Un an întreg într-o lună, extremele vremii în aprilie, Elena Mateescu şi Roxana Bojariu au analizat ultimele hărţi în exclusivitate la România TV. Cea mai ridicată și scăzută temperatură înregistrată în România în aprilie, în afara zonelor munte.A început luna de mijloc a primăverii meteorologice, în care putem experimenta aproape orice tip de vreme, de la ninsori și viscole la temperaturi de peste 30 de grade.
Cu o temperatură medie în jur de 10 grade la nivel național, apropiată de media anuală, luna aprilie poate fi considerată cea mai dinamică lună a anului din punct de vedere meteorologic.
Este bine cunoscut faptul că în aprilie vremea încă este foarte schimbătoare și capricioasă, alternând adesea între zile foarte calde și zile foarte reci. Nu este ceva neobișnuit ca într-o zi să avem 25°C, iar dimineața următoare doar 0°C.
De altfel, bruma și înghețul încă sunt fenomene comune, mai ales în văi și depresiuni. Dacă vin după o perioadă caldă, înghețurile târzii de primăvară pot provoca pagube importante în grădini, livezi și podgorii.
Cea mai scăzută temperatură înregistrată în aprilie pe teritoriul României a fost de -26°C la Vârful Omu în aprilie 1940. În afara zonelor înalte de munte, cel mai frig a fost la Miercurea Ciuc în aprilie 1987, când s-au atins -14,4°C.
Luna aprilie, în special începutul lunii, este tipică prin faptul că zilele sunt deja semnificativ mai lungi. Totuși, asta nu împiedică iarna să aducă surprize uneori, inclusiv ninsori abundente și viscole puternice.
Pe de altă parte, în aprilie putem trece de la ninsori la temperaturi tropicale în doar câteva zile. Au fost ani în care am avut parte și de primul val de căldură al anului. Cea mai ridicată temperatură înregistrată în România până acum în această lună a fost de 35,5°C la Bechet, pe 10 aprilie 1985.
Astfel, aprilie este singura lună din an în care se poate produce vremea din orice altă lună a anului. Poate fi ceață și burniță (toamna), ninsoare viscolită (iarna), soare și maxime de până la 30 – 35°C (vara), dar și vreme calmă de primăvară cu temperaturi în jur de 15 – 20°C. Putem spune că nicio altă lună a anului nu se poate lăuda cu o asemenea varietate de vreme.
De asemenea, în aprilie, mai ales în a doua parte a lunii, putem avea parte și de furtuni puternice cu grindină, vijelii și chiar și tornade. Pe 30 aprilie 2019, în apropierea localității Dragalina din județul Călărași, s-a produs o tornadă puternică, care a determinat răsturnarea unui autocar și rănirea a 12 persoane.
Dincolo de variațiile vremii, aprilie este luna în care natura se trezește cu adevărat la viață. Câmpurile începe deja să înverzească, iar multe plante care sunt rezistente la îngheț încep să înflorească. De asemenea, mulți pomi fructiferi, precum cireșii, perii și merii, înfloresc în această lună. Cu toate acestea, momentul exact al înfloririi variază considerabil de la an la an.
„O vreme in racire la acest sfarsit de saptamana si pe parcursul saptamanii viitoare. Iarna revine in zona tarii noastre, mai ales in zona montana unde vor predomina ninsorile. Vantul va putea avea intensificari semnificative, vorbim de 75-85 km/ora, va fi viscol. In acelasi timp, de maine pana luni seara la ora 18 vorbit si de o informare meteorologica ce vizeaza toata gama fenomenelor specifice acestui sfarsit de saptamana si debut de saptamana, adica precipitatii predominant sub forma de ploaie la inceput, cu cantitati care pot cumula 15-20l/m2 si chiar valori de peste 30l/m2, ninsori in zona montana, asociata si cu intensificari ale vantului, asa cum mentionam, dar si in zonele mai joase de relief”, anunţă Elena Mateescu.
„Daca din punct de vedere termic, astazi mai contam pe valori de pana la 19-20 grade, posibil local in extremitatea sudica a tarii, de maine vremea intra intr-un proces semnificativ de racire si mai ales de duminica si la inceputul saptamana viitoare, mai ales luni, marti si miercuri, astfel incat ecartul temp maxime sa se situeze cel mult intre 1 pana la 10 grade Celsius, iar minimele sa devina preponderent negative pe parcursul noptilor si diminetilor”, anunţă Elena Mateescu.
Vreme de palton și căciulă la mijlocul primăverii. Temperaturile se prăbușesc în România
„Vorbim de minime care in depresiuni pot cobori sub pragul de ger -10 grade, in timp ce in zonele mai joase, partea de S-E, S chiar prag de inghet, 0 grade. Asadar, o masa de aer foarte rece va stationa pe parcursul urmatoarei perioade, astfel incat pentru saptamana 7-14 aprilie, asa cum arata si estimarile pentru a doua luna de primavara, vorbim de o vreme mai rece decat in mod obisnuit, cu abateri termice negative in medie, la nivelul acestei saptamani chiar sub -3.5 -4 grade Celsius si precipitatii, asa cum mentionam, in zona montana predominant sub forma de ninsoare, dar si precipitatii mixte in zonele mai joase de relief pentru ca in jumatatea nordica a tarii, excepand zona de S si S-E, va fi in vigoare si o atentionare meteorologica de cod galben, ce vizeaza aceasta gama de fenomene”, a mai spus Elena Mateescu
„Cum ați văzut e vorba de o schimbare drastică de vreme. Nu trebuie să ne surprindă, primăvara e anotimp de tranziție și fluctuatii de vreme, primăvara și toamna sunt mai mari decât vara și iarna. Se reconfigureaza toate tipurile de circulatie. Sunt afectate zonele nordice prima data și apoi toata țara o să simtă efectele transportate de aer care inlocuiește aerul cald cu umiditate crescută și avem și ploi și manifestări de tip instabilitati. Temperaturi foarte scăzute vor determina și inghet la sol și aici avem și în functie și de zona și de cum pătrunde aerul foarte rece precipitatii, ninsoare.
O să avem un episod cu condiții severe, dar nu ar trebui să ne surprindă foarte mult decât prin contrastul foarte mare. am mai avut viscol în Moldova în 2017 în a doua parte a lui aprilie. Un astfel de fenomen că cel de acum nu e ceva deosebit pentru un anotimp precum primavara. pana la jum saptamana viitoare am putea avea efectele acestui aer foarte rece dar pt că vorba de fluctuații foarte importante avem nevoie de actualizari ale prognozelor. Nu doar actualizări cu interval de anticipație de 1-2 zile și acele nowcasting sunt foarte importante. Ne pot preciza fenomenele extreme ca localizare și intensifica foarte bine să ne ferim de impacturile lor negative. E foarte important și mai ales în perioada asta să urmarim toate aceste actualizari meteorologice. Prognozele actuale indică o răcire puternică spre sfârșitul săptămânii, deci o vreme „tipică” pentru luna aprilie”, a spus şi climatologul Roxana Bojariu în exclusivitate la România TV.
Cum va fi vremea de Paşti. Temperaturile medii, apropiate de cele normale în aproape toată ţara
Vremea săptămâna 07.04.2025 – 14.04.2025
Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână pe întreg teritoriul României.
Regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile vestice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.
Vremea săptămâna 14.04.2025 – 21.04.2025
Temperaturile medii vor fi uşor mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă în jumătatea nord-vestică a ţării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale, anunţă ANM.
Cantităţile de precipitaţii estimate pentru acest interval vor avea o tendinţă uşor deficitară în cea mai mare parte a ţării.
prognoza-4saptamani (3)Vremea Săptămâna 21.04.2025 – 28.04.2025
Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă în toate regiunile.
Regimul pluviometric se va situa în jurul celui specific pentru acest interval la nivelul întregii ţări.
Vremea Săptămâna 28.04.2025 – 05.05.2025
Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.
Cantităţile de precipitaţii vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă în toate regiunile.