Unii șoferi refuză să semneze procesul verbal de constatare a contravențiilor, sperând că astfel vor putea să evite sancțiunile sau să le anuleze mai ușor în instanță.
Folosirea telefonului la volan, depășirea vitezei și nepurtarea centurii sunt abaterile cel mai frecvente sancționate, însă nu toți conducătorii auto sunt de acord cu motivele pentru care sunt sancționați. Astfel, nemulțumiți de cuantumul sancțiunilor sau de fapta de care sunt acuzați, nu semnează procesul verbal.
Legea prevede că în situația în care contravenientul nu poate să semneze sau refuză să semneze, agentul constatator trebuie să menționeze acest lucru în procesul verbal, cu o confirmare venită din partea unui martor, care își va trece datele personale și va semna.
Citește și : Cum poți scăpa de amenda de radar. Sfaturi pentru șoferi
În lipsa martorului, agentul va explica motivele pentru care documentul a fost încheiat în acest mod, și este foarte important de reținut că refuzul semnării nu împiedică aplicarea sancțiunii.
„Constatarea contravențiilor se poate face și cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate și verificate metrologic, consemnându-se aceasta în procesul-verbal de constatare a contravenției. […]
Procesul-verbal se poate încheia și în lipsa contravenientului, după stabilirea identității conducătorului de vehicul, menționându-se aceasta în procesul-verbal, fără a fi necesară confirmarea faptelor de către martori”, se precizează în Art. 109 (alin. 2 și 3) din OUG 195/2002.
Citește și : Documentele esențiale pe care șoferii trebuie să le aibă asupra lor. În caz contrar, pot primi amendă de 8.100 de lei
Contrar așteptărilor unor șoferi, în cazul nesemnării procesului-verbal nu vor crește șansele de câștig în instanță, dacă va fi contestat. Astfel că pentru a fi valid, un proces verbal trebuie să conțină:
Lipsa oricăreia dintre aceste informații poate duce la anularea procesului-verbal de către instanță. De asemenea, o descriere incompletă sau neclară a faptei poate fi motiv de anulare.