Ponta, despre cazul „Bolintineanu”: Procurorii trebuie să răspundă în faţa cuiva, nu sunt dumnezei

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, referindu-se la cazul Liceului "Bolintineanu", că forţa statului trebuie sprijinită şi aplicată, dar conform legii, el arătând că procurorii nu sunt dumnezei şi trebuie să răspundă în faţa cuiva, dacă au încălcat legea.
Romania TV
08 iul. 2013, 12:21
Ponta, despre cazul

„Eu vorbesc de un principiu: forţa statului trebuie sprjinită şi aplicată, dar conform regulilor. Povestea asta că nu ai voie să spui niciodată nimic şi, dacă aşa decide un procuror, trebuie toţi să stăm drepţi – eu vorbesc ca fost procuror – nu. Un procuror trebuie să decidă conform legii şi dacă încalcă legea nu trebuie să stăm toţi drepţi”, a spus Ponta.

El a spus că procurorii trebuie să răspundă şi ei în faţa cuiva, întrucât nu sunt „dumnezei”. „Toată lumea trebuie să fie responsabilă în faţa cuiva. Procurorii nu răspund în faţa Guvernului şi e foarte bine lucrul ăsta, dar în faţa cuiva trebuie să răspundă şi ei, că nu suntem, repet, mă refer şi la mine, ca fost procuror, nu suntem dumnezei şi n-ai voie să spui nimic”, a adăugat premierul.

El a precizat că este problema sa, ca premier, atunci când sute de poliţişti sunt puşi să dea năvală în şcoli.

„În momentul în care pui sute de poliţişti să dea grămadă într-o şcoală, da, este treaba mea ca prim-ministru. Totuşi şcoala e o instituţie de învăţământ care depinde de autoritate locală şi centrală şi pacea socială e un lucru care ţine de Guvern şi de mine, nu are cine altcineva, nu vă aşteptaţi să se ocupe preşedintele ţării de aşa ceva. De problemele de zi cu zi ale ţării răspunde primul-ministru şi e normal să intervin, să am poziţii”, a adăugat Ponta.

El a spus că „prostia” privind influenţarea Justiţiei prin exprimarea unei poziţii reprezintă o „vorbă goală”, asemănătoare celei referitoare la „lovitura de stat”.

„Nu am infuenţat, nu ştiu ce e în dosar, nu mă interesează. Dar ca forţele de ordine să nu-şi folosească excesiv forţa şi împotriva cui nu trebuie – asta e în competenţa mea”, a adăugat Ponta.

Poliţiştii au mers, pe 5 iulie, la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, cu autocare, pentru ca 100 de elevi să fie duşi la audieri, după susţinerea ultimei probe a bacalaureatului. În faţa intrării în curtea Liceului „Bolintineanu” erau zeci de părinţi care îşi aşteptau copiii. Unii dintre părinţi, nemulţumiţi că poliţiştii au venit la liceu pentru a-i lua pe elevi cu atocarul şi a-i duce la audieri, i-au huiduit şi au reclamat că aceştia fac un abuz.

Premierul Victor Ponta a afirmat, vineri, că a verificat ce se întâmplă în cazul cercetărilor procurorilor legate de bacalaureat şi că nu există un mandat de aducere a copiilor, astfel că îi va solicita ministrului Justiţiei să discute cu procurorul general, „pe cale ierarhică”, despre această situaţie.

Ulterior, anchetatorii au renunţat la transportarea cu autocarele a elevilor, iar procurorul şef de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti Bogdan Staicu declara că au fost emise citaţii, nepunându-se problema punerii în executare a unor mandate de aducere. Ulterior, Staicu spunea că au fost emise mandate de aducere pentru aproximativ 100 de elevi care au susţinut bacalaureatul la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, care ar fi fost puse în executare dacă aceştia nu se prezentau la audieri în urma citării.

Spynews
Laura Cosoi, primul interviu după ce a devenit mamă pentru a patra oară. Frumoasa prezentatoare TV s-a întors deja pe platourile de filmare / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Cât costă să urci și să cobori cu telecabina din Bușteni la Babele. Mai ieftină e o noapte de cazare la munte: ”Se acceptă și plata cu credit?”
Capital.ro
S-a dat ordinul de la UE. A intrat în vigoare obligatoriu și în România. S-a pus limită
Playtech.ro
Antonia, în cea mai transparentă rochie! Are un posterior prea obraznic, a lăsat la vedere chiar TOT
DailyBusiness
REGULĂ NOUĂ în aeroporturi! Intră în vigoare în câteva zile
Adevarul
„Ilegalii“, cei mai îndrăzneți spioni ai Rusiei și misiunea lor de un secol de a infiltra Occidentul
Spynews
Cine este și cum arată soția lui Adrian Nartea, Alina Ferinceac. Imagini de colecție cu cei doi
Spynews
Împăcați, dar pe ascuns! Cum au încercat Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău să fenteze paparazzii! I-am prins la întoarcerea din escapada secretă /VIDEO SAVUROS
Evz.ro
Erori în deciziile de recalculare. Începe calvarul pensionarilor
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
Imagini dureroase cu Nicu Covaci în sicriu. Trupul neînsuflețit al artistului a fost depus la Filarmonica din Timișoara
Cancan.ro
Gică Hagi, bunic?! Soția lui Ianis dă semne că așteaptă barza
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Câte grame de aur conține, de fapt, o medalie de aur de la JO 2024! Elementul care i-ar putea ridica valoarea, în timp, este o bucată din Turnul Eiffel
Capital.ro
Cutremur pentru Elena Udrea. Motivul real al condamnării: Credeau că...
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
Cum au murit, de fapt, Alexandra și Alin! Sfâșietor ce a filmat camera de bord
substantial.ro
Liderul Hamas Ismail Haniyeh asasinat la Teheran de agenți recrutați de Mossad
MediaFlux
AFARĂ din SCHENGEN! Uniunea Europeană e pe cale să ia o decizie istorică
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!