„Nevinovat”, a repetat în mai multe rânduri cu voce gravă Ţarnaev, în vârstă de 19 ani, îmbrăcat în ţinuta de culoare portocalie a deţinuţilor, cu cătuşe la mâini şi la picioare, cu părul zburlit, în timp ce i-au fost citite capetele de acuzare reţinute împotriva lui, dintre care 17 îi pot aduce pedeapsa cu moartea.
Sala de judecată s-a dovedit neîncăpătoare pentru familiile victimelor dublului atentat de la 15 aprilie, soldat cu trei morţi şi 264 de răniţi.
Audierea, pentru punerea sub acuzare, a durat şapte minute. Ea a permis să i se aducă la cunoştinţă tânărului musulman de origine cecenă cele 30 de capete de acuzare reţinute împotriva sa şi să i se înregistreze declaraţia că este nevinovat.
Procesul urmează să înceapă peste câteva luni sau chiar ani.
Tânărul student este acuzat că a pregătit atentatele împreună cu fratele său mai mare Tamerlan, 26 ani, ucis la 18 aprilie într-un schimb de focuri cu poliţia în suburbia Watertown a oraşului Boston, la câteva ore după ce au fost date publicităţii fotografiile lor.
Djohar Ţarnaev, naturalizat american anul trecut, a fost arestat la 19 aprilie, grav rănit, ascuns într-o barcă dintr-o curte de la periferia Bostonului.
Pe un perete interior al bărcii, adolescentul care trăia de zece ani în regiunea Bostonului şi părea bine integrat în societate a însemnat ceea ce pare o posibilă explicaţie a actelor sale.
„Guvernul american îi ucide pe civilii noştri nevinovaţi. Nu mai suport să văd cum acest rău rămâne nepedepsit. Noi, musulmanii, formăm un singur corp, dacă îi faceţi rău unuia dintre noi, ne faceţi rău la toţi’. ‘Nu îmi place să ucid civili nevinovaţi. Islamul o interzice (…), dar încetaţi să-i omorâţi pe nevinovaţii noştri şi ne vom opri şi noi”, a scris Ţarnaev, acuzat şi de uciderea unui poliţist în seara zilei de 18 aprilie.
Sub incidenţa a 30 de capete de acuzare, printre care cele de ‘folosire a unei arme de distrugere în masă care s-a soldat cu victime’ şi ‘atentat în loc public care s-a soldat cu victime’, el riscă pedeapsa cu moartea.
Toate victimele au fost înştiinţate în legătură cu audierea de miercuri, prima dată când au putut să îl vadă pe acuzat. Unele au preferat să nu meargă la tribunal. Altele, cum a fost Liz Norden, mama a doi băieţi în vârstă de 30 şi 32 de ani, amputaţi fiecare de câte un picior, au simţit că este de datoria lor să fie prezente.
‘Vreau să ştiu de ce’, a explicat ea. ‘Nu înţeleg cum poţi să trăieşti în această ţară şi să gândeşti astfel’, a mai spus Norden, citată de AFP.