Limită de 3.000 de euro în conturi? Plafonul nu se aplică conturilor tradiționale, ci portofelelor digitale dezvoltate de Banca Centrală Europeană (BCE)

Anunțul privind implementarea euro digital a generat îngrijorări, în special în legătură cu presupusa limitare a conturilor bancare tradiționale la 3.000 de euro, scriu editorii de la news18.ro. Această informație s-a răspândit rapid, dar, în realitate, este rezultatul unei interpretări eronate a modului în care va funcționa monedă digitală. Limita respectivă nu se aplică conturilor curente obișnuite, ci doar portofelelor digitale dezvoltate de Banca Centrală Europeană (BCE), care urmează să sprijine implementarea euro digital.
Mircea Filipescu
30 mart. 2025, 10:28
Limită de 3.000 de euro în conturi? Plafonul nu se aplică conturilor tradiționale, ci portofelelor digitale dezvoltate de Banca Centrală Europeană (BCE)

Euro digital este o monedă virtuală emisă de BCE, destinată să coexiste cu numerarul și cu depozitele bancare tradiționale. În teorie, scopul acestei monede nu este de a înlocui banii lichizi sau conturile bancare clasice, ci de a oferi o alternativă electronică de plată, facilitând astfel tranzacțiile într-un mediu digitalizat.

În cadrul acestei inițiative, BCE își propune să creeze un sistem mai rapid și mai sigur de plăți pentru cetățeni și companii, menținând, totodată, stabilitatea financiară și integritatea sistemului bancar european.

Citește și: Se schimbă banii, virarea salariilor şi plata la supermarket se vor face în euro. Când va fi adoptată moneda digitală

Plafonul de 3.000 de euro pentru portofelele digitale emise de BCE – stârnește controverse

Potrivit oficialilor, această restricție are scopul de a preveni o migrare masivă a depozitelor bancare către BCE, ceea ce ar putea destabiliza băncile comerciale. Astfel, limitarea portofelelor digitale este văzută ca o măsură necesară pentru menținerea echilibrului între sistemul bancar tradițional și cel digital, în condițiile în care există riscuri legate de centralizarea fondurilor în cadrul BCE.

Totuși, această limitare nu se aplică conturilor bancare tradiționale. De fapt, din punct de vedere legal, nu există o bază pentru impunerea unor restricții asupra conturilor curente obișnuite, iar orice decizie de acest gen ar presupune un proces legislativ detaliat, cu aprobări și dezbateri atât la nivel național, cât și european. În plus, nu a fost propusă nici o impozitare suplimentară pentru conturile bancare ca urmare a introducerii euro digital.

Deși există îngrijorări legate de impactul pe care euro digital îl va avea asupra băncilor comerciale și asupra reglementărilor viitoare, autoritățile au subliniat că noile măsuri sunt încă în faza de dezvoltare și pot suferi modificări.

Pe de altă parte, autoritățile europene susțin că euro digital va fi sigur și eficient pentru utilizatori, dar acest sistem ridică întrebări legate de confidențialitatea tranzacțiilor și de posibilele restricții asupra utilizatorilor.

Întrucât euro digital va fi emis și reglementat de BCE, se pune problema unui control centralizat asupra sistemului de plăți, ceea ce ar putea pune în pericol anonimatul și libertatea individuală a cetățenilor în privința tranzacțiilor financiare.

În plus, pentru consumatori, lansarea acestei monede nu va modifica imediat modul de utilizare a conturilor bancare tradiționale. Acestea vor continua să funcționeze ca până acum, iar plățile și transferurile vor rămâne la fel.

De asemenea, nu există o dată fixă pentru implementarea euro digital, dar estimările arată că acest sistem ar putea deveni operațional undeva începând cu 2027.

Implementarea va fi graduală, iar tranziția către o monedă digitală europeană nu va fi un proces rapid.

Deși oficialii sunt încrezători că euro digital va aduce beneficii economice, există încă multe incertitudini privind modul în care va afecta economia europeană și libertățile economice ale cetățenilor. În plus, este încă neclar cum vor interacționa băncile comerciale cu euro digital și care vor fi reglementările viitoare care ar putea limita sau modifica funcționarea acestora.

În concluzie, deși euro digital va aduce cu siguranță schimbări semnificative în peisajul financiar european, nu trebuie să fie privit ca o amenințare la adresa conturilor bancare tradiționale sau a drepturilor financiare ale cetățenilor.

Limitările privind portofelele digitale vor fi aplicate doar într-un context specific și vor avea rolul de a proteja stabilitatea sistemului bancar. În final, impactul real al acestei monede digitale va depinde de reglementările viitoare și de deciziile autorităților europene, iar tranziția către acest sistem va necesita adaptarea continuă a tuturor părților implicate.

Citește și: Euro se prăbușește! Cel mai slab nivel din ultimele trei săptămâni. Anunţul BNR despre leul românesc

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Alimentul care e bogat în antioxidanți și te ajută să ai o memorie puternică. Îl găsești în orice magazin, este ieftin și costă doar 5 lei
Capital.ro
Dezvăluire incendiară despre Călin Georgescu. S-a aflat totul abia acum: I-a plăcut de el...
Playtech.ro
Cum trebuie reglată tetiera din maşină pentru a te proteja în caz de accident. Prea puţini şoferi ţin cont
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Adevarul
PSD sună mobilizarea pentru Crin Antonescu cu previziuni sumbre: ieșirea de la guvernare, primari aleși în două tururi și posturi tăiate SURSE
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Se închide cea mai veche fabrică din România. A fost construită pe vremea domnitorilor fanarioți
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
La ce sumă a ajuns pensia minimă în aprilie 2025, după indexarea de 10%
Cancan.ro
Ștefan Chirea a fost dat dispărut pe 30 martie 2025. IREAL unde a fost găsit 3 zile mai târziu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu. Nu se mai aștepta la acest anunț minunat: Cele mai mari șanse
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Bilete de tratament balnear pentru pensionari. Casa Națională de Pensii anunță lista stațiunilor
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum a rămas Vladimir Putin fără vodca lui preferată: povestea unei bătălii legale orchestrate la București