Guvernul României a aprobat recent o ordonanță de urgență care permite revocarea, înainte de expirarea mandatelor, a membrilor din consiliile de administrație sau de supraveghere din companiile de stat. Măsura vizează, în special, domeniul energetic, acolo unde Ministerul Energiei a anunțat schimbări în cadrul a opt companii.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a explicat că această decizie vine ca urmare a unor neconcordanțe între ordonanța 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice și cerințele Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Potrivit acestuia, Comisia Europeană a interpretat jalonul 121 din PNRR ca impunând principii stricte de transparență, competitivitate și eliminare a conflictelor de interese.
„Acest jalon 121 ne-a cauzat multe nopți nedormite și, de fapt, problema survine dintr-o necorelare între textul ordonanței 109 și cadrul legislativ din România. Din acest motiv, am purtat negocieri de peste șase luni cu Comisia Europeană”, a declarat Burduja în cadrul unei conferințe organizate de Asociația Furnizorilor de Energie din România, potrivit economica.net.
Ministrul a mai precizat că există riscul ca Uniunea Europeană să rețină aproximativ 290 de milioane de euro din fondurile alocate României prin PNRR, dacă reforma nu este implementată corespunzător. „Sperăm ca la următoarea evaluare, odată cu publicarea deciziei, suma să fie mai mică”, a adăugat oficialul.
Șefii companiilor de stat care vor fi revocați primesc șase salarii compensatorii. Burduja a mai spus că Ministerul Energiei a început deja procedurile de revocare la Complexul Energetic Oltenia, la Electrocentrale Craiova și la alte companii pe care nu a dorit să le numească, motivând că sunt listate la bursă, potrivit sursei citate.