Ce se va întâmpla cu banii românilor în 2012. INTERVIU EXCLUSIV CU ADRIAN VASILESCU

În 2012, România va semna un nou acord cu Banca Mondială, doar ca să nu mai fim luaţi pe nepregătite. Consilierul Guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, spune că românii ar trebui să-şi facă griji, dar nu mai mult ca de obicei. Leul nu ne va da dureri de cap anul viitor şi recesiunea nu va intra în ţară neinvitată.
Romania TV
28 dec. 2011, 10:57
Ce se va întâmpla cu banii românilor în 2012. INTERVIU EXCLUSIV CU ADRIAN VASILESCU

„Românul a învăţat să se uite la curs, aşa cum se uită la ceas. Şi mulţi spun că Banca Naţională dă ora exactă în economie, pentru că în fiecare zi, la prânz, anunţă cursul de schimb. Realitatea este că am reuşit în trei ani de criză să rămânem cu o piaţă stabilă şi cu un leu care, deşi a fluctuat în jos şi în sus, totuşi a fost stabil timp de 3 ani”, a declarat la România TV, Adrian Vasilescu.

Leul românesc va răzbate şi în 2012 în jungla financiară. Aşadar, să nu ne aşteptăm să plătim 5 lei pentru un euro, dar nici să nu visăm că vom avea din nou un curs de sub 4 lei. „Ce vă pot spune este că vom avea în continuare o piaţă stabilă. Imediat ce va începe anul, va începe imediat şi bătălia pentru repoziţionări pe piaţă. Aşa se întâmplă la fiecare început de an”, a precizat acesta.

Fie în lei, fie în valută, românului îi place să se împrumute. Nu contează pentru ce. Doar că unii uită să-şi mai plătească ratele. Tocmai de aceea, pentru 2012 BNR are un nou plan. „În primul rând, a dat un regulament care să corespundă unei etape în care banii sunt mai puţini şi mai scumpi. În al doilea rând, a dat un regulament care să redistribuie banii optim în condiţiile în care ei sunt mai puţini şi mai scumpi. Strângi puţin creditarea pentru populaţie, împingi băncile să dea credite mai multe pentru companii. Credite mai multe în companii înseamnă locuri de muncă, salarii mai mari”, a spus consilierul Guvernatorului BNR.

Nu vom mai vedea mulţi ani de acum încolo consumurile din 2004 – 2008, nu numai în România, ci pe întreaga planetă. Şi dacă Rubini prezice o nouă recesiune, Adrian Vasilescu nici nu se poate gândi la aşa ceva.

Eu nu cred că în 2012 vom avea o recesiune în Europa, nu cred că va fi una nici în America. Asta zice un domn Rubini care este un foarte bun economist, care a avut şi şansa unică în viaţă, o şansă care apare pentru un economist o dată la 50 de ani sau la 60 de ani, să nimerească o criză. Dar asta nu înseamnă că ce spune el acum, că după marea recesiune unu, va urma marea recesiune doi, este şi adevărat”, a mai precizat Adrian Vasilescu.

Şi ca să se pună la adăpost de vremuri grele, statul român va semna un nou acord cu Banca Mondială. „Acest acord va continua să fie în vigoare şi anul viitor. Că va fi făcut altul pentru următorii doi ani, este posibil. Este bine să ai un acord preventiv. Nu ştii niciodată, în vremurile astea, cum se întunescă cerul şi te trezeşti cu grindină„, a completat acesta.

La fel ca şi prognozele BNR, nici sfaturile nu lasă loc de interpretări. „Sigur că trebuie să avem grijă de ecnomiile şi de noi şi de viaţa noastră. Dar nu e o soluţie să trăieşti cu frica-n sân”, a conchis Adrian Vasilescu.

DailyBusiness
Oferta momentului în România! iPhone cu 0 lei avans
Spynews
Cum a arătat tortul de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță. Noi imagini exclusive de la petrecere / VIDEO
Bzi.ro
Ia cei mai mulți bani pentru concertele de Crăciun! Andra nu mai este primul loc
Fanatik.ro
Singurul cartier din București unde au locuit oameni în urmă cu mii de ani. Puțini știu unde se află
Capital.ro
Lege de la UE. România e obligată. Se aplică de la 1 ianuarie 2025
Playtech.ro
Doamne cum arăta Anamaria Prodan înainte să-și micșoreze sânii!!! Imaginile secrete au SCĂPAT pe net
DailyBusiness
Ai planuri pentru luna octombrie? Meteorologii anunță cum va fi vremea în fiecare zi, toată luna
Adevarul
Suma uriașă cu care se vinde vila arhitectului care a coordonat construcția sediului Primăriei Capitalei
wowbiz.ro
Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?
Spynews
Ce tort au avut la nuntă Lora și Ionuț Ghenu. Cei doi au organizat un eveniment spectaculos / FOTO
Spynews
Liviu Vârciu s-a sărutat cu altă femeie! Anda ce spune? Imaginile au fost filmate!
Evz.ro
Cel mai puternic drog pe care îl consumăm. Ne distruge lent, dar sigur
Ego.ro
Elena Udrea, de nerecunoscut!!! Fosta blondă de la Cotroceni, extrem de slabă și cu părul creț
Prosport.ro
FOTO. Ea e considerată cea mai sexy mamă a unui fotbalist din întreaga lume. La 40 de ani, arată mai bine ca multe tinere de 20 de ani
kanald.ro
O tânără în vârstă de 27 de ani a murit la birou. Femeia a leșinat o dată, însă ar fi fost ignorată de superiori. Care este cauza decesului
Cancan.ro
Mario Fresh, primele declarații după despărțirea de Alexia Eram: 'A fost o decizie dificilă pentru amândoi!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru români. Crește de aproape 3 ori: „S-a mărit și se va mări din ce în ce mai mult”
StirileBZI
Vor fi verificate aproape 4,6 milioane de pensii! Cine trebuie să dea banii înapoi
Prosport.ro
FOTO. A dansat twerk în fața ei, după ce a sugrumat-o! Cea mai controversată luptătoare
stirilekanald.ro
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
substantial.ro
Scandal în căminele studențești din Regie: o studentă mușcată de ploșnițe atrage atenția asupra problemelor de cazare
MediaFlux
RĂZBOIUL s-a EXTINS! CAPITALA este SUB ASEDIU
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Delicii exotice dintr-o livadă din Buzău