În prezent, IRCC este la 5,66% pentru perioada 1 ianuarie – 31 martie 2025, însă, potrivit datelor oficiale, acesta va coborî la 5,55% începând cu al doilea trimestru al anului. Chiar dacă reducerea nu este una semnificativă, aceasta va aduce o mică gură de oxigen celor care au credite bazate pe acest indicator.
Scăderea IRCC îi va ajuta pe românii care au contractat împrumuturi după anul 2019, anul în care acest indice a fost introdus în locul ROBOR. De exemplu, pentru un credit echivalent cu 50.000 de euro, rata lunară va scădea cu aproximativ 19 lei, de la 1.792 de lei la 1.773 de lei. În cazul unui împrumut de 70.000 de euro, reducerea va fi de 27 lei pe lună, iar pentru un credit de 100.000 de euro, economiile vor ajunge la 38 lei lunar.
Deși scăderea IRCC este binevenită, specialiștii avertizează că aceasta ar putea fi doar temporară, fiind influențată de factori economici și politici. Evoluția viitoare a indicelui va depinde în mare măsură de deciziile Băncii Naționale a României (BNR) privind dobânda-cheie. În ultimii ani, BNR a menținut o dobândă ridicată ca măsură de combatere a inflației, iar viitoarele decizii ar putea influența direcția IRCC.
Pentru românii care își doresc rate mai mici pe termen lung, economiștii recomandă refinanțarea creditelor la dobânzi fixe, în condițiile în care unele bănci oferă în prezent dobânzi sub 5%. Acest tip de refinanțare ar putea reprezenta o soluție avantajoasă pentru cei care doresc să își securizeze costurile împrumuturilor, evitând astfel eventuale fluctuații viitoare ale IRCC.
Citeşte şi: România va avea propriile drone şi va moderniza liniile de producţie pentru RDX şi TNT