Cum trebuie să fie preparată cafeaua ca să nu ai probleme cu colesterolul.Un nou studiu provoacă îngrijorare în rândul iubitorilor de cafea.
Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii suedezi, cafeaua preparată la aparatele obișnuite ar putea conţine niveluri ridicate de diterpenele, compuşi produşi de plante care au efecte asupra organismului uman. Două dintre acestea, cafestolul şi kahweolul, au fost legate de creşterea nivelului de colesterol lipoproteic cu densitate scăzută (LDL).
Suedezii au măsurat nivelurile de diterpene din cafeaua preparată cu o serie de aparate de cafea şi tehnici comune.
„Am studiat 14 aparate de cafea şi am putut observa că nivelurile acestor substanţe sunt mult mai ridicate în cafeaua de la aceste aparate decât în cea de la aparatele obişnuite de cafea cu filtru de picurare. De aici deducem că procesul de filtrare este crucial pentru prezenţa acestor substanţe care cresc colesterolul în cafea”, spune David Iggman, nutriţionist clinic la Universitatea Uppsala, potrivit Mediafax.
Cercetătorii au calculat beneficiile pentru o persoană care bea trei ceşti de cafea pe zi, cinci zile pe săptămână. Schimbarea cafelei de la maşină cu una făcută la un aparat cu filtru de hârtie ar putea reduce colesterolul LDL suficient pentru a minimiza riscul de boli cardiovasculare aterosclerotice cu 13% în decurs de 5 ani şi cu 36 % în decurs de 40 de ani.
Citește și Câtă cafea poți bea zilnic și când. Explicațiile nutriționistei Mihaela Bilic