Sporuri uriașe pentru bugetari. Angajații la stat sunt recompensați cu bani grei pentru condițiile în care lucrează.
Potrivit Ministerului Finanțelor, angajații de la Consiliul Județean Neamț se numără printre bugetarii care au primit sume uriașe drept sporuri pentru condiții de muncă în care lucrează. În primele două luni din 2025, aceștia CJ Neamț a plătit sporuri în valoare de 481,179 de lei.
Mai exact, statul i-a răsplătit pe acești angajați cu aproape 100.000 de euro pentru condițiile de muncă vătămătoare și periculoase în care lucrează.
„În cadrul Consiliului Județean Neamț sunt acordate următoarele tipuri de sporuri pentru condiții de muncă:
Spor pentru condiții periculoase și vătămâtoare, de până la 15% din salariul de bază, dar nu mai mult de 1.500 de lei brut lunar corespunzător timpului lucrat, acordat în conformitate cprevederile art.23, coroborate cu prevederile art. 1 alin.(1) și (2) din Anexa nr. VIII, cap.I lit.B și art. 1 alin. (1) și (2) din Anexa nr. VIII cap.II lit.I din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare și ale Regulamentului privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, mărimea concretă a sporului pentru condiții de muncă, precum și condițiile de acordare a acestuia pentru familia ocupațională de funcții bugetare „Administrație”, din administrația publică locală, apropbat prin Hotărârea Huvernului nr. 569/2017;
Spor pentru munca prestată în timpul nopții, de 25% din salariul de bază, acordat în conformitate cu prevederile art.20 din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare”, potrivit CJ Neamț.
Însă, cea mai mare sumă plătită de stat în lunile ianuarie și februarie pentru sporuri a fost înregistrată la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC). Statul a plătit 1,80 de milioane de lei, adică 360.000 de euro, aici intrând și locurile de muncă de la centrele persoanelor cu dizabilități, scrie atacul.ro.
De asemenea, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Neamț a plătit în primele două luni sporuri pentru condiții de muncă în valoare de 396.842 de lei, iar Agenția de Plăți pentru Intervenții în Agricultură (APIA) Neamț a plătit angajaților prime în valoare de 186.303 de lei pentru condiții de muncă grele.
De asemenea, la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Neamț, sporurile pentru condiții de muncă au totalizat, în cele două luni, 111.277 de lei, iar la Direcția de Asistență Socială Piatra-Neamț – 87.998 de lei.
De sporuri pentru condiții de muncă grele beneficiază și inspectorii de muncă. Suma cheltuită de Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamț în primele două luni ale anului este de 72.087 de lei.
Angajații Agenției pentru Protecția Mediului au primit sporuri în valoare de 62.798 de lei, iar cei de la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) au primit în cele două luni sporuri în valoare de 57.599 de lei.
Sporuri pentru condiții de muncă de 47.906 lei au fost achitate și de Direcția Regională de Statistică Neamț angajaților, în cele două luni trecute din acest an, la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Neamț, aceste sporuri s-au cifrat la 42.323 lei, iar la Direcția pentru Agricultură Neamț, la 42.148 de lei.
Prefectura Neamț a plătit, în cele două luni, angajaților sporuri pentru condiții de muncă de 37.238 de lei, în timp ce Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Neamț, alți 33.741 de lei.
Locurile de muncă pentru care statul acordă sporul pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă sunt acelea care presupun condiții de muncă periculoase sau vătămătoare constatate ca urmare a determinărilor sau, după caz, expertizărilor de specialitate de către organele abilitate în acest sens, potrivit HG 569/2017 pentru aprobarea Regulamentului privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, mărimea concretă a sporului pentru condiții de muncă, precum și condițiile de acordare a acestuia pentru familia ocupațională de funcții bugetare „Administrație” din administrația publică locală.
Sporul pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă se acordă în condițiile în care, la eliberarea buletinelor de determinare sau, după caz, de expertizare a locurilor de muncă, s-au avut în vedere următoarele criterii:
a) înregistrarea de îmbolnăviri profesionale ca urmare a activității desfășurate la locul de muncă;
b) existența unor indici de morbiditate la locurile de muncă respective;
c) înregistrarea unor cazuri de accidente de muncă produse la locul de muncă.
„În vederea acordării sporului pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă, buletinele de determinare sau, după caz, de expertizare a locurilor de muncă, eliberate de compartimentele de specialitate din cadrul direcțiilor de sănătate publică, care constată că s-au aplicat toate măsurile posibile de normalizare a condițiilor de muncă și că toate instalațiile de protecție a muncii funcționează normal, se refac ori de câte ori intervin modificări semnificative în ceea ce privește tehnologia, echipamentele de muncă și amenajarea locurilor de muncă, dar nu mai târziu de 36 de luni de la data emiterii”, potrivit Regulamentului.
La stabilirea, de la caz la caz, a cuantumului sporului pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă se au în vedere următorii factori de risc:
a) existența factorilor nocivi și mecanismul de acțiune a acestora asupra organismului;
b) intensitatea de acțiune a factorilor nocivi sau asocierea acestor factori;
c) durata de expunere la acțiunea factorilor nocivi;
d) existența unor condiții de muncă ce implică o suprasolicitare nervoasă, care determină un risc de îmbolnăvire sau de accidentare;
e) structura și nivelul morbidității în raport cu specificul locului de muncă.