Lista datornici 2025. Topul ruşinii fiscale: 44 de firme mari datorează statului peste 3 miliarde de lei. Anunţul ANAF

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a făcut publică lista contribuabililor care au datorii fiscale restante, în conformitate cu reglementările legale şi cu scopul de a spori transparenţa şi responsabilitatea fiscală în ţara noastră, potrvit unui comunicat emis redacţiei, care afirmă următoarele.
Filip Stan
27 mart. 2025, 09:34
Lista datornici 2025. Topul ruşinii fiscale: 44 de firme mari datorează statului peste 3 miliarde de lei. Anunţul ANAF
ANAF ia măsuri radicale de recuperare a datoriilor. Ce se întîmplă cu bunurile datornicilor care nu au cont bancar

Lista datornici 2025. Un număr de 44 de contribuabili mari înregistrau obligaţii fiscale restante în sumă de 3,23 miliarde de lei, la 31 decembrie 2024, în timp ce 390 de contribuabili mijlocii aveau restanţe de 1,61 miliarde de lei, a transmis miercuri Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

„În ceea ce priveşte arieratele, ANAF precizează că listele persoanelor juridice care înregistrau obligaţii fiscale restante la 31 decembrie 2024 şi neachitate până la data de 31 ianuarie 2025, detaliate pe contribuabili mici/mijlocii/mari, se prezintă astfel: 44 de contribuabili mari, cu obligaţii fiscale restante în sumă de 3.236,60 milioane de lei, 390 de contribuabili mijlocii, cu obligaţii fiscale restante în sumă de 1.617,28 milioane de lei şi 41.150 de contribuabili mici, cu obligaţii fiscale restante în sumă de 76,42 milioane de lei”, se arată într-un comunicat al ANAF.

Românii trebuie să fie atenți la noile obligații fiscale. Au timp să depună documentele la ANAF până pe 25 mai

Lista contribuabililor cu datorii la bugetul de stat se publică, trimestrial, pentru creşterea responsabilităţii financiare a agenţilor economici şi consolidarea încrederii cetăţenilor în eficienţa colectării şi administrării fondurilor publice, precizează Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). Instituţia aminteşte că lista datornicilor se publică din 2003, în conformitate cu legislaţia în vigoare la acel moment.

„Este important de menţionat faptul că ANAF şi Ministerul de Finanţe lucrează continuu la îmbunătăţirea sistemelor informatice pentru a face accesul la date mai uşor şi mai rapid, iar acest instrument de căutare este doar una dintre modalităţile prin care autoritatea fiscală asigură accesul publicului la informaţiile de interes public”, se mai precizează în document.

Lista datornici 2025: ANAF publică lista contribuabililor cu restanţe fiscale

Publicarea acestei liste este o măsură ce se aplică trimestrial, fiind reglementată de Codul de procedură fiscală şi de reglementările interne ale ANAF. Această practică de publicare a fost iniţiată încă din 2003 şi vizează consolidarea disciplinei fiscale şi a încrederii cetăţenilor în eficienţa colectării fondurilor publice. Lista publicată include date despre entităţile care au acumulat obligaţii faţă de bugetul de stat şi serveşte drept un instrument important pentru promovarea unui climat de respect faţă de lege.

ANAF subliniază că instrumentele de căutare de pe portalul instituţiei permit publicului şi mediului de afaceri accesul la informaţii detaliate despre datoriile fiscale ale contribuabililor. De asemenea, agenţia menţionează că listele de datorii nu reprezintă o barieră în accesul la informaţiile necesare, oferind utilizatorilor posibilitatea de a căuta după nume sau cod unic de identificare (CUI) al contribuabililor, precizează sursa.

Conform celor mai recente date, până la finalul lunii ianuarie 2025, suma totală a obligaţiilor fiscale restante ale celor 44 de mari contribuabili se ridică la aproximativ 3,24 miliarde de lei, în timp ce 390 de contribuabili mijlocii datorează aproximativ 1,62 miliarde de lei. Restul contribuabililor mici înregistrează datorii de aproape 76,43 miliarde de lei.

ANAF şi Ministerul Finanţelor continuă să depună eforturi pentru îmbunătăţirea sistemelor informatice, pentru a facilita accesul la informaţiile fiscale relevante şi pentru a reduce birocraţia, asigurând astfel o mai bună transparenţă fiscală şi susţinerea celor care îşi îndeplinesc obligaţiile fiscale corect şi la timp.

 

Cum se „apără” ANAF în cazul lipsei de transparență privind marii datornici la buget

ANAF și-a explicat poziția în ceea ce privește transparența activității sale și modul în care face publică situația marilor datornici.

Într-un articol recent, Știrile ProTV a prezentat „transparența limitată” a informațiilor oferite de oficialii ANAF în cazul marilor datornici la bugetul de stat.

Astfel, deși instituția oferă acces la informațiile legate de datoriile pe care companiile le au față de stat, platforma care oferă aceste informații împiedică cetățenii interesați să aibă o imagine de ansamblu asupra situației, sau, mai simplu: de a afla exact cine sunt marii datornici. Nicăieri, prin nicio metodă, nu poți afla pe site-ul Fiscului care sunt cei mai mari datornici la stat. Fie știi deja cine sunt și îți confirmi acest lucru, fie verifici 2.741 de pagini pentru a afla.

În forma sa actuală, platforma ANAF permite aflarea informațiilor legate de datorii în cazul unei singure persoane juridice sau a tuturor firmelor ale căror informații sunt incluse în platformă fără ca valoarea datoriei la buget să fie criteriu de căutare. Dacă cineva dorește să afle situația fiscală a unei singure companii are nevoie de numele acesteia sau de CUI (n.r. codul unic de identificare).

Dacă cineva vrea să aibă o imagine de ansamblu legată de sumele datorate statului român, atunci trebuie să analizeze toate datele puse la dispoziție de ANAF, grupate în 2.741 de pagini sau să știe deja topul celor mai mari datornici și să folosească platforma doar pentru a-l confirma.

Citește și

Marcel Ciolacu vrea impozitare progresivă. ”Trebuie să ții cont de context”

În acest context, Știrile ProTV a trimis o solicitare în baza legii 544/2001 pentru a afla de ce instituția nu oferă acces la informații într-un format transparent, ușor de folosit, fie pe site, fie într-un fișier editabil și dacă situația actuală ține de politica instituției sau de eventualele limitări tehnice de pe platforma folosită.

Răsunsul ANAF în cazul lipsei de transparență legată de marii datornici

Poziția oficială a ANAF a fost prezentată pe 23 martie. Miercuri, 26 martie, autoritățile au transmis o precizare, ca răspuns la materialul de presă inițial.

În a doua precizare, ANAF subliniază că „autoritățile fiscale publică lista datornicilor încă din anul 2003, în conformitate cu legislația în vigoare la acel moment” și că lista „are ca scop atât creșterea responsabilității financiare a agenților economici, cât și consolidarea încrederii cetățenilor în eficiența colectării și administrării fondurilor publice”.

În ceea ce privește aspectele asupra cărora Știrile ProTV au atras atenția, ANAF ne-a transmis faptul că „depune constant eforturi pentru a asigura transparența și accesul facil al cetățenilor” și că instrumentul de căutare „reprezintă un pas important în direcția respectării principiului transparenței”.

„Totodată, dorim să subliniem că, deși instrumentul de căutare se bazează pe introducerea unui nume sau CUI (codul unic de identificare) al unei entități, aceasta nu înseamnă că informațiile sunt inaccesibile sau dificil de utilizat (deși, din păcate, exact asta înseamnă: nimeni nu poate afla, simplu, direct, cine sunt cei mai mari datornici, n.r.). În cazul în care utilizatorii nu dispun de aceste detalii, lista cu 2.744 de pagini menționată în articol reflectă numărul total de entități care au obligații fiscale restante, ceea ce este doar un exemplu de complexitate a bazei de date și nu un obstacol în accesarea informațiilor relevante”, au scris oficialii ANAF în răspunsul către Știrile ProTV, răspuns trimis ulterior publicului prin platformele proprii de comunicare ale instituției.

În comunicatul transmis redacției ANAF a oferit, în plus față de ceea ce este disponibil, „la vedere” pe site-ul Fiscului și o serie de informații despre persoanelor juridice care înregistrau obligații fiscale restante la 31.12.2024 și neachitate până la data de 31.01.2025:

· 44 de contribuabili mari, cu obligații fiscale restante în sumă de 3.236,60 mil. de lei;

· 390 de contribuabili mijlocii, cu obligații fiscale restante în sumă de 1.617,28 mil. de lei;

· 41.150 de contribuabili mici, cu obligații fiscale restante în sumă de 76.427,03 mil. de lei.

„În ceea ce privește „armata” de 20.000 de angajați, această formulare poate fi înțeleasă în mod eronat. ANAF reprezintă o instituție de importanță majoră în gestionarea fiscalității la nivel național, iar numărul de angajați este proporțional cu complexitatea și amploarea responsabilităților pe care le are în gestionarea bugetului de stat și asigurarea conformității fiscale.

Ministerul Finanțelor și ANAF vor continua să lucreze pentru optimizarea proceselor fiscale și reducerea birocrației, în vederea sprijinirii celor care își îndeplinesc obligațiile fiscale corect și la timp. În final, dorim să subliniem că ANAF rămâne angajată în procesul de îmbunătățire a transparenței și accesibilității informațiilor fiscale și va continua să colaboreze cu toate părțile interesate pentru a asigura un mediu fiscal corect și echitabil”, a mai transmis instituția.

DailyBusiness
Se schimbă data plății pensiilor în aprilie! Anunț oficial pentru toți pensionarii din România
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Clădirea fascinantă din București, ajunsă o ruină, se vinde. Ce se va alege de Castelul de pe Chei
Capital.ro
România a pierdut cel mai mare artist. Boala cruntă care l-a răpit dintre noi. A fost de neegalat
Playtech.ro
Detalii cutremurătoare de la accidentul din Serbia! Medicii au început să plângă când au ajuns, Daria era...
DailyBusiness
Ciocolata care i-a fascinat pe români după căderea lui Nicolae Ceaușescu revine la raft în România
Adevarul
Cum au reușit masonii să rămână în grațiile Kremlinului. Nu au nimic de câștigat dacă agită barca
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Marcel Ciolacu anunță impozit de 16% pe pensii. Decizia poate intra în vigoare în curând
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
Ministrul Mediului vrea ca urșii să fie uciși dacă se apropie de localități. A anunțat deja propunerea pentru modificarea legislației
Cancan.ro
Cât costă să rezervi o noapte de cazare în hotelul Simonei Halep din Mamaia, pentru iulie 2025
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Decizia luată de Călin Georgescu. George Simion a făcut dezvăluirea: Mi-a cerut să intervin
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
Presimțirea sumbră a soției căpitanului Bătănoiu, comandatul de la manșa avionului prăbușit la Balotești
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Mii de români luați în vizor. Verificările ANAF au început
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Guvernatorul imposturii: cazul Bulete, batjocorirea Deltei și boala cronică a statului român