O echipă de cercetători de la Universitatea Medicală din Guangzhou și Universitatea Jinan din China a efectuat teste atât pe apa moale, cât și pe apă dură de la robinet, pentru a găsi o metodă prin care să elimine microplasticele.
„Nano/microplasticele (NMP) din apa de la robinet care scapă de sistemele centralizate de tratare a apei sunt o preocupare globală din ce în ce mai mare, deoarece prezintă un potențial risc pentru sănătatea umană prin consumul de apă”, scriu cercetătorii în lucrarea lor, potrivit Science Alert.
Cercetătorii au adăugat nanoplastice și microplastice în apă înainte de a o fierbe și apoi de a filtra precipitatele. În unele cazuri, până la 90% din NMP au fost eliminate prin procesul de fierbere și filtrare, chiar dacă eficacitatea a variat în funcție de tipul de apă.
Citește și: Felul de mâncare PREFERAT de toţi românii e cancerigen. Avertismentul medicului Mircea Beuran
Cel mai mare avantaj al acestei metode este că majoritatea oamenilor o pot aplica folosind ceea ce au deja în bucătărie.
O concentrație mai mare de NMP a fost eliminată din apa dură, care formează în mod natural o acumulare de calcar, atunci când a fost încălzită. Substanța calcaroasă se formează pe măsură ce schimbările de temperatură forțează carbonatul de calciu să iasă din soluție, captând fragmentele de plastic într-o crustă.
„Rezultatele noastre au arătat că eficiența precipitării nanoplasticelor a crescut odată cu creșterea durității apei la fierbere”, arată cercetătorii.
Pentru a testa strategia, cercetătorii au adăugat și mai multe maricule nanoplastice, care au fost reduse efectiv ca număr.
„Consumul de apă fiartă este aparent o strategie viabilă pe termen lung pentru reducerea expunerii globale la NMP”, scriu cercetătorii.
Echipa din spatele acestui ultim studiu dorește să vadă mai multe cercetări cu privire la modul în care apa fiartă ar putea ține materialele artificiale în afara corpurilor noastre și, eventual, ar putea contracara unele dintre efectele alarmante ale microplasticelor care apar.
„Rezultatele noastre au ratificat o strategie foarte fezabilă pentru reducerea expunerii umane la NMP și au stabilit baza pentru investigații ulterioare cu un număr mult mai mare de probe”, scriu autorii.