Călin Georgescu, susținut de AUR și POT la prezidențiale, și-a depus candidatura vineri după-amiază, la Biroul Electoral Central (BEC). Dar va ajunge el să-și vadă numele pe buletinele de vot ale scrutinului din mai?
Judecătorii CCR, care au scos-o anul trecut pe Diana Șoșoacă din cursa prezidențială, au ședință sâmbătă, la ora 14:00. Ei vor discuta o contestație depusă de candidatul independent Petru Mîndru, după ce acesta a fost respins de BEC, dar și o petiție înaintată de societatea civilă, care îl vizează pe Călin Georgescu, notează digi24.
Petiția respectivă nu reprezintă o contestație a candidaturii lui Georgescu. Semnatarii cer însă CCR, la modul general, să revizuiască această candidatură. Ținând însă cont de faptul că BEC încă nu a validat candidatura suveranistului pentru Cotroceni, demersul reprezentat de petiție ar putea să fie considerat nul, mai precis fără obiect la acest moment.
Vineri, imediat după ce Călin Georgescu și-a depus candidatura, la BEC au fost depuse două contestații. Una dintre acestea a fost formulată de rectorul Școlii Naţionale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Remus Pricopie, care a reclamat faptul că declarațiile și comportamentul lui Georgescu sunt incompatibile cu valorile democratice.
BEC ar urma să decidă duminică în privița candidaturii suveranistului.
Contestațiile privind intrarea lui Georgescu în cursa pentru Cotroceni vor putea fi depuse la CCR și dezbătute de judecătorii constituționali abia după ce BEC decide dacă îi dă acestuia ”undă verde” la prezidențiale.
Și avocatul Toni Neacșu, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a subliniat, vineri, că dosarele trimise la CCR privind candidatura lui Călin Georgescu nu au obiect în acest moment, atâta timp cât BEC nu s-a pronunțat cu privire la admiterea sau respingerea candidaturii suveranistului.
„S-a depus deja prima contestatie impotriva candidaturii d-lui Calin Georgescu chiar la Biroul Electoral Central, deși procedura nu permite acest lucru. Contestațiile potrivit legii, se depun doar la CCR, dupa admiterea sau respingerea candidaturii de către BEC.
Cele 2 contestatii au fost trimise de BEC către CCR, singura care potrivit legii poate solutiona contestatiile de felul acesta. Evident ca în momentul asta sunt premature, pentru ca încă nu avem o hotarare a BEC, deci le lipsește obiectul”, a scris, pe Facebook, Toni Neacșu.
Pe de altă parte, în această perioadă, la CCR au fost sporite măsurile de securitate și de protecție a judecătorilor.
Astfel, a fost mărit atât numărul jandarmilor care protejează instituția, cât și cel al ofițerilor Serviciului de Pază și Protecție (SPP), notează stiripesurse, care citează surse avizate.
Mai mult, accesul în instituție se face doar printr-un singur loc și pe bază de legitimație sau cu acordul angajaților.
Recent, europarlamentara Diana Șoșoacă a dat buzna la CCR și a intrat în biroul judecătorului Gheorghe Stan. Parchetul general a deschis o anchetă în urma acestui incident.