Acţiunea poliţiştilor la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” după încheierea examenului de bacalaureat 2013 a fost coordonată de procurori, dar s-a transformat într-o harababură procedurală care generase în abuz, a declarat şeful Executivului la România TV.
„Nu a intervenit nimeni în Justiţie pentru că dosarul merge mai departe. (…) Ideea de a-i pedepsi pe profesorii şi elevii vinovaţi e o idee bună (…) Acolo lucrurile s-au desfăşurat într-o harababură generală, care degenerase într-un abuz. Să aştepţi cu autobuzele elevi, să îi bagi să îi percheziţionezi, erau deja lucruri abuzive. Legea trebuie aplicată nu doar corect, ci şi cu respectarea principilior legale şi a modului în care se face o anchetă într-o ţară democratică. Ancheta poate să continue într-un climat normal. (…) Să intri peste elevi ca peste nişte talibani e lipsă de inteligenţă”, a spus premierul Victor Ponta la România TV.
Premierul Ponta a mai spus că nu are ce să le reproşeze poliştilor care au intervenit la Liceul Dimitrie Bolintineanu şi că urmează să identifice proceduri de funcţionare a Poliţiei care să garanteze legalitatea, a mai spus premierul Ponta.
„Poliţiştilor de acolo nu am ce să le reproşez legal, dar vreau proceduri mai bune ca să nu mai existe abuzuri de acum încolo. Acţiunea, poliţiştii – sunt coordonate de procurori. S-au întâmplat nişte lucruri anormale. Poliţiştii s-au trezit şi ei cu nişte plângeri penale, din fericire s-a dovedit că nu au greşit”, a precizat Victor Ponta.
„Prima informaţie am primit-o de la ministrul Radu Stroe, care mi-a spus că este o situaţie tensionată la liceu, că sunt posibile violenţe între poliţişti şi familiile elevilor. Poliţiştii au spus că nu ştiau de existenţa unui mandat. Apoi au apărut încurcăturile (…) Până la urmă, a rezultat că a fost o procedură mai puţin uzitată, în sensul că procurorul avea şi citaţii şi mandate de aducere, dar nu le dăduse„, a mai spus premierul la România TV.
Luni, premierul i-a convocat la Palatul Victoria pe ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, şi pe şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, cei trei având o discuţie pe tema audierilor de la Poliţia Capitalei în ancheta privind suspiciuni de fraudă la bacalaureatul organizat la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”.
Parchetul Tribunalului Bucureşti face cercetări pentru fapte de corupţie la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, directoarea unităţii de învăţământ, Costica Vărzaru, demisă din funcţie după începerea anchetei, fiind arestată preventiv pentru trafic de influenţă.
Poliţiştii au mers, pe 5 iulie, la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, cu autocare, pentru ca 100 de elevi să fie duşi la audieri, după susţinerea ultimei probe a bacalaureatului. În faţa intrării în curtea Liceului „Bolintineanu” erau zeci de părinţi care îşi aşteptau copiii. Unii dintre părinţi, nemulţumiţi că poliţiştii au venit la liceu pentru a-i lua pe elevi cu atocarul şi a-i duce la audieri, i-au huiduit şi au reclamat că aceştia fac un abuz.
Ulterior, anchetatorii au renunţat la transportarea cu autocarele a elevilor, iar procurorul şef de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti Bogdan Staicu declara că au fost emise citaţii, nepunându-se problema punerii în executare a unor mandate de aducere. Ulterior, Staicu spunea că au fost emise mandate de aducere pentru aproximativ 100 de elevi care au susţinut bacalaureatul la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, care ar fi fost puse în executare dacă aceştia nu se prezentau la audieri în urma citării.