Codul Rutier 2025: Ce spune legea despre depășirea căruţei pe linia continuă

Atât pe autostrăzi, cât și pe drumurile expres și cele naționale, circulația căruțelor este total interzisă. Și, totuși, există situații în care această regulă nu este respectată de toți participanții la trafic.
Filip Stan
29 mart. 2025, 11:33
Codul Rutier 2025: Ce spune legea despre depășirea căruţei pe linia continuă

Codul Rutier 2025: Șoferii trebuie să respecte regulile impuse de codul rutier, pentru a nu-și pune în pericol viața, dar și pentru o bună desfășurare a traficului. Iată ce arată legislația rutieră despre această situație.

COD RUTIER 2025. Măsura europeană care îi va lăsa pietoni pe mulți șoferi

Legea rutieră arată că există mai multe drumuri unde căruțele sau atelajele împinse cu mâna sunt interzise. Chiar și în condițiile în care legea interzice circulația acestora, există persoane care nu țin cont de aceste reguli. În acest sens, șoferii sunt nevoiți să facă anumite manevre pentru a devansa. Însă, ce se întâmplă dacă depășești căruța pe linia continuă, de exemplu?

Codul Rutier 2025: Ce se întâmplă dacă depășești căruța pe linia continuă

Atât pe autostrăzi, cât și pe drumurile expres și cele naționale, circulația căruțelor este total interzisă. Și, totuși, există situații în care această regulă nu este respectată de toți participanții la trafic. Chiar și pe drumurile din centrele urbane, astfel de atelaje trase de cai sau împinse cu mâna sunt întâlnite.

Citește și COD RUTIER 2025. Cine sunt șoferii care nu-și mai pot reînnoi permisul auto

Manevra de depășire ar putea fi efectuată doar în anumite condiții, așa cum arată legislația în vigoare.„Se interzice depășirea vehiculelor pe pasaje denivelate, pe poduri, sub poduri și în tuneluri. Prin excepție, pot fi depășite în aceste locuri vehiculele cu tracțiune animală, motocicletele fără ataș, mopedele și bicicletele, dacă vizibilitatea asupra drumului este asigurată pe o distanță mai mare de 20 m, iar lățimea drumului este de cel puțin 7 m”, arată legea.

Legal, depășirea căruței pe drumul cu linie continuă nu poate fi efectuată

„Legea nu prevede nicio excepție care să permită depășirea vehiculelor lente prin încălcarea marcajului continuu. Iar în situația în care sunteți identificat de un polițist rutier depășind un vehicul lent sau un obstacol, încălcând aceste reguli de circulație, vi se poate aplica sancțiune contravențională și o să vi se rețină permisul de conducere pentru 60 de zile”, explică pe contul său de YouTube polițistul Tavi Perțea, arată ProMotor.ro.

Conform noilor prevederi, șoferii trebuie să respecte următoarele instrucțiuni atunci când doresc să depășească alt vehicul:

  • semnalizarea intenției de depășire: şoferii trebuie să semnalizeze clar intenția de a depăși, pentru a informa ceilalți participanți la trafic;
  • verificarea traficului: înainte de a începe manevra, este crucial să se verifice că nu există alte vehicule care ar putea încerca să depășească în același timp;
  • menținerea distanței laterale adecvate: este important să se păstreze o distanță sigură față de vehiculul depășit, pentru a evita coliziunile;
  • reîntoarcerea în banda onițială: după finalizarea depășirii, șoferul trebuie să semnalizeze și să se asigure că poate reveni în siguranță în banda inițială de circulație.

COD RUTIER 2025. Care e, de fapt, viteza legală cu care se circulă în localități. Schimbare importantă pentru șoferi

COD RUTIER 2025. Dacă până acum șoferii care depășeau limita de viteză riscau sancțiuni, acum au mai multă libertate, datorită noilor aparate radar cu marjă de eroare mai mică.

COD RUTIER 2025. Schimbare majoră pentru șoferi

Începând cu 2025, șoferii care depășesc limita legală de viteză cu până la 5 kilometri pe oră nu vor mai primi amendă. Aceasta este o schimbare care le oferă mai multă flexibilitate conducătorilor auto. Astfel, în localitățile din România, limita de viteză rămâne la 50 km/h, dar șoferii pot circula cum maxim 55 km/h fără a risca o sancțiune. În anumite zone semnalizate, limita poate ajunge și la 80 km/h pentru vehiculele din categoriile A și B.

Pe drumurile naționale europene, viteza maximă legală este de 100 km/h pentru categoriile A și B, iar pentru categoriile C, D și D1, este de 90 km/h. În cazul vehiculelor din categoriile A1, B1 și C1, limita este de 80 km/h.

Pe drumurile expres, limita de viteză este de 120 km/h pentru categoriile A și B, iar pentru celelalte categorii, limitele sunt de 100 km/h (C, D, D1) și 85 km/h (A1, B1, C1), potrivit Fanatik.ro. 

Citește și COD RUTIER 2025. Cine sunt șoferii care nu-și mai pot reînnoi permisul auto

Pe autostrăzi, limita este de 130 km/h pentru categoriile A și B, 110 km/h pentru categoriile C, D și D1, și 90 km/h pentru A1, B1 și C1.

Ce sancțiuni riscă șoferii care depășesc limita de viteză

Șoferii care depășesc limita de viteză legală cu 10 – 20 km/h sunt sancționați cu 2-3 puncte amendă (330-495 lei) și 2 puncte penalizare.

Cei care depășesc viteza legală cu 21 – 30 km/h sunt sancționați cu 5-6 puncte amendă (660-825 lei) și 3 puncte penalizare.

Șoferii care depășesc viteza legală cu 31 – 40 km/h sunt sancționați cu 6-8 puncte amendă (990-1.320 lei) și 4 puncte penalizare.

Cei care depășesc viteza legală cu 41 – 50 km/h primesc între 9-20 puncte amendă (1.485-3.300 lei) și 6 puncte penalizare.

Cei care depășesc cu peste 50 km/h primesc între 9-20 puncte amendă și se aleg și cu suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile.

Citește și COD RUTIER 2025. Ce nu ai voie să lipești pe parbriz. Toți șoferii trebuie să fie la curent cu noile reglementări

DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
De ce să nu arunci varza murată chiar dacă a trecut iarna. Ce poți să faci cu ea pe timp de vară
Capital.ro
Călin Georgescu, de neoprit. Toate șansele să devină președinte. Verdictul venit acum
Playtech.ro
Cele mai periculoase semne de circulaţie! Rămâi şi 90 de zile fără permis
DailyBusiness
Se schimbă data plății pensiilor în aprilie! Anunț oficial pentru toți pensionarii din România
Adevarul
PSD sună mobilizarea pentru Crin Antonescu cu previziuni sumbre: ieșirea de la guvernare, primari aleși în două tururi și posturi tăiate SURSE
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Bendeac, vorbe grele despre Dan Negru: Un manipulator filorus
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
Pensii mai mari cu 200 de lei pentru acești pensionari! Sumele de bani vor fi livrate într-o săptămână
Cancan.ro
Nuntă secretă în politică! Fostul prim-ministru al României s-a căsătorit la Viena cu deputata care i-a furat inima
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cel mai mare artist. A fost o legendă. Rămâne veșnic în inimile românilor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
Presimțirea sumbră a soției căpitanului Bătănoiu, comandatul de la manșa avionului prăbușit la Balotești
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
România ar putea rămâne în beznă de Paşte: Avertismentul Transelectrica
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Actriţa din piesa care a deranjat Biserica, ameninţată: Nu-mi venea să cred