„Eu vorbesc de un principiu: forţa statului trebuie sprjinită şi aplicată, dar conform regulilor. Povestea asta că nu ai voie să spui niciodată nimic şi, dacă aşa decide un procuror, trebuie toţi să stăm drepţi – eu vorbesc ca fost procuror – nu. Un procuror trebuie să decidă conform legii şi dacă încalcă legea nu trebuie să stăm toţi drepţi”, a spus Ponta.
El a spus că procurorii trebuie să răspundă şi ei în faţa cuiva, întrucât nu sunt „dumnezei”. „Toată lumea trebuie să fie responsabilă în faţa cuiva. Procurorii nu răspund în faţa Guvernului şi e foarte bine lucrul ăsta, dar în faţa cuiva trebuie să răspundă şi ei, că nu suntem, repet, mă refer şi la mine, ca fost procuror, nu suntem dumnezei şi n-ai voie să spui nimic”, a adăugat premierul.
El a precizat că este problema sa, ca premier, atunci când sute de poliţişti sunt puşi să dea năvală în şcoli.
„În momentul în care pui sute de poliţişti să dea grămadă într-o şcoală, da, este treaba mea ca prim-ministru. Totuşi şcoala e o instituţie de învăţământ care depinde de autoritate locală şi centrală şi pacea socială e un lucru care ţine de Guvern şi de mine, nu are cine altcineva, nu vă aşteptaţi să se ocupe preşedintele ţării de aşa ceva. De problemele de zi cu zi ale ţării răspunde primul-ministru şi e normal să intervin, să am poziţii”, a adăugat Ponta.
El a spus că „prostia” privind influenţarea Justiţiei prin exprimarea unei poziţii reprezintă o „vorbă goală”, asemănătoare celei referitoare la „lovitura de stat”.
„Nu am infuenţat, nu ştiu ce e în dosar, nu mă interesează. Dar ca forţele de ordine să nu-şi folosească excesiv forţa şi împotriva cui nu trebuie – asta e în competenţa mea”, a adăugat Ponta.
Poliţiştii au mers, pe 5 iulie, la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, cu autocare, pentru ca 100 de elevi să fie duşi la audieri, după susţinerea ultimei probe a bacalaureatului. În faţa intrării în curtea Liceului „Bolintineanu” erau zeci de părinţi care îşi aşteptau copiii. Unii dintre părinţi, nemulţumiţi că poliţiştii au venit la liceu pentru a-i lua pe elevi cu atocarul şi a-i duce la audieri, i-au huiduit şi au reclamat că aceştia fac un abuz.
Premierul Victor Ponta a afirmat, vineri, că a verificat ce se întâmplă în cazul cercetărilor procurorilor legate de bacalaureat şi că nu există un mandat de aducere a copiilor, astfel că îi va solicita ministrului Justiţiei să discute cu procurorul general, „pe cale ierarhică”, despre această situaţie.
Ulterior, anchetatorii au renunţat la transportarea cu autocarele a elevilor, iar procurorul şef de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti Bogdan Staicu declara că au fost emise citaţii, nepunându-se problema punerii în executare a unor mandate de aducere. Ulterior, Staicu spunea că au fost emise mandate de aducere pentru aproximativ 100 de elevi care au susţinut bacalaureatul la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, care ar fi fost puse în executare dacă aceştia nu se prezentau la audieri în urma citării.