne schimbăm comportamentul. Sigur că e foarte greu, pentru că ar fi un punct de inflexiune, ceea ce e foarte greu și nici nu avem experiența asta”, spune Dănescu.
România este, susține Florin Dănescu, o țară în care băncile nu fac foarte mari profituri, astfel că nu se impune împovărarea suplimentară a acestora.
Citește și : Decizie radicală, se favorizează plata cash în locul plăţilor electronice
„Suntem pe locul 24 din 24 după return on asset (rentabilitatea activelor, care se calculează împărțind venitul net la activele totale) și suntem pe locul al nouălea după return on equity (rentabilitatea capitalurilor proprii, care se calculează împărțind venitul net la capitalurile proprii ale acționarilor săi).
Pe scurt, avem niște active care-s pe locul întâi în România în sumă absolută. Avem capitalul care e pe locul 5, circa 13 miliarde de euro. Și mai avem profitul care e pe locul 7 ca sumă absolută. Adică, eforturile sunt mai mari decât efectele. Dar dacă se spune că industria bancară are un profit nesimțit, înseamnă că în celelalte industrii e un profit gigantesc”, spune directorul ARB.