„Mi-a apărut pe Facebook reclama de la site-ul ăsta. Mi-am pus câteva semne de întrebare când am văzut că e disponibilă doar plata cu cardul și că nu pot să plătesc la curier. Cu toate astea am comandat. Au trecut în jur de 2-3 săptămâni, am văzut că nu s-a actualizat nimic”, povestește o tânără care a căzut în capcana unei astfel de înșelătorii, pentru Observator.
Aceasta nu este singura victimă. Zeci de oameni au fost înșelați de același site-fantomă. După ce au plătit pentru produse care nu au mai fost livrate, platforma a fost ștearsă fără urmă, iar escrocii au rămas cu banii.
Specialiștii avertizează că există câteva semne clare care pot indica dacă un magazin online este fraudulos. Printre acestea se numără:
– Lipsa datelor de contact – un site legitim oferă întotdeauna un număr de telefon și o adresă fizică.
– Lipsa informațiilor despre firmă – magazinele online autentice sunt operate de companii înregistrate, iar aceste detalii trebuie să fie afișate clar pe site.
– Absența recenziilor – lipsa comentariilor și a evaluărilor pentru produse este un semnal de alarmă.
Potrivit expertului în marketing online, Robert Feraru, în spatele acestor site-uri fantomă se află, de cele mai multe ori, persoane din afara țării.
„De obicei, sunt ruși, ucraineni, sârbi, care văd potențial, simt publicul din țara respectivă care are un apetit deschis la cumpărături în online și de acolo apare simpla idee de «hai să facem, să vedem ce iese». Și magazinele mari online au început să fie reproduse de către alți răuvoitori”, explică acesta.
Autoritățile și experții recomandă precauția ca fiind cea mai eficientă metodă de protecție. Ofertele prea bune pentru a fi adevărate sunt, de cele mai multe ori, înșelătorii. În plus, recuperarea banilor este dificilă, iar găsirea escrocilor – aproape imposibilă.
„Atenție la ofertele sub prețul pieței. Dacă ceva pare prea bun pentru a fi adevărat, atunci chiar nu este. Dacă vă considerați victimă a unei fraude, contactați de urgență autoritățile competente și sesizați incidentul”, avertizează Andreea Balaș, reprezentant al Poliției Ilfov.
Pentru a combate fenomenul, Poliția Capitalei a lansat o campanie inovatoare de prevenire a fraudelor online. Prin intermediul inteligenței artificiale (AI), a fost creată o melodie educativă cu versuri care avertizează utilizatorii asupra pericolelor din mediul digital. Cu mesaje precum „Dacă dai click, ai fost păcălit” și „WhatsApp-ul tău e deja hackuit”, campania își propune să educe și să protejeze consumatorii împotriva înșelătoriilor online.