Experimentul, detaliat în revista Nature de echipa de cercetători de la Universitatea din Xi’an, a avut loc pe 10 martie 2024 și a fost realizat în contextul unei proceduri ce nu are încă aplicabilitate medicală imediată.
Beneficiarul transplantului era un pacient aflat în moarte cerebrală, iar ficatul transplantat a fost prelevat de la un porc miniatural, modificat genetic pentru a spori șansele de succes ale intervenției.
Operația a avut loc în cadrul unui studiu de cercetare și a demonstrat o funcționare eficientă a ficatului de porc, care a sintetizat fără probleme bilă și albumină, subliniind compatibilitatea acestuia cu organismul uman. Lin Wang, coautor al studiului, a declarat într-o conferință de presă că ficatul a „funcționat cu adevărat bine”.
Totuși, la cererea familiei pacientului, experimentul a fost întrerupt după zece zile.
De asemenea, trebuie precizat că pacientul nu a fost privat de ficatul său original, iar transplantul a fost efectuat ca o grefă „auxiliară”.
Scopul acestui tip de grefă este de a oferi pacientului un organ de tranziție până când medicii pot găsi un ficat uman sănătos de la un donator.
Cercetătorii chinezi consideră acest studiu ca un pas important în demonstrarea compatibilității ficatului de porc modificat genetic cu organismul uman, dar experții în domeniu sunt de părere că această realizare nu reprezintă un punct final în dezvoltarea xenotransplanturilor.
Profesorul Peter Friend, specialist în transplanturi la Universitatea Oxford, a subliniat că, deși rezultatele sunt „de valoare și impresionante”, transplantul unui ficat de porc nu ar putea înlocui, cel puțin pe termen scurt, un transplant de ficat provenit de la un donator uman.
„Este un studiu util pentru a arăta compatibilitatea acestor ficaţi modificaţi genetic cu un pacient uman”, a adăugat acesta, punând accent pe faptul că este un pas important, dar nu și soluția finală pentru înlocuirea organelor umane cu organe de origine animală.
În pofida acestor provocări, cercetările continuă să avanseze, iar succesul acestui experiment oferă noi speranțe pentru viitorul xenotransplanturilor. Totuși, va mai fi nevoie de multe studii și teste suplimentare înainte ca această tehnologie să poată fi aplicată pe scară largă pentru tratamentele medicale.