Marcel Ciolacu spune că România are nevoie de reformă fiscală, care să fie ”predictibilă pentru cel puțin cinci ani”.
În acest context, premierul a mărturisit că își dorește impozitare progresivă, însă acest lucru nu este posibil, crede el, în următorii cinci ani.
”România are nevoie de reformă fiscală, predictibilă pentru cel puțin cinci ani. Asta ne-a cerut Comisia.
Când faci reformă fiscală trebuie să ții cont de context. Eu îmi doresc impozitarea progresivă, dar acest lucru nu se poate aplica în acest moment companiilor, pentru că e o perioadă foarte fragilă economic. Eu cred că România își poate permite în următorii cinci ani să rămână la cota unică. Noi nu avem cotă unică. Trebuie să ne așezăm la masă și să scoatem din excepțiile de până acum”, a spus, la antena3, prim-ministrul.
Premierul a vorbit și despre deficitul bugetar, subliniind că ”România a întins elasticul suficient de mult”.
În acest context, Ciolacu a subliniat că ”pariul guvernului” este încadrarea în ”7 la sută deficit” și ”nicio reducere de investiții”.
”Eu nu voi opri investițiile. () E pariul Guvernului”, a spus prim-ministrul.
Marcel Ciolacu s-a referit și la necesitatea unei reforme administrativ-teritoriale, iar asta inclusiv din rațiuni de eliminare a unor cheltuieli inutile.
”Ne trebuie o reformă administrativ-teritorială. Nu mai putem ține școli cu șase, șapte copii. Nu mai putem să avem un sistem sanitar unde actul medical funcționează doar în maxim 30 de spitale, în rest ne jucăm. De ce într-un județ cu cinci spitale, la fiecare spital îmi trebuie serviciu de achiziții?
Eu nu vreau să desființez comune. Dar nu poți la comune cu 300 de locuitori să ai serviciu de achiziții publice, contabilitate ca un municipiu. Cu domnul Tanczos Barna am tăiat din bugetele ministerelor 5 la sută din anvelopa salarială”, a explicat șeful Executivului.
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, spunea recent că ia în considerare o modificare a sistemului de fiscalizare în România, ”un nou început”, sperând totodată ca anul acesta să n fie newvoie dse mărirea taxelor și impozitelor.
„Cu siguranță, anul acesta nu doresc să vorbesc despre nici o modificare de taxe și impozite. Sper să putem termina anul acesta fără asemenea măsuri. Anul viitor poate să însemne un nou început în ceea ce privește regimul fiscal, dar este prematur să discutăm despre acest lucru”, a declarat Tanczos Barna.
Citește și Ce joburi au românii care câștigă 10.000 de lei pe lună. „Am tras 4 ani ca măgarul la căruță”