Din dorința de a avea mereu un buget pentru cumpărături, mulți români aleg cardurile de cumpărături. Sunt mult mai ușor de obținut decât creditele.
„Banca are câștig, în special, din comisioane. Aceste comisioane sunt percepute pe fiecare tranzacție, în funcție de contractele pe care le are cu cei care beneficiază de aceste carduri, dar și cu cei care sunt înrolați în sistemul de carduri”, a explicat analistului economic Adrian Negrescu, pentru DC News.
Citește și: Ce îi deranjează pe români la cumpărături. Obiceiurile care îi scot din sărite
„În momentul de față, sunt din ce în ce mai de succes cardurile de rate, cu dobândă zero pentru clienți. Este o formă prin care se stimulează foarte mult consumul și care este subvenționată, într-un fel sau altul, de comerciant”, a adăugat analistul economic.
„Comerciantul are acces la un volum mai mare de clienți, dispuși să plătească în rate produse pe care, altfel, nu și le-ar putea permite, dacă ar trebui să dea banii o singură dată”, a mai explicat Adrian Negrescu.
Analistul avertizează că înainte de a accesa un astfel de card, clienții ar trebui să se informeze înainte cu privire la conditiile de rambursare a sumelor.
„În cazul în care îți iei un card de cumpărături însoțit de dobândă, mare atenție. Mare atenție când folosiți cardurile de cumpărături pentru că dobânzile, de regulă, sunt mai mari decât la creditele clasice”, a continuat el.
Citește și: Tot ce trebuie să știi despre cardurile de cumpărături. Capcanele ascunse, pe care puțini clienți le cunosc
Analistul financiar a explicat că, în cazul în care nu se plătește rata la timp, dobânda include penalități, transformând astfel rata într-o adevărată povară pentru clienți.
„Din momentul în care nu plătești la timp rata, dobânda este penalizatoare, include penalități, care pot transforma această rată într-o adevărată povară financiară”.