Se schimbă complet banii, toate ţările UE trebuie să se conformeze până în octombrie. Noii bani pot avea dată de expirare!

Banca Centrală Europeană (BCE) se pregătește să lanseze propria monedă digitală (CBDC – central bank digital currency) sau euro digital. Christine Lagarde, șefa BCE, a vorbit despre apropierea momentului de lansare la cea mai recentă conferință de presă. „Președinta Lagarde a subliniat că euro digital este «mai relevant ca oricând»”, a scris BCE pe X.
Filip Stan
29 mart. 2025, 00:21
Se schimbă complet banii, toate ţările UE trebuie să se conformeze până în octombrie. Noii bani pot avea dată de expirare!

Se schimbă complet banii, trecem la nivelul digital. Președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a reamintit tuturor că introducerea euro digital este foarte importantă și a anunțat data când va începe acest proces. BCE vrea să termine testele pentru moneda digitală până în octombrie 2025, ceea ce va schimba complet modul în care folosim banii.

Ea a vorbit cu entuziasm despre acest proiect, dar schimbările ar putea avea un impact semnificativ asupra economiilor personale și asupra libertății financiare a oamenilor din Europa. Mulți cred că euro digital va fi ca plățile electronice actuale, dar este ceva mult mai complicat.

Christine Lagarde a făcut recent o prezentare în Parlamentul European, susținând că euro digital este necesar pentru a reduce dependența UE de soluțiile străine de plăți. Băncile europene trebuie să inoveze metodele de plată, dar principala preocupare a UE nu este doar dependența de giganții tehnologici precum Google Pay sau Apple Pay, ci și de proliferarea pe scară largă a protocoalelor dereglementate fără controlul băncilor centrale, precum Bitcoin și stablecoin.

 

Se schimbă banii, virarea salariilor şi plata la supermarket se vor face în euro. Când va fi adoptată moneda digitală

Spre deosebire de banii din băncile obișnuite, euro digital va fi controlat direct de BCE, fără implicarea băncilor comerciale. Asta înseamnă că autoritățile vor putea decide nu doar valoarea monedei, ci și cum poate fi folosită. De exemplu, banii ar putea avea o dată de expirare, ceea ce i-ar obliga pe oameni să cheltuiască mai mult și să nu economisească.

Euro digital ar putea fi folosit doar pentru anumite tipuri de cumpărături. BCE lucrează rapid pentru ca euro digital să devină realitate.

BCE are în vedere și evoluțiile geopolitice, mai ales că SUA adoptă cripto, Bitcoin și stablecoin (o nouă clasă de criptomponede a cărei valoare este legată strict de o clasă de active) – tehnologii care prezintă un risc pentru reglementarea și controlul centralizat. Astfel, BCE alege o altă cale. Potrivit Reuters, „băncile din zona euro au nevoie de un euro digital pentru a răspunde eforturilor președintelui american Donald Trump de a promova stablecoin”, ca parte a unei strategii cripto mai ample. Piero Cipollone, membru al consiliului BCE, a explicat această strategie europeană, spunând: „Această soluție cripto elimină intermerdiarii și afectează veniturile băncilor, deoarece se pierd comisioane, se pierd clienți… De aceea avem nevoie de un euro digital”, conform Reuters.

 

BCE lucrează pentru succesul monedei digitale

Fabio Panetta și Piero Cipollone sunt cei care conduc echipa care se ocupă de acest proiect și se concentrează pe obținerea sprijinului instituțiilor europene.

BCE colaborează activ cu Parlamentul European, Consiliul European și Comisia Europeană pentru a asigura succesul monedei digitale. Etapa de pregătire, începută în noiembrie 2023, este esențială pentru testarea sistemului și stabilirea unui cadru legal.

Deși BCE vrea ca acest proiect să fie gata cât mai repede, decizia finală va veni doar după ce vor fi adoptate legile necesare.

Christine Lagarde a avertizat că introducerea euro digital este urgentă. Deși BCE vrea să continue cu proiectul, mulți parlamentari europeni sunt îngrijorați de siguranța și posibilitatea sa de realizare efectivă. Îngrijorările vin după o întrerupere recentă a sistemului de plăți Target 2 (T2), gestionat de BCE, care a blocat tranzacțiile financiare mari pentru o zi.

Parlamentarii se întreabă dacă BCE poate gestiona o monedă digitală pe scară largă, având în vedere acest incident. Potrivit unui purtător de cuvânt al BCE, euro digital nu va fi afectat de asemenea probleme deoarece va folosi un sistem diferit, bazat pe platforma de plăți instantanee TIPS. Aceasta funcționează non-stop și este folosită pentru tranzacții mai mici, spre deosebire de T2, care se ocupă de tranzacții mari.

Pregătirea pentru moneda euro digitală va dura până în octombrie 2025

Pregătirea pentru moneda euro digitală va dura până în octombrie 2025. În acest timp, BCE testează diferite opțiuni, consultă părțile implicate și creează reguli pentru sistemul euro digital. La finalul acestei perioade, Consiliul Guvernatorilor BCE va decide dacă moneda digitală va fi introdusă.

Se schimbă complet banii.

Unii critici spun că euro digital ar putea aduce riscuri, cum ar fi limitarea anumitor tipuri de tranzacții sau aplicarea unor dobânzi negative, ceea ce i-ar descuraja pe oameni să economisească. Într-o astfel de situație, banii ar putea „expira” după un timp, forțând oamenii să cheltuiască tot, fără să poată economisi pentru viitor.

Dispar banii numerar de pe piață? Ce se va întâmpla cu banii cash. Europa se pregătește

Președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a reamintit tuturor că introducerea euro digital este foarte importantă și a anunțat data când va începe acest proces. BCE vrea să termine testele pentru moneda digitală până în octombrie 2025, ceea ce va schimba complet modul în care folosim banii.

Euro sau dolar, în ce e mai bine să-şi protejeze românii banii de devalorizarea accelerată. Când se renunţă la numerar!

Ea a vorbit cu entuziasm despre acest proiect, dar schimbările ar putea avea un impact semnificativ asupra economiilor personale și asupra libertății financiare a oamenilor din Europa. Mulți cred că euro digital va fi ca plățile electronice actuale, dar este ceva mult mai complicat.

Deși BCE vrea ca acest proiect să fie gata cât mai repede, decizia finală va veni doar după ce vor fi adoptate legile necesare. Christine Lagarde a avertizat că introducerea euro digital este urgentă. Deși BCE vrea să continue cu proiectul, mulți parlamentari europeni sunt îngrijorați de siguranța și posibilitatea sa de realizare efectivă. Îngrijorările vin după o întrerupere recentă a sistemului de plăți Target 2 (T2), gestionat de BCE, care a blocat tranzacțiile financiare mari pentru o zi.

Parlamentarii se întreabă dacă BCE poate gestiona o monedă digitală pe scară largă, având în vedere acest incident. Potrivit unui purtător de cuvânt al BCE, euro digital nu va fi afectat de asemenea probleme deoarece va folosi un sistem diferit, bazat pe platforma de plăți instantanee TIPS. Aceasta funcționează non-stop și este folosită pentru tranzacții mai mici, spre deosebire de T2, care se ocupă de tranzacții mari. Pregătirea pentru moneda euro digitală va dura până în octombrie 2025. În acest timp, BCE testează diferite opțiuni, consultă părțile implicate și creează reguli pentru sistemul euro digital. La finalul acestei perioade, Consiliul Guvernatorilor BCE va decide dacă moneda digitală va fi introdusă.

Unii critici spun că euro digital ar putea aduce riscuri, cum ar fi limitarea anumitor tipuri de tranzacții sau aplicarea unor dobânzi negative, ceea ce i-ar descuraja pe oameni să economisească. Într-o astfel de situație, banii ar putea „expira” după un timp, forțând oamenii să cheltuiască tot, fără să poată economisi pentru viitor.

 

Europenii nu sunt interesați de banii digitali

BCE a publicat recent concluziile unui sondaj privind atitudinea consumatorilor față de CBDC, utilizat ca monedă de retail, realizat în rândul a 19.000 de europeni din 11 țări din zona euro. Elementele cheie ale concluziilor sondajului:

1) Lipsa de interes – Majoritatea europenilor nu sunt interesați de euro digital, deoarece metodele de plată existente le satisfac foarte bine nevoile.

2) Europenii sunt deschiși către nou – În timp ce interesul publicului este scăzut, sondajul a constatat că europenii sunt receptivi la educația și informarea bazate pe video. Studiul BCE sugerează că videoclipurile legate de CBDC ar putea conduce la adoptarea pe scară largă prin schimbarea convingerilor consumatorilor. Raportul artată că: „Consumatorii cărora li se afișează un scurt videoclip care oferă o comunicare concisă și clară despre caracteristicile cheie ale monedei euro digitale au mult mai multe șanse să-și actualizeze convingerile… ceea ce crește probabilitatea imediată de a-l adopta.”

3) Preferința pentru metodele de plată existente – „Europenii au o preferință puternică pentru metodele de plată existente și nu văd niciun beneficiu real într-un nou tip de sistem de plată”. Deși această constatare sună ca o respingere pozitivă, poate servi ca un precursor al unei tactici de integrări tehnologice. BCE ar viza crearea euro digital asemănător cu yenul digital e-CNY care este integrat în cele mai populare aplicații de plăți din China (DiDi, Meituan, Ctrip, WeChat Pay și Alipay), o strategie care a facilitat adoptarea sa pe scară largă. În ciuda neîncrederii inițiale, e-CNY se laudă acum cu 180 de milioane de utilizatori care dețin un portofel persnal cu moneda virtuală și o valoare totală a tranzacțiilor de 1 trilion de dolari.

Chritine Lagarde a spus despre acest nouă soluție monetară că va permite băncii centrale să dețină controlul asupra tranzacțiilor digitale. Este de așteapt ca introducerea monedei euro digitale să elimine treptat plățile în numerar, crescând îngrijorările cu privire la confidențialitate și monitorizarea activităților financiare ale cetățenilor europeni.

Criticii spun că BCE va supraveghea fiecare portofel virtual ceea ce în va permite să monitorizeze, restricționezea sau să inverseze tranzacțiile.

DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
De ce să nu arunci varza murată chiar dacă a trecut iarna. Ce poți să faci cu ea pe timp de vară
Capital.ro
Documentul devine obligatoriu de azi, 2 aprilie. Toți românii trebuie să îl prezinte. Expiră în 2 ani
Playtech.ro
Cât ar costa Metrorex siguranța călătorilor. Costurile dotării stațiilor de metrou cu un sistem de protecție EXCLUSIV
DailyBusiness
Se schimbă data plății pensiilor în aprilie! Anunț oficial pentru toți pensionarii din România
Adevarul
Reacția lui Piedone în timpul unui control la o măcelărie plină de icoane: „Intrăm in biserică”. Patru restaurante din Sectorul 5 au fost închise
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Icoana care îndeplinește dorințe. Biserica asaltată de credincioși
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
Anunț important pentru românii care beneficiază de acest tip de pensie! Ce trebuie să facă pentru a nu rămâne fără venit
Cancan.ro
A apărut o nouă infracțiune în Codul Rutier. Ți se suspendă permisul de conducere instant, dacă faci asta
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Lovitură cumplită pentru Elena Udrea. E de negăsit! Anunțul a venit în cel mai prost moment
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
Presimțirea sumbră a soției căpitanului Bătănoiu, comandatul de la manșa avionului prăbușit la Balotești
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Întârzieri la plata pensiilor! Românii așteaptă și două luni să primească banii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Tragedia care a îndoliat Craiova. Tatăl și fiica de 7 ani, morți într-un accident în Serbia. „Daria, vei continua să dansezi printre îngeri“