Simulare Bacalaureat 2025. Peste 23.000 de elevi au lipsit la proba obligatorie a profilului: Istorie sau Matematică. „La simularea probei obligatorii a profilului din cadrul examenului național de bacalaureat 2025, desfășurată astăzi, 25 martie, au fost prezenți, potrivit datelor transmise de inspectoratele școlare județene (ora de referință: 15:00), circa 100.000 elevi (81%) din totalul celor peste 123.000 de elevi cărora li se adresează această simulare. Un elev a fost eliminat în urma unei tentative de fraudă”, anunță ministerul Educației.
81% din totalul de 123.000 de elevi înseamnă că s-au prezentat la această probă 99.630 de elevi și că restul de 22.370 nu au dat simularea la proba de Matematică sau istorie.
Prezenţa la simularea probei de Limba Română din cadrul examenului national de bacalaureat, care a avut loc luni, a fost de 82%. Un elev a fost eliminat pentru tentativă de fraudă.
”Potrivit datelor transmise de inspectoratele şcolare judeţene (ora de referinţă: 15:00), au fost prezenţi peste 101.000 elevi din totalul celor circa 123.000 de elevi înscrişi (rată de participare: +82%). În urma tentativei de fraudă a fost eliminat un elev”, conform Ministerului Educaţiei.
Simularea examenului național de Bacalaureat continuă, miercuri, cu proba scrisă la alegere a profilului sau specializării, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației.
Luni a fost programată proba scrisă de Limba și literatura română, iar marți cea la Matematică.
Elevii din partea minorităților naționale vor susține joi proba scrisă de Limba și literatura maternă.
Rezultatele vor fi comunicate pe 8 martie.
Elevii au la dispoziție trei ore pentru lucrările scrise, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor.
Subiectele sunt elaborate pe baza conținuturilor și competențelor asociate acestora, conform programelor.
Rezultatele obținute la simulare sunt analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul Consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare în perspectiva examenelor din vara acestui an.
Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, obiectivele urmărite prin organizarea simulărilor la nivel național sunt familiarizarea elevilor cu rigorile unui examen real și optimizarea rezultatelor obținute de către elevi la finalul studiilor liceale.
24 martie 2025: Limba și literatura română – probă scrisă
25 martie 2025: Proba obligatorie a profilului – probă scrisă
26 martie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – probă scrisă
27 martie 2025: Limba și literatura maternă – probă scrisă
8 aprilie 2025: Comunicarea rezultatelor
Evaluarea lucrărilor se efectuează digitalizat prin intermediul platformei utilizate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Pentru toţi cei interesaţi, Ministerul Educaţiei pune la dispoziţie şi un ghid informativ (întrebări frecvente + răspunsuri) privind evaluarea digitalizată a lucrărilor redactate de candidaţi.
Comunicarea rezultatelor, în mod individual, se va realiza în data de 8 aprilie.