„Chiar dacă procentul de promovabilitate este de 55%, multe dintre aceste diplome pe care le obţin elevii sunt otrăvite, deoarece o parte dintre absolvenţi vor intra direct în şomaj, iar unii dintre cei care vor fi admişi în învăţământul superior cu ajutorul mediei de la examenul de bacalaureat, fie vor ajunge pseudospecialişti, fie vor deveni şomeri după terminarea facultăţii„, au arătat, luni, reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), într-un comunicat de presă.
Aceştia au precizat că, analizând situaţia înregistrată la examenul de bacalaureat din sesiunea iunie-iulie 2013, se poate constata că sunt angajaţi din instituţii ale statului care „au acţionat abuziv”, atât asupra unor profesori din comisiile de examen, cât şi asupra elevilor, „ceea ce demonstrează că în România drepturile cetăţenilor nu sunt respectate”.
„Există, din păcate, şi cadre didactice, într-un procent nesemnificativ, care recurg la gesturi ce nu fac cinste acestei nobile meserii„, a precizat FSLI.
Pe de altă parte, FSLI atrage atenţia asupra faptului că sumele nete pe care urmează să le primească profesorii care au făcut parte din comisiile examenelor de bacalaureat sunt „umilitoare”, respectiv trei lei pentru o lucrare corectată, 19 lei pentru asistenţi şi 330 de lei pentru preşedinţii de comisii.
Totodată, FSLI a arătat că şcoala nu mai este motivantă pentru elevi, din cauza programelor şcolare neadaptate la realitatea de pe piaţa muncii, multora fiindu-le greu să îşi găsească un loc de muncă după absolvirea liceului.
Reprezentanţii FSLI consideră că în perioada imediat următoare trebuie luate mai multe măsuri, printre care regândirea de urgenţă a programelor şcolare şi a sistemului de evaluare a elevilor, astfel încât să se pună accent pe latura formativă, şi nu pe cea informativă, iar prin evaluare să se verifice nu ceea ce au memorat elevii, ci capacitatea lor de a aplica practic cunoştinţele dobândite, pentru a se putea integra în câmpul muncii.
Sindicaliştii mai propun ca măsuri depolitizarea învăţământului, astfel încât directorii de şcoli să fie aleşi de unităţile de învăţământ, „nu de partidele politice”, introducerea examenului de admitere în întregul învăţământ superior şi adoptarea, în regim de urgenţă, a unei legi de salarizare pentru educaţie, prin care salariile să crească substanţial, astfel încât meseria de dascăl să devină motivantă.
De asemenea, FSLI cere să fie respectată Legea educaţiei şi din 2014 Educaţia să primească minimum 6% din PIB, iar Cercetarea minimum 1%.
Ministerul Educaţiei anunţa duminică, după centralizarea a 98,3% din date, că ponderea de promovare la nivel naţional, la sesiunea iunie – iunie a bacalaureatului 2013, este de 55,65 la sută.
Procentul de promovare este de 62,32 în rândul absolvenţilor de clasa a XII-a din promoţia 2012 – 2013 şi de 30,82 în rândul celor din promoţiile anterioare.
În ceea ce priveşte promovarea pe filiere, situaţia se prezintă astfel: filiera Tehnologică – 34,15 la sută, filiera Teoretică – 76,95 la sută, filiera Vocaţională – 66,39 la sută.
Citeşte şi REZULTATE BAC 2013 EDU.RO. Promovabilitatea este de 55,4%