Sporuri uriașe pentru bugetari. Cine sunt angajații la stat care au primit cele mai mari sume

Statul plătește sporuri uriașe bugetarilor pentru condiții de muncă vătămătoare și periculoase. În rândurile de mai jos vă spunem cine sunt angajații de la stat care au primit cei mai mulți bani în primele două luni ale acestui an.
Filip Stan
28 mart. 2025, 08:19
Sporuri uriașe pentru bugetari. Cine sunt angajații la stat care au primit cele mai mari sume

Sporuri uriașe pentru bugetari. Angajații la stat sunt recompensați cu bani grei pentru condițiile în care lucrează.

Sporuri uriașe pentru bugetari. Câți bani primesc angajații la stat în plus, pe lângă salariu

Potrivit Ministerului Finanțelor, angajații de la Consiliul Județean Neamț se numără printre bugetarii care au primit sume uriașe drept sporuri pentru condiții de muncă în care lucrează. În primele două luni din 2025, aceștia CJ Neamț a plătit sporuri în valoare de 481,179 de lei.

Mai exact, statul i-a răsplătit pe acești angajați cu aproape 100.000 de euro pentru condițiile de muncă vătămătoare și periculoase în care lucrează.

Citește și Peste 10.000 de bugetari vor fi concediaţi, anunţul de la Ministerul de Finanţe: „Vom respecta regulile fiscale, în ciuda turbulențelor”

„În cadrul Consiliului Județean Neamț sunt acordate următoarele tipuri de sporuri pentru condiții de muncă:

Spor pentru condiții periculoase și vătămâtoare, de până la 15% din salariul de bază, dar nu mai mult de 1.500 de lei brut lunar corespunzător timpului lucrat, acordat în conformitate cprevederile art.23, coroborate cu prevederile art. 1 alin.(1) și (2) din Anexa nr. VIII, cap.I lit.B și art. 1 alin. (1) și (2) din Anexa nr. VIII cap.II lit.I din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare și ale Regulamentului privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, mărimea concretă a sporului pentru condiții de muncă, precum și condițiile de acordare a acestuia pentru familia ocupațională de funcții bugetare „Administrație”, din administrația publică locală, apropbat prin Hotărârea Huvernului nr. 569/2017;
Spor pentru munca prestată în timpul nopții, de 25% din salariul de bază, acordat în conformitate cu prevederile art.20 din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare”, potrivit CJ Neamț.

Însă, cea mai mare sumă plătită de stat în lunile ianuarie și februarie pentru sporuri a fost înregistrată la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC). Statul a plătit 1,80 de milioane de lei, adică 360.000 de euro, aici intrând și locurile de muncă de la centrele persoanelor cu dizabilități, scrie atacul.ro. 

De asemenea, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Neamț a plătit în primele două luni sporuri pentru condiții de muncă în valoare de 396.842 de lei, iar Agenția de Plăți pentru Intervenții în Agricultură (APIA) Neamț a plătit angajaților prime în valoare de 186.303 de lei pentru condiții de muncă grele.

De asemenea, la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Neamț, sporurile pentru condiții de muncă au totalizat, în cele două luni, 111.277 de lei, iar la Direcția de Asistență Socială Piatra-Neamț – 87.998 de lei.

De sporuri pentru condiții de muncă grele beneficiază și inspectorii de muncă. Suma cheltuită de Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamț în primele două luni ale anului este de  72.087 de lei.

Citește și Salarii 2025. Categoria de bugetari care primește o majorare de 50% la salariu. Proiectul urmează să fie adoptat de Guvern

În ce alte instituții de stat au mai fost plătite sporuri uriașe

Angajații  Agenției pentru Protecția Mediului au primit sporuri în valoare de 62.798 de lei, iar cei de la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) au primit în cele două luni sporuri în valoare de 57.599 de lei.

Sporuri pentru condiții de muncă de 47.906 lei au fost achitate și de Direcția Regională de Statistică Neamț angajaților, în cele două luni trecute din acest an, la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Neamț, aceste sporuri s-au cifrat la 42.323 lei, iar la Direcția pentru Agricultură Neamț, la 42.148 de lei.

Prefectura Neamț a plătit, în cele două luni, angajaților sporuri pentru condiții de muncă de 37.238 de lei, în timp ce Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Neamț, alți 33.741 de lei.

Ce reprezintă sporurile pentru condiții de muncă

Locurile de muncă pentru care statul acordă sporul pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă sunt acelea care presupun condiții de muncă periculoase sau vătămătoare constatate ca urmare a determinărilor sau, după caz, expertizărilor de specialitate de către organele abilitate în acest sens, potrivit HG 569/2017 pentru aprobarea Regulamentului privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, mărimea concretă a sporului pentru condiții de muncă, precum și condițiile de acordare a acestuia pentru familia ocupațională de funcții bugetare „Administrație” din administrația publică locală.

Sporul pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă se acordă în condițiile în care, la eliberarea buletinelor de determinare sau, după caz, de expertizare a locurilor de muncă, s-au avut în vedere următoarele criterii:

a) înregistrarea de îmbolnăviri profesionale ca urmare a activității desfășurate la locul de muncă;

b) existența unor indici de morbiditate la locurile de muncă respective;

c) înregistrarea unor cazuri de accidente de muncă produse la locul de muncă.

„În vederea acordării sporului pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă, buletinele de determinare sau, după caz, de expertizare a locurilor de muncă, eliberate de compartimentele de specialitate din cadrul direcțiilor de sănătate publică, care constată că s-au aplicat toate măsurile posibile de normalizare a condițiilor de muncă și că toate instalațiile de protecție a muncii funcționează normal, se refac ori de câte ori intervin modificări semnificative în ceea ce privește tehnologia, echipamentele de muncă și amenajarea locurilor de muncă, dar nu mai târziu de 36 de luni de la data emiterii”, potrivit Regulamentului.

La stabilirea, de la caz la caz, a cuantumului sporului pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă se au în vedere următorii factori de risc:

a) existența factorilor nocivi și mecanismul de acțiune a acestora asupra organismului;

b) intensitatea de acțiune a factorilor nocivi sau asocierea acestor factori;

c) durata de expunere la acțiunea factorilor nocivi;

d) existența unor condiții de muncă ce implică o suprasolicitare nervoasă, care determină un risc de îmbolnăvire sau de accidentare;

e) structura și nivelul morbidității în raport cu specificul locului de muncă.

DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Fabrica mare care se va deschide lângă București. S-au investit zeci de milioane de euro în ea, iar construcția va fi gata în câteva luni
Capital.ro
Lovitură cumplită pentru Elena Udrea. E de negăsit! Anunțul a venit în cel mai prost moment
Playtech.ro
Cât ar costa Metrorex siguranța călătorilor. Costurile dotării stațiilor de metrou cu un sistem de protecție EXCLUSIV
DailyBusiness
Se schimbă data plății pensiilor în aprilie! Anunț oficial pentru toți pensionarii din România
Adevarul
Reacția lui Piedone în timpul unui control la o măcelărie plină de icoane: „Intrăm in biserică”. Patru restaurante din Sectorul 5 au fost închise
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Icoana care îndeplinește dorințe. Biserica asaltată de credincioși
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
O adolescentă s-a aruncat în fața metroului din București! Incidentul a creat haos pe magistralele 1 și 3
Cancan.ro
A apărut o nouă infracțiune în Codul Rutier. Ți se suspendă permisul de conducere instant, dacă faci asta
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Liviu Dragnea, la Palatul Cotroceni. Cutremur în România: S-a pocăit, merită iertare!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
Presimțirea sumbră a soției căpitanului Bătănoiu, comandatul de la manșa avionului prăbușit la Balotești
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Călin Georgescu mai privește o veste proastă. Lovitură de la TikTok și Facebook
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Tragedia care a îndoliat Craiova. Tatăl și fiica de 7 ani, morți într-un accident în Serbia. „Daria, vei continua să dansezi printre îngeri“