S-a dat ordonanţă de urgenţă. Cine este scutit de plata a până la 85% din costurile cu energia. Schemă de ajutor de la Guvern

Noua schemă de sprijin, aliniată la normele europene, se adresează companiilor din sectoare esențiale pentru dezvoltarea României, inclusiv din perspectiva Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), precizează comunicatul de presă al Ministerului Energiei.
Filip Stan
28 mart. 2025, 11:17
S-a dat ordonanţă de urgenţă. Cine este scutit de plata a până la 85% din costurile cu energia. Schemă de ajutor de la Guvern

Guvernul a instituit, printr-o ordonanță de urgență adoptată în ședința de joi, o schemă de ajutor de stat prin care operatorii industriali mari consumatori de energie să fie exceptați de la plata a 75% sau 85% din costurile aferente achiziționării certificatelor verzi, fiind vorba de 200 de firme beneficiare. Schema are un buget total pe următorii șapte ani de 578 milioane de euro, echivalentul a 2,9 miliarde de lei, bugetul anual estimat fiind de maximum 150 milioane de euro, mai anunță Ministerul Energiei.

Anunţ de ultimă oră al PPC, fostul ENEL, care ar putea afecta facturile a milioane de facturi

Operatorii eligibili vor beneficia de o reducere procentuală de maximum 85%, respectiv 75% din costurile generate de achiziția de certificate verzi, în funcție de activitatea desfășurată, în conformitate cu prevederile Legii nr. 220/2008 și Orientările privind ajutoarele de stat pentru climă, protecția mediului și energie (CEEAG). Numărul estimat al beneficiarilor este de 200.

„Industria românească este coloana vertebrală a economiei noastre și un factor esențial în asigurarea competitivității pe plan european și global. Prin această schemă de ajutor de stat, cu un buget total de 578,4 milioane de euro, venim în sprijinul sectoarelor industriale cu un consum mare de energie, oferindu-le condiții echitabile în raport cu competitorii internaționali și reducând riscul relocării activităților economice în alte regiuni cu reglementări mai puțin stricte. Îmi doresc o Românie care să își păstreze și să își dezvolte sectorul de producție, să creeze locuri de muncă stabile și bine plătite și să fie un pol de atracție pentru investiții majore. Prin această măsură, asigurăm un echilibru între obiectivele de mediu și necesitatea ca industria să rămână sustenabilă economic”, a afirmat Sebastian Burduja, potrivit sursei citate.

Citește și Sebastian Burduja anunță cu cât ar fi crescut facturile la electricitate dacă se sista plafonarea la 1 aprilie. Câți bani vor plăti românii la curent din iulie

Ministrul Energiei a mai spus că „România are potențialul de a deveni un hub industrial și energetic regional, iar această inițiativă este un pas important pentru a garanta că sectoarele cheie ale economiei rămân competitive, sustenabile și pregătite pentru viitor”.

„Voi continua să lucrez împreună cu mediul de afaceri pentru a construi o economie puternică, care să susțină dezvoltarea pe termen lung a țării noastre.”, a conchis Burduja.

Peste 578 milioane euro este bugetul schemei de ajutor de energie, pe o perioadă de 7 ani

Bugetul total al schemei de ajutor de stat este de 578,4 milioane euro, cu un plafon anual de 150 milioane euro, iar numărul estimat al beneficiarilor este de aproximativ 200 de operatori economici.

Schema va fi aplicabilă până la 31 decembrie 2031, cu condiția aprobării Comisiei Europene.

Această măsură va aduce următorele beneficii în economia din România:

  • menținerea competitivității industriei locale, reducând riscul de relocare a activităților în țări cu reglementări mai puțin stricte;
    încurajarea investițiilor în energie regenerabilă și eficiență energetică, contribuind la reducerea emisiilor de carbon;
    respectarea obiectivelor europene de decarbonizare, asigurând un echilibru între dezvoltarea economică și protecția mediului.

O nouă schemă de ajutor de stat și pentru industria energointensivă, cu un buget anual de 150 milioane euro
În completarea acestei inițiative, Guvernul a amendat ordonanța de urgență nr. 138/2022, care sprijină măsurile de eficiență energetică pentru companiile energointensive ce asigură locuri de muncă esențiale în economie.

Măsurile sunt aliniate Programului de Guvernare și răspund solicitărilor din partea marilor consumatori industriali din diverse sectoare economice. Bugetul total este de 1,5 miliarde de euro, cu o alocare anuală de 150 milioane de euro. Ministerul Energiei va implementa plăți eșalonate pentru ajutoarele financiare, în două tranșe (față de o singură tranșă anuală, anterior), astfel încât să se crească competitivitatea acestora față de concurența internațională.

„Măsurile de sprijin pentru industria energointensivă sunt esențiale pentru a proteja locurile de muncă din aceste sectoare vitale. Prin continuarea acestui tip de sprijin, România va rămâne un jucător competitiv pe piața internațională și va proteja industria autohtonă, în același timp facilitând tranziția către un sistem energetic durabil”, a explicat Burduja, conform sursei menționate.

Această schemă de ajutor de stat va contribui semnificativ la menținerea locurilor de muncă în sectoarele critice și va atenua impactul negativ al creșterii costurilor cu certificatele de emisii de gaze.

Totodată, va preveni întreruperea producției și va asigura continuitatea activităților economice în România, asigurând o lichiditate mai mare pentru companiile energointensive din economia românească.

Astfel, prin măsurile implementate de Ministerul Energiei, România își consolidează angajamentul de a sprijini dezvoltarea economică a țării, protejând în același timp interesele consumatorilor și promovând tranziția către un sistem energetic durabil.

DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
De ce să nu arunci varza murată chiar dacă a trecut iarna. Ce poți să faci cu ea pe timp de vară
Capital.ro
Documentul devine obligatoriu de azi, 2 aprilie. Toți românii trebuie să îl prezinte. Expiră în 2 ani
Playtech.ro
Cât ar costa Metrorex siguranța călătorilor. Costurile dotării stațiilor de metrou cu un sistem de protecție EXCLUSIV
DailyBusiness
Se schimbă data plății pensiilor în aprilie! Anunț oficial pentru toți pensionarii din România
Adevarul
Reacția lui Piedone în timpul unui control la o măcelărie plină de icoane: „Intrăm in biserică”. Patru restaurante din Sectorul 5 au fost închise
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Icoana care îndeplinește dorințe. Biserica asaltată de credincioși
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
O adolescentă s-a aruncat în fața metroului din București! Incidentul a creat haos pe magistralele 1 și 3
Cancan.ro
A apărut o nouă infracțiune în Codul Rutier. Ți se suspendă permisul de conducere instant, dacă faci asta
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Lovitură cumplită pentru Elena Udrea. E de negăsit! Anunțul a venit în cel mai prost moment
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
Presimțirea sumbră a soției căpitanului Bătănoiu, comandatul de la manșa avionului prăbușit la Balotești
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Întârzieri la plata pensiilor! Românii așteaptă și două luni să primească banii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Tragedia care a îndoliat Craiova. Tatăl și fiica de 7 ani, morți într-un accident în Serbia. „Daria, vei continua să dansezi printre îngeri“