Salarii bugetari: Culmea austerităţii, angajaţii de la stat câștigă cu 70% mai mult decât cei din privat

În ultimii 10 ani, salariul mediu din sistemul bugetar a fost mai mare decât cel din sectorul privat. La finalul anului trecut, diferența era de aproape 12%.
Filip Stan
09 apr. 2025, 08:54
Salarii bugetari: Culmea austerităţii, angajaţii de la stat câștigă cu 70% mai mult decât cei din privat
Salarii de 13.000 lei şi sporuri de 30% pentru o nouă categorie de bugetari. Decizie de ultimă oră luată de Guvern

Salarii bugetari: România a ajuns să aibă unul dintre cele mai mari salarii din administrația publică din Europa, angajații din sistemul public având salarii cu 70% mai mari decât cei din sectorul privat.

În ultimii 10 ani, salariul mediu din sistemul bugetar a fost mai mare decât cel din sectorul privat. La finalul anului trecut, diferența era de aproape 12%. Un angajat din sectorul privat primea în medie 7.678 de lei brut pe lună, în timp ce un bugetar câștiga 8.588 de lei.

 

Salarii de NABABI la Garda Forestieră. Conducerea are venituri de 5.000 de euro lunar, iar venitul mediu „în mână” depășește 8.000 de lei

În administrația publică și apărare, salariul mediu brut era la finalul anului trecut aproape 10.600 de lei. În învățământ, unde în ultima vreme au fost cele mai mari majorări, salariul mediu a ajuns la aproape 8.500 de lei.

Analizând diferitele sectoare ale economiei, se observă variații semnificative ale salariilor medii nete:

  • Tehnologia Informației (IT): Salariile din acest sector au fost printre cele mai ridicate, cu un câștig salarial mediu net de 12.141 lei în decembrie 2024.
    Extracția petrolului brut și a gazelor naturale: Angajații din acest domeniu au beneficiat de salarii medii nete de 11.860 lei în aceeași perioadă.
    Industria textilă și a ospitalității: Aceste sectoare au înregistrat salarii medii nete mai scăzute, de 3.129 lei, respectiv 3.325 lei.

Salarii bugetari: Conform datelor Inspecției Muncii, cel mai mare salariu din administrația publică ajunge la 130.000 de lei brut, adică un salariu de 76.050 de lei net. Practic, un angajat din România plătit cu salariul minim brut ar trebui să muncească aproximativ patru ani pentru a ajunge la o astfel de remunerație lunară.

Această situație a atras atenția specialiștilor în muncă, care avertizează că statul face o concurență neloială companiilor private. Deși politicienii se laudă de multă vreme că reduc aparatul de stat, România a ajuns să aibă cel mai mare număr de bugetari din istoria recentă.

 

Salariile românilor, în 2025. Domeniile în care se va câștiga mai mult

Economiștii spun că este dificil ca salariile să fie majorate în 2025, având în vedere că anul a început cu schimbări fiscale semnificative și un deficit bugetar major. Cu toate acestea, România a dovedit că este capabilă să se adapteze la situațiile dificile. Domeniile în care vor crește salariile sunt tehnologia, finanțele și ingineria.

Piața muncii din România va aborda mai precaut recrutarea și majorările salariale.

Pe fondul problemelor sociale și politice, angajatorii vor fi mai rezervați în privința creșterilor de salarii, iar procesul de angajare va fi mai selectiv, potrivit Ziarului Financiar.

Un studiu indică faptul că 65% dintre angajatori estimează că salariile vor crește cu mai puțin de 10% în acest an, în timp ce 17% dintre companii nu intenționează să ofere nicio majorare.

Doar 15% dintre angajatori prevăd creșteri salariale cuprinse între 10% și 20%, iar un procent infim, de 1%, estimează majorări de peste 20%.

„Anul trecut nu a fost uşor, a fost despre rezilienţă şi depăşirea obstacolelor pentru piaţa muncii din România.

Salarii 2025. Un mare retailer de haine din România face angajări. Salarii decente și beneficii suplimentare

Acest lucru era de aşteptat, având în vedere că evenimentele s-au desfăşurat într-un climat socio-politic dificil.

Anul a început cu schimbări fiscale semnificative, care au creat dificultăţi atât pentru companii, cât şi pentru angajaţi, adăugând presiune financiară — şi s-a încheiat cu alegeri controversate şi un deficit bugetar naţional care au adus propriul set de instabilitate, ridicând semne de întrebare cu privire la salarii şi locuri de muncă.

În ciuda acestor provocări, s-a format un grad ridicat de adaptabilitate pentru a depăşi aceste probleme, deschizând calea către mai multă inovaţie şi creştere”, susţine Cristina Iacob, director executiv al Hays Romania.

Competențe specifice și experiență solidă
Companiile devin mai atente și în ceea ce privește recrutarea, în timp ce vor limita creșterile salariale.

Candidații cu competențe specifice și experiență solidă vor fi prioritari, iar companiile vor evita angajările impulsive.

De asemenea, în anumite domenii, cum ar fi tehnologia, finanțele și ingineria, cererea de specialiști rămâne ridicată, ceea ce înseamnă că în aceste sectoare este posibil să vedem oferte mai competitive.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Horoscop duminică, 13 aprilie 2025: Berbecii vor avea multă energie
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce se întâmplă cu dobânda la un credit ipotecar de 50.000 de euro luat pe 30 de ani. Calculul pe care trebuie să-l știi înainte să te duci la bancă
Capital.ro
Adevărul despre UNT. Ce cumperi, de fapt, când mergi la magazin
Playtech.ro
Numărul de telefon la care să nu răspunzi, rămâi cu contul gol. Noua escrocherie din România, lansată chiar de Florii
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
NATO și UE cer europenilor să se pregătească pentru război. Țările care iau amenințarea unui conflict în serios
wowbiz.ro
Incredibil ce a spus Mihai Sturzu de la HI-Q despre Dana Nălbaru și viața pe care o duce fosta lui colegă acum: „Nici nu-ți dai seama că e trădare”
Spynews
Te cunosc de undeva, 12 aprilie 2025. Cine a câștigat cea de-a noua ediție a emisiunii. Bonusul nu a fost acordat 
Spynews
Te cunosc de undeva, 12 aprilie 2025. Oana Matache și Radu Siffredi s-au transformat în Amy Winehouse. Ce au spus jurații despre momentul lor
Evz.ro
Misterul Mariamene din Munții Buzăului
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
kanald.ro
Trebuia să se întoarcă în România de Paște, dar a decedat cu câteva ore înainte de a părăsi Italia. Un român de 40 de ani a fost spulberat de o mașină
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Minunea unică din România. Este locul peste care Dumnezeu și-a așezat mângâierea
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
stirilekanald.ro
Polițista de penitenciar, relații amoroase cu un deținut în celula acestuia. A fost trimisă după gratii pentru 15 luni - VIDEO
Ministrul de Finanțe, decizie fără precedent în România: „tăieri în carne vie”
MediaFlux
ANAF i-a vizat direct! Obligațiile românilor până la 25 mai
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Două cutremure au zguduit România azi. Tot mai aproape de un cutremur major?