Managerul Spitalului de Psihiatrie „Socola” din Iaşi, Lucian Burlea, a declarat corespondentului Mediafax că Oliver Stan, bărbatul care a încercat să detoneze o bombă la Facultatea de Electronică din Iaşi, a fost adus marţi seară, în jurul orei 19.00, la această unitate medicală, unde a şi fost internat.
Oliver Stan urmează să fie supus în zilele următoare unei expertize psihiatrice.
Bărbatul fusese reţinut în noaptea de luni spre marţi, de procurorii DIICOT, pentru acte de terorism.
Potrivit managerului Spitalului de Psihiatrie „Socola”, Lucian Burlea, atacatorul a fost internat de nouă ori în acest spital, între anii 2006 şi 2013.
„Acest bărbat a fost internat de nouă ori la noi, între 2006 şi 2013, fiind diagnosticat cu schizofrenie paranoidă. Este una dintre cele mai grave boli psihice. Se poate ajunge la sinucidere sau crimă, în condiţiile în care pacientul întrerupe tratamentul. Există riscuri majore în acest caz. Doar el decide dacă ia sau nu medicaţia”, a afirmat Lucian Burlea.
Ultima dată, bărbatul a fost internat în acest spital în perioada 14 martie – 1 aprilie.
Marţi, la ora 13,00, era programată o conferinţă de presă la sediul DIICOT Iaşi, în care anchetatorii ar fi urmat să furnizeze informaţii despre ancheta în cazul lui Oliver Stan. După o oră, jurnaliştilor care erau prezenţi acolo li s-a comunicat că nu va mai avea loc conferinţa de presă, reprezentanţii DIICOT distribuind o notă de presă.
„Ieri (luni – nr.), la ora 9.20, inculpatul S.T.O. s-a prezentat la sediul Universităţii Tehnice «Gheorghe Asachi», în amfitretrul Alexandru Climescu, unde se desfăşura examenul de licenţă, ameninţând cele 45 de persoane – 41 de studenţi şi patru cadre didactice – cu detonarea unui dispozitiv exploziv. În cauză, în urma cercetărilor s-a dispus reţinerea inculpatului pentru 24 de ore”, se menţionează în documentul citat.
De asemenea, procurorii spun că, având în vedere gravitatea faptelor, s-a dispus ca expertiza psihiatrică în cazul bărbatului să fie făcută de către specialişti ai Institutului de Medicină Legală din Iaşi, „urmând ca, în funcţie de rezultatul expertizei, să se dispună măsurile legale faţă de inculpat”.
Procurorii DIICOT Iaşi mai precizează că, până în prezent, nu au fost găsite alte dispozitive explozive, iar cercetările în acest dosar continuă.
Primarul municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, afirma că este necesară înfiinţarea unei reţele naţionale de supraveghere a pacienţilor cu probleme psihice, adăugând că autorităţile ieşene vor elabora un proiect de lege în acest sens, care va fi apoi preluat de parlamentarii din judeţ.
Nichita a spus, pornind de la cazul bărbatului care a încercat luni să detoneze o bombă într-o sală de curs la Facultatea de Electronică din Iaşi, că bolnavii cu grave probleme psihice trebuie supravegheaţi, pentru a nu deveni un pericol pentru comunitate.
Luni dimineaţă, în jurul orei 9.30, Oliver Stan a intrat într-o sală de curs a Facultăţii de Electonică şi Telecomunicaţii din cadrul Universităţii Tehnice din Iaşi, care funcţionează în Corpul A al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, unde se aflau patru cadre didactice şi 41 de studenţi din anul al patrulea care susţineau examenul de licenţă. Bărbatul, care avea în spate un rucsac, a început să strige că va detona o bombă, cerând să vină Poliţia.
Potrivit unor surse judiciare, bărbatul avea un proiectil de război, de dimensiunea unui pet de 1,5 litri, în jurul căruia a improvizat un trepied cu un cui care să percuteze capsa proiectilului. De asemenea, el ar fi avut într-o geantă un bidon de cinci litri cu benzină, iar în altă geantă ar fi fost găsite trei sticle de 2,5 litri fiecare, pline cu benzină.
Oliver Stan ar fi activat declanşatorul, dar, deoarece capsa ar fi fost deja utilizată, bomba nu a explodat, însă s-a produs o explozie de mică amploare la dispozitivul de declanşare.
Stan a fost reţinut, în noaptea de luni spre marţi, pentru acte de terorism.