ANM anunță că, de sâmbătă, ora 10:00, până luni, ora 18:00, instabilitatea atmosferică va aduce precipitații însemnate cantitativ, cuprinse între 10 și 20 l/mp, iar izolat se pot atinge 30-40 l/mp. Sâmbătă, în jumătatea de nord a României sunt prognozate ploi torențiale, descărcări electrice, vijelii și, pe alocuri, grindină.
În direct la România TV, șefa ANM, Florinela Georgescu, a confirmat că vremea se strică și va începe să ningă în mai multe zone ale României: „Ne așteaptă câteva zile cu aspect de final de iarnă, mâine și poimâine, tara noastră va fi traversată de un front atmosferic rece, aria precipitațiilor se va extinde. Ninsoarea cea mai însemnată cantitativ va fi în zonele montane și submontane. Vor fi intensificări ale vântului, iar primul impact al masei de aer rece pe parcursul zilei de mâine va fi concretizat prin averse, descărcari electrice, vijelii. Răcirea va face ca temperaturile să fie cu 10-15 mai coborâte decât cele înregistrate în ultimele zile, ceea ce va determina formare înghețului. Aceste manifestări se vor menține până spre sfârșitul săptămânii viitoare, când se anunță o creștere a temperaturilor”.
De sâmbătă noaptea, vremea se va răci și mai mult. Ploile se vor extinde și se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare, mai întâi în zonele montane, apoi și în zonele joase. La munte se va depune un strat consistent de zăpadă, estimat la 10-15 cm în medie.
De asemenea, meteorologii ANM au emis și o atenționare Cod galben, valabilă de sâmbătă, ora 15:00, până duminică, ora 3:00, care vizează intensificări ale vântului și viscol în zona montană înaltă. Județele afectate sunt Satu Mare, Maramureș, Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara, Sibiu, Suceava, Botoșani, Iași, precum și multe altele din Crișana, Banat, Transilvania, Moldova și nord-estul Munteniei.
Conform ANM, vântul va sufla cu 50-70 km/h, iar în zonele montane, la altitudini de peste 1.700 de metri, rafalele vor atinge 75-85 km/h, provocând viscol temporar. Din cauza răcirii accentuate, nopțile și diminețile vor deveni deosebit de reci. Temperaturile minime se va situa între -7 și 2 grade Celsius, iar local se va produce brumă și îngheț la sol.
Administrația Națională de Meteorologie estimează că vremea se va menține deosebit de rece până spre sfârșitul săptămânii viitoare, cu precipitații mixte și vânt intens, în special în zonele montane.
În București, vremea rămâne caldă sâmbătă, cu o temperatură maximă de aproximativ 20 de grade. Cerul va fi variabil, însă în a doua parte a zilei vor fi înnorări și averse, iar vântul va sufla moderat, cu unele intensificări (40-45 km/h).
De duminică dimineață, însă, prognoza meteo se schimbă radical: valorile termice vor scădea brusc, iar vremea va deveni deosebit de rece pentru această perioadă calendaristică. Temperatura maximă nu va trece de 6-7 grade, iar cea minimă va coborî în jurul valorii de 1 grad. Cerul va rămâne noros, cu ploi pe parcursul zilei și precipitații mixte în timpul nopții.
Vezi și Prognoza meteo ANM pentru perioada 7 aprilie – 5 mai 2025. Cum va fi vremea de Paști și 1 mai