O companie uriaşă din industria auto pune lacătul pe una din fabrici. Toţi angajaţii au fost disponibilizaţi

Lovitură dură pentru industria auto germană. Acționarul furnizorului Rüster închide o fabrică inaugurată în urmă cu 75 de ani. Toți cei 40 de angajați își pierd locurile de muncă.
Filip Stan
26 mart. 2025, 09:02
O companie uriaşă din industria auto pune lacătul pe una din fabrici. Toţi angajaţii au fost disponibilizaţi
imagine cu rol ilustrativ

O veste tristă a lovit industria auto germană, după ce compania turcă Bayrak Lastik, care a achiziționat în 2023 furnizorul de automobile Rüster, a anunțat închiderea uneia dintre locațiile sale din Germania, situată în Deggingen, Baden-Württemberg. Decizia, care vine la mai bine de 75 de ani de la înființarea fabricii, va duce la pierderea locurilor de muncă pentru aproximativ 40 de angajați, scrie stiridiaspora.ro.

Furnizorul de automobile Rüster a trecut printr-o perioadă dificilă, depunând cereri de insolvență în 2021 și 2022. În mai 2023, compania turcă Bayrak Lastik a preluat grupul Rüster, care avea la acel moment patru locații în Germania: Rehburg-Loccum (Saxonia Inferioară), Gedern (Hesse), Lauda-Königshofen (Baden-Württemberg) și Deggingen.

Momente emoționante într-o fabrică din Satu Mare. Un angajat care s-a pensionat a avut parte de o surpriză neașteptată. Colegii l-au așteptat cu flori, iar patroana s-a înclinat în fața lui. VIDEO

Fabrica din Deggingen nu mai era profitabilă

Potrivit informațiilor furnizate de Südwestpresse (SWP), locația din Deggingen nu mai era profitabilă, motiv pentru care Bayrak Lastik a decis să o închidă la sfârșitul lunii mai. Această decizie marchează sfârșitul unei istorii de peste 75 de ani, fabrica din Deggingen având rădăcini într-un magazin de presă înființat în 1949 pentru producția de semifabricate pentru mașini textile.

În urma închiderii locației din Deggingen, Bayrak Technik GmbH, noua entitate rezultată din preluarea Rüster, va continua să opereze doar celelalte trei locații din Germania, unde sunt angajați aproximativ 440 de angajați. Grupul Rüster, format printr-o fuziune a mai multor companii cu câțiva ani înainte de insolvență, furniza produse pentru amortizarea vibrațiilor, etanșare/izolare vehiculelor și piese interioare atât producătorilor de automobile, cât și furnizorilor mai mari.

Citește și: O mare fabrică românească, aflată în insolvenţă, va fi preluată de o companie austriacă. Sute de locuri de muncă vor fi salvate

Această închidere vine într-un context dificil pentru industria auto germană, care se confruntă cu provocări economice și restructurări. Cu doar câteva săptămâni în urmă, a fost anunțată închiderea furnizorului tradițional de automobile Allgaier Automotive, de asemenea, ca urmare a insolvenței, ceea ce va duce la pierderea locurilor de muncă pentru toți angajații.

Audi anunţă concedierea a 7.500 de angajaţi din administraţie şi dezvoltare până în 2029

Audi, divizia premium a Volkswagen, va elimina până la 7.500 de locuri de muncă în Germania până în 2029, în special în domeniile administrativ şi de dezvoltare, în încercarea de a reduce costurile, a anunţat compania luni, transmite Reuters.

Măsurile, convenite de conducere şi reprezentanţii sindicatelor, ar trebui să genereze economii anuale de 1 miliard de euro pe termen mediu. În acelaşi timp, Audi a precizat că va investi 8 miliarde de euro în facilităţile sale din Germania în următorii patru ani.

Reduceri masive de personal în grupul Volkswagen

Concedierile de la Audi ridică numărul total al locurilor de muncă reduse în cadrul grupului Volkswagen la aproape 48.000:

  • Volkswagen a anunţat un program de reducere a costurilor care include 35.000 de concedieri.
  • Porsche intenţionează să elimine 3.900 de locuri de muncă.
  • Cariad, divizia de software a grupului, va reduce aproximativ 1.600 de posturi.

Audi a mai eliminat 9.500 de locuri de muncă în producţie din 2019, declarând la acel moment că această măsură urma să elibereze miliarde de euro pentru tranziţia către vehiculele electrice şi pentru creşterea marjei operaţionale la 9%-11%.

Cu toate acestea, brandul a avut rezultate slabe în ultimii ani. În primele nouă luni din 2024, marja operaţională a Audi a scăzut la 4,5%, comparativ cu 7% în aceeaşi perioadă din 2023, din cauza scăderii vânzărilor pe pieţele cheie şi a costurilor de închidere a uzinei din Bruxelles.

Investiţii în modele electrice şi siguranţa locurilor de muncă

Pentru a calma îngrijorările sindicatelor, Audi a anunţat că va produce un nou model electric entry-level la fabrica sa din Ingolstadt şi analizează posibilitatea unui al doilea model la uzina sa din Neckarsulm.

În plus, Audi a extins garanţia de securitate a locurilor de muncă la fabricile din Germania până la sfârşitul anului 2033.

”Negocierile au fost dificile, dar constructive… a trebuit să facem compromisuri pentru a permite flexibilitate financiară şi investiţii suplimentare”, a declarat Joerg Schlagbauer, preşedintele consiliului de administraţie al Audi.

Concedieri la încă un gigant din industria auto. Aproape 4.000 de oameni, rămași fără loc de muncă

Industria auto este aproape de colaps. Porsche anunță că va da afară 3.900 de angajați, ca urmare a unui plan de restructurare menit să crească profitabilitatea companiei, după prăbușirea vânzărilor în China și a impunerii de noi tarife la exporturile către SUA.

Tensiunile comerciale și intensificarea concurenței în China afectează deja profitul companiei din 2025, chiar înainte de a lua în considerare posibilele tarife mai mari la mașinile sale exportate în SUA din Europa. Reprezentanții Porsche au spus că vor evalua opțiunea de a transfera o parte din costurile pe care președintele Donald Trump amenință că le va impune asupra importurilor din UE către consumatori, dar speră că va prevala un regim tarifar „rațional”, notează Automotive News.

„Când subiectul devine concret, vom evalua ce opțiuni de preț există pentru a le transmite consumatorilor”, a declarat directorul financiar Jochen Breckner, după publicarea rezultatelor pentru 2024.

Porsche și-a redus obiectivul de creștere după ce profitul s-a micșorat ca urmare a scăderii vânzărilor din China. Producătorul auto urmărește acum o rentabilitate a vânzărilor între 15% și 17% pe termen mediu, a spus Breckner.

Probleme și pentru alți constructori mari din industria auto. Ford, în risc de faliment

Ford, un alt mare constructor de renume mondial se află în risc de faliment. Sindicaliștii germani se tem că viitorul este sumbru pentru divizia europeană a Ford, în ciuda unei infuzii de capital de 5 miliarde de dolari (4,4 miliarde de euro) venită direct de la cartierul general din Dearborn pentru a redresa ramura germană Ford Werke, aflată pe pierdere.

Recent, Ford a anunțat că va ajuta ramura sa germană, Ford Werke, pompând 5 miliarde de dolari în perioada următoare cu scopul de a ajuta organizația să se redreseze. Un plan de restructurare ce ar trebui să repună Ford pe un drum al profitabilității în Europa va costa 500.000 de euro și va fi pus în aplicare în următorii patru ani.

Anterior, conform unei înțelegeri ratificate în 2006, toate pierderile înregistrate de Ford Germania erau acoperite de Ford Statele Unite. Această ramură a Ovalului Albastru se ocupă de operațiunile Ford din Germania, dar și din restul Europei, având în grijă și uzinele din Spania.

 

DailyBusiness
Se schimbă data plății pensiilor în aprilie! Anunț oficial pentru toți pensionarii din România
Spynews
Tzancă Uraganu, momente de tandrețe, în mașină, cu Laura Vass! Cum i-au surprins la ceas de seară, paparazzii Spynews.ro
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Mașina specială care va fi lansată în curând în România. Puțini au auzit de acest brand
Capital.ro
Ordin UE. Kit de supraviețuire pentru 3 zile. Românii trebuie să pună și bani numerar deoparte
Playtech.ro
Cum se calculează pensia dacă ai contribuit în două țări diferite. Cât contează anii lucrați în străinătate
DailyBusiness
Ciocolata care i-a fascinat pe români după căderea lui Nicolae Ceaușescu revine la raft în România
Adevarul
Guvernul n-a renunțat la ideea de a trimite un emisar special în SUA. Cine e favorit SURSE
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Jo susține că ar fi fost amenințată de Gheboasă: “Lasă că ne întâlnim noi…”. Motivul banal din care a început totul
Spynews
Horoscopul lunii aprilie, cu astrologul Remus Ionescu. Ce se întâmplă în viața fiecărei zodii
Evz.ro
Decizie cu impact major a Guvernului. Documentul care face dreptate pentru milioane de români
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
A apucat doar să mai strige. Șeful Salvamont Predeal ar fi suferit un infarct după ce a fost atacat de urs chiar pe stradă
Cancan.ro
Văduva lui Silviu Prigoană, prima apariție publică de la moartea afaceristului! Unde a apărut Mihaela Botezatu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu național. Marele cântăreț a murit pe scenă: A fost vocea și inima acestor meleaguri
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
GALERIE FOTO 30 de ani de la catastrofa aviatică de la Balotești. Cum e păstrată memoria victimelor la locul accidentului
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Sondaj Verifield: Surpriza de pe locul 2 la prezidențiale. Pe cine ar vota românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cifrele lui Nicușor spun lucruri trăsnite: ce facem, ne ducem după „fenta” cu Ponta?